Eten opdienen

Je hebt eten gekookt, gaat lunchen of ontbijten. Hoe dien je je eten makkelijk op, ook als je een blessure of handicap hebt? Er zijn verschillende oplossingen en hulpmiddelen om handig je eten op te dienen.

Acfc

Je eten opscheppen of drinken inschenken

Je eten is gekookt of je wil je brood smeren om te gaan ontbijten of lunchen. Er zijn verschillende messen en ander bestek verkrijgbaar met een gehoekte greep. Hiermee heb je minder kracht nodig bij het snijden of serveren van je eten. Er zijn ook spatels die extra flexibel en heel dun zijn, zodat je ze makkelijker onder je eten schuift.

Als je je eten met één hand uit de pan kan halen, kan het handig zijn om een antislipmatje onder je pan te leggen. Om met je hand meer grip te hebben op je pan, zijn er ook rubberen pannenlappen (in plaats van stoffen). Deze zijn er in de vorm van een want en als handschoen en je kan ze kopen in huishoudwinkels en webshops.

Om koffie of thee uit de pot in te schenken zijn er speciale inschenkhulpen. Tip van een Scouter, zij pakt haar theepot en houd het kopje onder de tafel, zodat de zwaartekracht zijn werk doet. Ze geeft aan dat dit eigenlijk nooit mis gaat.

 

Gerelateerde hulpmiddelen

Hulpmiddelen om eten op te dienen

Wist je dat er allerlei opschepbestek is waarmee je eten kan opscheppen met minder kracht? En dat je ook een dienblad op wielen kan kopen? Super handig! Bekijk alle hulpmiddelen om je eten beter op te dienen.

Eten van de keuken naar de eettafel

Als je je eten en eventueel ook je drinken wil verplaatsen, kan je natuurlijk een dienblad gebruiken. Dat scheelt lopen, maar is lastig als je niet heel stabiel kan lopen of één hand gebruikt. Er zijn ook dienbladen met een handvat, zodat je die met één hand kan dragen. Gebruik je misschien een rollator? Dan kan je hier je dienblad opzetten of is er vast een dienblad dat speciaal voor jouw rollator is gemaakt verkrijgbaar. Er kan een dienblad op wielen uitkomst bieden, zodat je je dienblad ook zonder rollator of rolstoel niet zelf hoeft te dragen. Zit je zelf in een rolstoel? Dan is er voor jouw rolstoel vast een dienblad verkrijgbaar, of zet je je eten en drinken op een dienblad met een kussen eronder. Bovendien handig om vervolgens op schoot te houden bij het eten.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het opdienen van eten? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of aanvragen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor eten opdienen