Zien

Zien, zicht, of visuele waarneming

Zien is het vermogen om relaties in de fysieke, driedimensionale ruimte waar te nemen met behulp van licht en ogen. (Wikipedia)

Als je niet (goed) kunt zien,  is communiceren moeilijker. Want hoe kijkt iemand, als hij iets zegt? Maakt hij een grapje? Wat staat er op de ansichtkaart, de brief of de email die je krijgt?

Wat vertelt de bijsluiter van je medicijnen of de handleiding van je wasmachine?

We proberen je op deze pagina een paar tips te geven. 

Pexels ksenia chernaya

Tips en voorbeelden van hulpmiddelen

  • Zorg altijd voor goede verlichting van je werkveld.
  • Kies een voor jou goed leesbaar lettertype. Denk aan de grootte en of je de letters ‘vet’ wilt.
  • Soms helpt het als je het contrast aanpast of kiest voor een zwarte achtergrond en witte letters.
  • Er bestaan ook toetsenborden met extra grote letters, of stickers die je op je toetsenbord kunt plakken met grote letters.
  • Of gebruik de inspreek mogelijkheid van je computer, sommige computers hebben dat standaard, bij andere computers kan het met een speciaal programma draaien.
  • Gebruik je camera als vergrootglas (‘digitale loep’) om in te zoomen. Dat kan handig zijn bij kleine letters, zoals op een etiket of een menukaart.
  • Verlicht wat je wilt lezen met je zaklamp. Soms is dat al genoeg.
  • Een scherm­lezer vertelt je precies wat er op je scherm gebeurt.
  • En Siri wil altijd helpen. Spreek je vraag in en zij antwoordt. Maar dat niet alleen. Siri helpt ook bij het zoeken van bestanden, instellen van herinneringen en het aan- en uitzetten features voor visuele beperkingen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Omdat de ontwikkelingen hard gaan heeft Apple een overzicht gemaakt van alles wat ze in hun apparaten hebben gebouwd om mensen die slecht zien te kunnen helpen.  Voor toestellen die gebruik maken van Android vind je via deze link de mogelijkheden om toch te kunnen communiceren.

Hulpmiddelen communicatie: Spraakherkenning, oogtracking, kaarten met woorden en plaatjes

Als je geen toetsenbord kunt gebruiken (om welke reden dan ook), zou je ook software met spraakherkenning kunnen gebruiken. En ook steeds meer apps kun je bedienen met je stem door middel van eenvoudige spraakcommando’s. En wat dacht je van ‘oogtracking’? Apparaten die dat kunnen volgen je ogen als je naar het scherm kijkt en laten je cursor met je oogbewegingen meebewegen. Kijk je langer naar een bepaald punt, dan is dat een klik. 

Meer over communicatie hulpmiddelen staat bij het hoofdstukje Spreken en in de keuzehulp Ondersteunde Communicatie kun je hier ook veel over lezen.

Oogdruppels, -zalf en gel

Het kan ook zijn dat je ogen geopereerd moeten worden of dat je ogen medicijnen nodig hebben. Dat zijn dan meestal oogdruppels, de arts kan ook ooggel of oogzalf voorschrijven. De een zal dit eenvoudig in zijn of haar ogen doen, de ander is blij met een hulpmiddel.

Meer informatie vind je in de keuzehulp oogmedicatie toedienen.

Hulpmiddelen voor zien