Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 3

Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 3

zelfredzaam-met-slechts-een-functionele-hand-aflevering-3

ADL (wassen en aankleden) 

De thuiszorg kwam de tweede avond zo laat dat ik de avondzorg afbelde en met mijn gewone kleren aan naar bed ging. De volgende ochtend liet ik de avondzorg helemaal stoppen. Voordeel: ik voelde me na het opstaan aangekleed, ging op een gegeven moment ook boodschappen doen voordat de ochtendzorg kwam (want ik stond gepland tussen 10 en 11 uur). Uiteraard is deze oplossing voor anderen waarschijnlijk minder of niet acceptabel.

Ik deed elke ochtend schone kleding aan, altijd blouses, met korte of lange mouwen, en een vest. Een T-shirt of hemd aantrekken vond ik te pijnlijk.

Deodorant met een stick onder mijn  gebroken arm laten doen deed pijn. Ik kocht een spuitbus.

Een BH aantrekken.

Er bestaan BH’s  met een voorsluiting, maar met een gebroken arm is dat waarschijnlijk toch heel pijnlijk. Sport bh’s had ik, maar ook dat vond ik erg pijnlijk. Dus accepteerde ik hulp van de thuiszorg tot ik het zelf kon. Of geen bh… maar dat was voor mij persoonlijk geen prettig idee.

Op de hulpmiddelenwijzer staan  aantrekhulpen voor een bh, maar die zijn vrij prijzig. Of bekijk dit  filmpje met tips hoe je de bh met één hand aan kunt krijgen. Op hetzelfde youtube kanaal staan trouwens nog meer handige filmpjes over eenhandig aankleden en koken.

Op Scouters staan ook tips voor het aan- en uittrekken van ondergoed 

Broek en sokken

Ik koos ervoor een trainingsbroek aan te doen in plaats van een gewone broek.

Ik deed  ‘slappe’ sokken aan, die ik met één hand kon aan- en uitdoen. Gevolg was wel, dat mijn benen dik werden, maar dat ging over toen ik zelf weer de strakkere sokken / kniekousen aan kon doen. Het duurde even voordat ik bedacht had dat ik door die slappe sokken zulke opgezette voeten kreeg 😊 Kijk ook naar de vele tips op Scouters voor het aan en uittrekken van sokken en steunkousen.

Heb je zelf nog een tip? Mail ze ons: redactie@scouters.nl

 

***************

Aflevering 1 ging over de eerste regelklussen, de afvalgrijper, een ander bed en het scouter-helpcentrum

In aflevering 2 vertelde ik o.a. over eten, drinken en de afwas

In aflevering 4 vertel ik over schoenen aandoen met één hand, over verschillende soorten veters en over het strikken van veters met één hand.

 

Gerelateerde hulpmiddelen

Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.