Eten en drinken

Drinken

Een lekker glas drinken. Verfrissend als het warm is, verwarmend in de winter. Hoe schenk je je drinken makkelijk in en hoe drink je het zonder knoeien op? Handige oplossingen en hulpmiddelen bij het drinken, ook als je een blessure of handicap hebt.

Eten en drinken

Drinken

Je fles, pak of blikje openen

Als je minder kracht of grip hebt of alleen één hand kan gebruiken, zijn er allerlei hulpmiddelen om verpakkingen te openen of te legen. Het helpt als je je fles, pak of blikje bij het openen op een antislipmatje zet, voor extra grip bij het openen. Ook zijn er slimme openers voor flessen, om je blikje mee te openen en waarmee je je sappak of melkpak kan openen. Handig! En er zijn ook speciale pot openers.

Een melkpak met een draaidop openmaken met één hand kan zittend op een stoel. Je klemt het pak tussen de knieën. Daarna kun je de dop met je goede hand opendraaien. Eventueel doe je dit met hulp van een opener, bijvoorbeeld de TurnKey Pakopener

Hulpmiddelen bij het drinken

Je drinken openen kan je doen met makkelijke openers, speciaal voor een pak zuivel of een glazen fles bijvoorbeeld. Als het te zwaar is om de fles drinken op te tillen en het drinken zo in te schenken, zijn er andere oplossingen waardoor dat toch lukt. Zo is er een flesinschenker die je op de dop draait en waaraan een handvat zit. Dat handvat houd je vast en zo schenk je je drinken in. Je kan je fles drinken ook aansluiten op een thuistapje of in een kan met een kraantje doen. Dan hoef je alleen je glas tegen de opener te duwen en schenk je het drinken bijna moeiteloos in. En er zijn natuurlijk ook handige hulpmiddelen om in bed te drinken.

Bekijk alle innovatieve hulpmiddelen om beter te drinken.

Drinkbekers

Drinken uit een glas, mok of beker

Gaat drinken uit een glas goed maar is het lastig om je glas goed vast te houden? Misschien helpt het om een mok te gebruiken met een handvat. Er zijn ook bekers te koop met ribbels voor meer grip bij het vasthouden. Heb je weinig grip met je vingers maar kan je je arm wel gebruiken? Dan is een extra handvat onder je beker misschien een oplossing, een beker met handgrip. Gaat vasthouden wel maar het draaien van je hand niet om je drinken op te kunnen drinken? Een speciale beker met draaiend handvat kan een oplossing voor je zijn. Het handvat blijft dan bij het drinken rechtstaan terwijl de beker draait. Lukt het niet om de laatste slokken op te drinken omdat je nek dan naar achter moet? Een neusbeker, een beker met neusuitsparing. is misschien een oplossing voor je. Drinken met een rietje is soms nodig. Je kan dan met een rietjeshouder het rietje op z’n plaats aan het glas of de beker houden. Een gesloten beker met een rietjesdeksel kan ook prettig voor je zijn, zeker als je liggend drinkt. Je steekt een rietje door een klein gaatje in de deksel en knoeien wordt voorkomen door de rand om de dop. Nieuw zijn de elastieken rietjesdeksels die je als rietjesdeksel op elk glas of beker kan plaatsen. Je hebt de elastieken tuitdeksels ook met een tuit waarmee je elk glas of beker in een tuitbeker omtovert. Tuitbekers zijn er natuurlijk ook heel veel, voor kinderen en volwassenen, en ook bekers met een extra lange tuit zodat je er makkelijker bij kan.

Meer oplossingen en hulpmiddelen bij het drinken

Goede tip van iemand die naar een oplossing zocht tegen knoeien: gebruik een sjaal! Je wikkelt deze mooi om je hals en ziet dan helemaal niet dat het eigenlijk een slab is. Er worden ook speciale sjaals cq. slabben gemaakt trouwens. Kijk maar eens bij de Honni sjaal

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen om makkelijker te drinken? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Liggend drinken - bijvoorbeeld om medicatie in te nemen

Heb jij een tip hoe ik al liggend de medicatie van 8.00 kan slikken zonder dat het een natte boel wordt?

De eenvoudigste oplossing is: de medicatie opzuigen. Vraag je apotheek of het medicijn dat je gebruikt ook in zuigtablet verkrijgbaar is. Als dat niet lukt kun je een drinkbeker proberen met een dop, waar een buigzaam rietje in kan. Zo’n rietje waar je hoek van 90 graden in kan maken. Vervolgens op je zij liggen en zuigen. Op Scouters staan diverse geschikte drinkbekers, bijvoorbeeld deze rietjesbeker of deze

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Drinkbekers

Wat voor soorten drinkbekers zijn er en waar let je op? We scoutten de beste drinkbekers voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor drinken