Koken

Er zijn veel handige oplossingen en hulpmiddelen bij het koken. En als koken even of helemaal niet gaat, kan je op verschillende manieren eten bestellen of laten koken.

Plant dish meal food produce vegetable  pxhere

Verpakkingen pakken en openen

Vaak ben je met een blessure of handicap beperkt in je reikwijdte en kan je niet meer achterin de hoge of lage kastjes. Zorg dat spullen goed bereikbaar worden opgeborgen en doe wat je veel gebruikt vooraan in de kastjes. Zet bijvoorbeeld een kruk in de keuken en ga hierop staan om bij de bovenste kastjes te kunnen. Moet je bukken? Doe dit dan goed, en gebruik een helping hand daar waar je niet bij je spullen kan.

Als je minder kracht of grip hebt of alleen één hand kan gebruiken, zijn er allerlei hulpmiddelen om verpakkingen te openen of legen. Zo zijn er slimme openers voor blik, glazen potten of melkpakken met draaidop. En er zijn speciale antislip openers en een tubeknijper waarmee je met minimale inspanning alles uit een tube krijgt.

Video: open je pot met een lepel!

Hoe open je een pot makkelijk, ook als je weinig kracht hebt en zonder hulpmiddel? Met een lepel, tipte Jonathan ons. Hij laat je in onderstaande video zien hoe dat werkt.

 

Snijden en schillen

Om snijden eenvoudig te maken zijn er diverse oplossingen. Een goed, scherp mes is natuurlijk het allerbelangrijkst. Er zijn ook snijders waarin je het eten vastzet, zoals een appel- of aardappelschiller. Het ligt voor de hand, maar je kan je groenten ook snijden in een keukenmachine.

Met fixeerplanken kan je je groenten, vlees of brood vastklemmen of -prikken. Je omklemt bijvoorbeeld brood op de fixeerplank om het er vervolgens met een hand makkelijk sneetjes vanaf te snijden. Om je boterham vervolgens te smeren, kan je een snijplank gebruiken die omlijnd is met doppen. Of je slaat in een gewone snijplank een aantal roestvrije spijkers om je groente zo vast te zetten. Voor meer grip onder je snijplank, kan je een natte vaatdoek of handdoek onder je snijplank leggen of een antislipmatje aanschaffen. Dat is ook handig om een pan of schaal op te zetten als je eten moet overscheppen van de ene naar een andere pan of schaal.

Ook heel handig: een snijplank met bakje. Zo kan je je afval en snijwaar makkelijk kwijt. De merken Cosy & Trendy en Hega maken deze planken bijvoorbeeld.

3 tips bij het snijden en schillen

Tip 1: snijd zachte groenten met een eiersnijder

Handig! Gebruik een eiersnijder om zachte groenten (champignons, gekookte aardappelen) in slechts een paar bewegingen in plakjes te snijden.

Meer tips:

  • Kook je groenten eerst en snijd ze daarna, dat snijdt makkelijker.
  • Leg vlees een korte tijd in de vriezer, zodat het daarna makkelijker te snijden is.
  • Er bestaan ook speciale scharen zoals de multischaar voor het knippen van ingrediënten.
Tip 2: snijd je kruiden met een schaar!

Met een gewone schaar kan je kruiden, kleine groenten, vleeswaren en bijvoorbeeld gerookte zalm ook klein maken. Met een lusschaar gebruik je je hele hand, prettig als je weinig kracht in je vingers hebt. En wist je dat er T-vormige scharen (ook wel tafelscharen genoemd) bestaan? Hierbij druk je met het ene deel op je aanrecht en de andere helft druk je naar beneden. Er zijn overigens ook speciale messen met een haakse hoek en elektrische messen, waarmee je minder kracht hoeft te zetten.

Wil je graag meer grip bij het snijden? Je kan dik tape om het handvat van je messen wikkelen, zodat je meer grip hebt bij het snijden en schillen. Ook heel handig voor meer grip: doe een antislipmatje om het handvat van je mes. Of gebruik een mesje met een handvat met extra goede grip.

Tip 3: pel je ei door het in een glas water te doen en te schudden

Lukt het niet om een ei te pellen? Als je het gekookt hebt, kan je het erna in een glas koud water flink heen en weer schudden. Dan schrikt je ei en schudt je de schaal van je ei.

 

Gerelateerde hulpmiddelen

Koken en bakken

Is het lastig je pannen op het vuur te zetten en er weer af te halen? Het kan handig zijn om in plaats van een gasfornuis, gebruik te maken van een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Op deze 2 typen kookplaten kan je de pannen zonder tillen verplaatsen. Inductie koken is het veiligst van de twee, omdat hierbij niet de kookplaat zelf, maar alleen de pan wordt verwarmd. Bij keramisch koken wordt de plaat zelf ook warm.

Voor meer grip op de pan, ook als je één hand kan gebruiken, kan een pannenlap met antislip of panhouder handig zijn. Hiermee zet je de pan klem tussen twee ijzers die met zuignappen aan het aanrecht vastzitten. Als je de pan op een antislipmatje zet, gaat het roeren en opscheppen makkelijker.

Spatels en grepen zijn verkrijgbaar met een haakse hoek, net als de messen. Hiermee heb je minder kracht nodig bij het omdraaien of serveren van je eten. Er zijn ook spatels die extra flexibel en dun zijn, zodat je die makkelijker onder je eten schuift.

Afgieten

Afgieten met een deksel op de pan kan zwaar zijn en gevaarlijk. Dat is niet nodig, want er zijn veel alternatieven waarmee afgieten makkelijker en veiliger gaat. In huishoudwinkels vind je veel pannen met een deksel met gaatjes erin. Hiermee kan je je eten ook meteen afgieten. Ook een pastapan met zogenoemde ‘pasta-inzet’ kan handig zijn: dit is een vergiet dat je in de pan plaatst en als je eten gaar is, uit de pan haalt zodat je direct afgiet. Er zijn zelfs pannen waarmee je rijst of pasta kan koken in de magnetron en zowel kan koken als veilig afgieten! Er zijn ook speciale afgietpannen waarbij je de deksel kan vergrendelen. Ook kan je een afgietdeksel gebruiken of een afgieter op pootjes. Meer tips bij het afgieten:

  • Plaats een mandje of zeef in de pan, waar je de groenten of aardappels in doet. Afgieten is dan niet meer nodig.
  • Als je je groenten stoomt in plaats van kookt, voorkom je ook dat je moet afgieten.

Er zijn ook speciale pannenlappen met antislip. Handig!

Aan het aanrecht staan en zitten

Een aanrecht is ontworpen om staand aan te werken, maar kan ook op zithoogte gemaakt worden. Een aanrecht kan op de gewenste hoogte gemonteerd worden, een speciaal verstelbaar aanrecht kan je ook nog handmatig of elektrisch verstellen. Aanpassingen in de keuken worden soms door de gemeente vergoed. Neem contact met jouw gemeente op voor meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden.

Als je wil zitten achter het aanrecht, zijn daarvoor speciale trippelstoelen. Als de keukenkastjes beneden worden verwijderd, kan je je benen ook kwijt onder het aanrecht. Dat is nog makkelijker snijden en koken.

Eten bestellen

Een dag niet koken? Of op zoek naar betaalbare en makkelijke alternatieven om zonder te koken toch gezond te eten? Je kan tegenwoordig natuurlijk eten bestellen via diverse restaurants en bezorg bedrijven. Via je zorgorganisatie kan je misschien Tafeltje-dek-je of andere lokale cateraars aanvragen, zodat je wekelijks een aantal maaltijden krijgt bezorgd die je soms alleen nog maar even hoeft op te warmen.

En wat dacht je van een persoonlijke kok die een of meerdere keren per week speciaal voor jou kookt!? Met Bijzonder Thuisafgehaald.nl kan je een kok bij jou de buurt zoeken die regelmatig voor jou een lekkere maaltijd bereidt én bij je langs brengt. Vertrouwen is daarbij natuurlijk heel belangrijk, daarom start je altijd met een proefmaaltijd.

Wie een gezonde kant-en-klare maaltijd wil bestellen kan dat doen bij Uitgekookt. Je kunt losse maaltijden bestellen of een abonnement nemen op de service. De maaktijden worden gratis gekoeld thuisbezorgd. Je warmt de maaltijden op in oven of magnetron.

Eten opdienen

Je eten is gekookt, hoe krijg je het zo makkelijk mogelijk aan tafel? Misschien wel met een dienblad op wielen! Of je loopt al met een rollator en zet je eten en drinken hier op.

Bekijk alle oplossingen en hulpmiddelen bij het opdienen van eten.

Gerelateerde hulpmiddelen

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Deel jouw ervaring! Heb je tips, oplossingen of ervaring met één van deze hulpmiddelen oplossingen? We vullen de informatie over koken graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor koken