Strijken gaat soepeler als je kleding een beetje vochtig is. Als je een gewoon strijkijzer hebt, kan je je kleding eerst nat maken met een plantenspuit. Er zijn ook stoomstrijkijzers, maar die zijn vaak zwaar door het water dat erin zit. Met een strijkijzer met stoomgenerator strijk je lichter. Een stroomgenerator verschilt van het stoomstrijkijzer omdat het water bij de generator in een aparte bak zit. Je kan bovendien 3 keer meer water kwijt in een generator dan in een stoomstrijkijzer. Uit de meeste recente test van de Consumentenbond in 2013, bleek dat de Siemens TS 22 EXTREM / XTRM en de Tefal GV 5225 Easy Pressing goede stoomgenerators zijn.
Ben je bang dat je kleding verbrandt? Dan is een strijkzool misschien prettig om op je strijkijzer te plaatsen. Deze beschermt je kleding extra tegen eventuele brandplekken.
Als het niet prettig voor je is om achter een strijkplank te staan en zo te strijken, kan een steamer ook een oplossing voor je zijn. Dit is een kleine stoommachine waarbij je een warme lucht naar de stof toe blaast. Een steamer is licht, voorkomt bukken en is makkelijk in gebruik.
En wat als het dragen van de plank niet gaat? Misschien is het een oplossing om een strijkdeken aan te schaffen. Deze leg je op je tafel of een andere stevige ondergrond. En als je een plank bevestigt aan een muur bijvoorbeeld en daarop een strijkdeken legt, heb je geen last van poten en kan je goed zittend strijken. Zittend is strijken sowieso lichter.
Behoorlijk duurder (meer dan 1.000 euro) is de strijkmachine. Deze worden nog veel professioneel gebruikt in hotels en ziekenhuizen bijvoorbeeld, maar ook consumenten kunnen een strijkmachine aanschaffen. Heel handig als je veel strijkgoed hebt of vaak grote stukken stof strijkt. Dit is een rol waarop je je kleding, gordijn of beddengoed legt en waar dan een kap op komt te liggen. Met je voeten laat je de rol rollen, waardoor de stof wordt platgedrukt.