Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 2

Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 2

Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 2

Eten en drinken

Met een stukje anti-slip onder een broodplank, bord of botervloot, kun je eerder zelf brood klaarmaken (een speciaal bord hiervoor is bespottelijk duur). Een losse bordrand is een andere optie, die schuif je op elk passend bord en kun je ook meenemen. Bij mij voldeed een stukje antislip, dat onderin mijn keukenkasje ligt. Er bestaan ook anti slip placemats

Een melkpak met een draaidop openmaken deed ik zittend op een stoel. Ik klemde het pak tussen mijn knieën. Daarna kon ik het met mijn goede hand opendraaien. Eventueel doe je dit met hulp van een opener, bijvoorbeeld de TurnKey Pakopener

Blikjes met één hand openmaken. Het is me niet gelukt hier een voor mij werkbare oplossing voor te vinden. Ik liet de blikjes open doen door bezoek of buren. De Turnkey heeft hier ook iets voor, maar dan gebruik ik toch twee handen 😊

Vrienden vragen om voor je te koken.  Het niet hoeven koken maakte mijn leven ook makkelijker. Het scheelde getob, boodschappen doen en ik had natuurlijk veel minder afwas. (kijk maar bij de afwas, het volgende hoofdsyukje) 

Het blok kaas (waar een kaasschaaf voor nodig is) verving ik zodra het op was door plakjes kaas of zachte kaas. Tot het blok kaas op was, vroeg ik bezoek om kaas te schaven.

Moet je voor het opstaan je medicatie (liggend) innemen? klik hier voor tips

De afwas

Met één hand afwassen valt niet mee. Er zijn afwaskwasten met een zuignap, als dat stevig staat, kun je met de goede hand de vaat er langs halen. Ik kocht er één, maar vond het geen succes. Later zag ik er één op Scouters, met grotere zuignappen.

Een tafelmodel afwasmachine kan een uitkomst zijn, maar vraagt toch altijd nog wat ruimte (en is vrij kostbaar). Op internet zie je diverse modellen. Het was me echter niet altijd duidelijk of je ze echt met één hand kon bedienen. Toen ik er uiteindelijk één gekozen had, bleek deze niet onder het keukenkastje te passen.... In mijn geval bracht een buurvrouw uitkomst, in ruil voor een kop koffie en een praatje. Ze vond het jammer dat ik op een gegeven moment zelf weer kon afwassen :-) en komt nu af en toe een ‘bakkie doen’ zonder dat ze de vaat hoeft te doen. 

Meer tips voor het afwassen vind je hier

Heb je zelf nog andere tips? geef ze aan ons door. Email redactie@scouters.nl

**********

Aflevering 1 ging over de eerste regelklussen, de afvalgrijper, een ander bed en het scouter-helpcentrum

Aflevering 3 gaat o.a. over het aandoen van een bh, broek, sokken (steunkousen)

In aflevering 4 vertel ik over schoenen aandoen met één hand, over verschillende soorten veters en over het strikken van veters met één hand.

Gerelateerde hulpmiddelen

Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.