Huishouden

Boodschappen doen

Beter boodschappen doen, dragen en betalen

Er zijn verschillende oplossingen waardoor je toch je boodschappen zelf kan doen en thuis kan krijgen. Met welke oplossingen maak je het winkelen gemakkelijk voor jezelf? Hoe neem je je boodschappen daarna zo handig mogelijk mee naar huis? En betaal je gemakkelijk, ook als je een blessure of handicap hebt? We speurden voor jou de beste oplossingen en hulpmiddelen op om nog beter je boodschappen te doen. 

Hulpmiddelen bij het boodschappen doen

Wist je dat er allemaal hippe boodschappentrolleys zijn die je ook aan je fiets kan vastmaken? En dat je een drempelhulp ook mee kan nemen om goed een winkel in en uit te kunnen? Super handig! Bekijk alle praktische oplossingen en innovatieve hulpmiddelen voor bij het boodschappen doen.

Je pinpas uit je portemonnee halen

Het kan een enorm gefriemel zijn om je pinpas of andere pas uit je portemonnee te halen. Je pas blijft achter het plastic hangen of je kan deze helemaal niet vinden. Een pashouder kan uitkomst bieden. Deze kleine portemonnees zijn speciaal voor passen gemaakt.

Bij de ene pashouder klap je de portemonnee gemakkelijk open aan de brede kant, waarna de passen gespreid aan je worden getoond.

Bij de andere pashouder schuif je de passen naar boven via de korte kant. Ook dan zie je de passen goed en gespreid, en heb je minder grip nodig om ze te kunnen pakken.

Pashouders kan je in veel tassenwinkels, warenhuizen en op legio webshops kopen. Er zijn ook pashouders die je passen beschermen zodat je er niet onbewust contactloos mee betaalt, zoals de Secrid.

Gerelateerde hulpmiddelen

Betalen met muntgeld en briefgeld

Je muntgeld pak je gemakkelijk met een muntenhouder. Hierin sorteer je al je munten, die je er bij het betalen vervolgens gemakkelijk uitschuift.

Ken jij meer oplossingen of hulpmiddelen om met munt- of briefgeld te betalen? Laat het ons weten.

Hulpmiddelen bij het betalen

Wist je dat er heel handige hulpmiddelen zijn bij het pinnen? En dat je je muntgeld makkelijker pakt met een munthouder? Bekijk alle hulpmiddelen bij het betalen.

Pinnen: handige hulpmiddelen

In steeds meer winkels kun je contactloos betalen. Dat scheelt gepriegel om je pas in de pinautomaat te krijgen en te pinnen. Maar in een betaalautomaat van de banken ook niet in alle winkels, kun je nog wel tegen dit probleem oplopen.

Je pas in en uit een betaalautomaat halen, kan nog gemakkelijker met een paspakker. Sommige banken geven deze gratis aan iedereen die het nodig heeft, bekijk bij het Scouters overzicht hulpmiddelen of jouw bank dat ook doet.

Hoe pin je veilig in de winkel? Dat kan lastig zijn als je niet goed bij de automaat kan of je het invoeren van de code niet goed kan afschermen. Het fijnst is het natuurlijk wanneer je de automaat kan verplaatsen. In veel winkels staat de pinautomaat los op de toonbank en soms is die bevestigd aan een pin-arm. Hiermee trek je de automaat naar je toe.

Het intoetsen van je pincode heeft best wat precisie en kracht nodig. Zonder pincode betalen kan steeds vaker. Als je recent een nieuwe bankpas hebt gekregen, is de kans groot dat je daarmee ‘contactloos’ kan betalen. Als je iets koopt voor onder de 25 euro, kan je bij veel automaten in winkels betalen zonder code, met een limiet van 50 euro achter elkaar. Wil je zorgen dat je niet onbewust contactloos betaalt en je beschermen tegen roof, koop dan een pashouder die je pas beschermt, zoals de Secrid.

Betalen met je telefoon kan nu soms ook. Lees erover verder op Pin.nl. Voor sommige telefoons kan je een app downloaden waardoor je contact kan maken met een pinautomaat. De mogelijkheden zijn nu nog beperkt, maar breiden zich snel uit.

Lees verder over mobiel betalen en de veiligheid daarvan op de site van de Consumentenbond.

Boodschappen via je supermarkt bestellen

Bestel je boodschappen online bij je supermarkt en laat ze bezorgen, handig! Kleinere supermarkten en supermarkten in de regio bieden soms ook de mogelijkheid om (online) te bestellen en te laten bezorgen. We zetten een aantal grote en groeiende aanbieders op een rij waarbij je online boodschappen kan doen en laten bezorgen en waar je veel verschillende supermarktproducten kan kopen. Bij de supermarkt Jumbo kan je weliswaar online boodschappen bestellen, maar alleen afhalen bij een ‘pick up point’, dus niet thuis laten bezorgen. Bij Aldi en Lidl kan je niet online bestellen en je boodschappen ook niet thuis laten bezorgen. Mis jij een (landelijke) aanbieder? Dan horen we het graag en vullen de dit overzicht graag aan.

 

Albert Heijn Thuis, ook tot in de keuken indien gewenst 6 dagen per week v.a. € 4,95 en bij besteding v.a. € 70,- Bij bezorging met pin  
Plus Thuis, in overleg met de winkel soms ook tot in de keuken Meerdere keren per week, verschillend per postcodegebied v.a. € 6,- en gratis bij besteding v.a. € 25,- Bij bezorging met pin Bezorgen kan niet overal in Nederland, kijk op Plus.nl of bij jou in de buurt wordt bezorgd
Picnic Thuis, in kratjes en bezorgtasjes met statiegeld 7 dagen per week, ´s middags of ´s avonds.
Je kunt de bezorger volgen via de app.
Gratis en bij besteding v.a. € 25,- Via iDeal of automatische incasso. Bezorging vooral in de Randstad, maar het bezorgingsgebied breidt uit.
Statiegeldflessen en bezorgtasjes kun je weer inleveren bij de bezorger. Het statiegeld wordt later naar je rekening overgemaakt.
Ook maaltijdboxen (Presto), zonder abonnement.
BeterBio Thuis, ook tot in de keuken indien gewenst 6 dagen per week, afhankelijk van je woonplaats en in overleg Gratis en bij besteding v.a. € 11,50 Vooraf via iDeal of achteraf automatisch Je krijgt een vaste bezorger, bezorgt (nog) niet in heel Nederland. Bekijk op BeterBio.nl waar wel
Crisp   7 dagen per week Vanaf €75 is de bezorging gratis    
Jumbo     Dit verschilt per bezorgmoment. Bij het kiezen van het bezorgmoment staat precies aangegeven wat de bezorgkosten zijn.    
Supermarkt Bezorgwijze Bezorgfrequentie Kosten Betaalwijze Handig om te weten

Verrassende boodschappen in een box

Je kan ook boodschappen bestellen in een kant-en-klare box. Je krijgt dan één of meerdere keren per week een krat of doos thuisbezorgd met daarin vers eten én recepten. Makkelijk en verrassend, want je weet niet wat je gaat eten in die week. En handig, want je hoeft dan niet meer voor al je boodschappen naar de supermarkt. Kok Pierre Wind testte in 2014 8 aanbieders van boodschappenboxen voor het Vara-programma Kassa. Hij was het meest positief over de Krat, vanwege de versheid van de producten. In de test is ook de box Ruud Maaz meegenomen, maar deze aanbieder is inmiddels offline helaas. Ook Radar testte de maaltijdboxen. Uit de test in 2016 door het consumentenprogramma komen De Krat en Beebox er als beste uit. Bekijk de testuitslag van alle geteste maaltijdboxen op de site van Radar.

Bekijk de maaltijdboxen die op veel plaatsen in Nederland bezorgen.

De SRV-wagen rijdt nog

De supermarkt die naar jou toekomt is natuurlijk de SRV-wagen. Ja, je ziet deze steeds minder in Nederland, maar in sommige plaatsen kan je je boodschappen er nog gewoon doen. In Zaltbommel bijvoorbeeld is laatst nog een ondernemer gestart met het rijden met een SRV-wagen.

Hulp bij het boodschappen doen

Je kan natuurlijk ook de hulp van iemand in jouw omgeving inschakelen en hulp vragen in de winkel. Wat zijn er nog meer voor oplossingen voor hulp bij het doen van boodschappen? Bijvoorbeeld deze, allemaal gratis en vaak op veel plekken in Nederland beschikbaar:

  • De BoodschappenPlusBus, om samen boodschappen te doen. Beschikbaar in 70 plaatsen in Nederland voor iedereen boven de 55 jaar. De bussen worden bestuurd door vrijwilligers en zijn een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Je vindt de bus bij jou in de buurt met de contactgegevens op de website van het Ouderenfonds.
  • Hulp in jouw gemeente. In veel gemeenten in Nederland zijn speciale diensten opgezet voor hulp bij boodschappen. Vraag bij jouw gemeente of bij een welzijnsorganisatie in de buurt naar meer informatie.

Eten bij thuiskoks afhalen

Er zijn ook andere manieren om geen boodschappen te hoeven doen. En nee, dan bedoelen we niet alleen uit eten gaan, want dan wordt de oplossing wel heel prijzig. Bestel bijvoorbeeld een portie eten bij iemand bij jou in de buurt via de site Thuisafgehaald. Iedereen die het leuk vindt ook voor anderen te koken, kan daar zijn eten aanbieden tegen de kostprijs. Je kan dan online bestellen maar moet nog wel zelf met een bakje je portie eten ophalen.

Je tas dragen

Een plastic tas kan behoorlijk knellen bij je vingers. Daarom is daar een slimme oplossing voor bedacht: een tassendrager. Deze ondersteunt (One Trip Grip) of verlengt (YokeShopper) het handvat van je plastic tas, waardoor die niet meer knelt of snijdt. Als je handig bent, kan je zoiets misschien ook zelf maken. Met een lapje stof en wat vulling maak je zoiets ook van stof bijvoorbeeld.

Tip: met een karabijnhaak

Wat ook handig is, is het gebruiken van een karabijnhaak voor het tillen van je tassen. Hier kan je makkelijk je tassen in hangen. Misschien heb jij er nog wel eentje in je schuur liggen? Anders kan je er ook een halen bij bijvoorbeeld bouwmarkten.

Hulpmiddelen om je boodschappen te dragen

Wist je dat steeds boodschappentrolleys zijn waarmee je de trap heel makkelijk op kan? En dat er heel handige handvatten zijn waarmee je boodschappentasje comfortabel kan dragen? Bekijk hier innovatieve hulpmiddelen om je boodschappen te dragen.

Boodschappentrolleys

Weliswaar old school maar heel functioneel: de boodschappentrolley. Je hebt trolleys die je moet duwen en die je achter je aan kan trekken. De trolleys van Playmarket bijvoorbeeld kan je voor je uit duwen én geven tegelijk steun bij het lopen dankzij de 4 wielen. Ze zijn er echt in alle soorten, maten, kleuren en patronen. Bij veel trolleys kan je de tas ook van het wagentje afnemen. Er zijn ook boodschappentrolleys met zitje, zoals deze trolley van Andersen.

Nadeel van een trolley is wel dat de tassen bijna altijd tot aan de grond komen. Je moet daarom diep reiken om de onderste boodschappen te pakken. Maar ook hiervoor zijn oplossingen bedacht. Een trolley met een hogere mand. Die ziet eruit als een enkele postkar. Handig! Ook zijn er trolleys die je zo de trap optrekt, de 3 wieltjes rollen een-voor-een naar boven. En sommige trolleys kan je aan je fiets of winkelwagen hangen, zodat je niet met een trolley én een mandje of kar door de winkel hoeft te lopen.

Manden en tassen voor bij je loophulpmiddel

Ga je met een wandelstokde scootmobieleen rollator of in een rolstoel naar de winkel of supermarkt? Dan kan je daaraan ook een tas of mand bevestigen. Als die bovendien afneembaar is, draag je deze tas of mand ook gemakkelijk mee de winkel in en uit.

Boodschappen doen in je rolstoel

Hoe doe je je boodschappen in een rolstoel? Die vraag krijgt de Scouters redactie geregeld. In sommige supermarkten zijn er speciaal boodschappenkarren beschikbaar voor rolstoelgebruikers, zoals bij Albert Heijn. In onderstaande video zoekt Robin van de Albert Heijn dit uit. Doe jij boodschappen bij een andere supermarkt, vraag dan na of deze oplossing ook daar beschikbaar is.

Andere tip: neem een helping hand mee, om lichte spullen die hoog in de schappen staan te kunnen grijpen.

 

Zo beperk je het aantal boodschappen

Je kan natuurlijk in één keer je zware houdbare boodschappen bestellen en laten bezorgen en de verswaren steeds halen. Dan hoef je niet zo veel mee te slepen en ben je lekker onder de mensen in beweging. Je hoeft helemaal niet met boodschappen te sjouwen als je een portie eten bij iemand bij jou in de buurt bestelt via de site Thuisafgehaald. Iedereen die het leuk vindt ook voor anderen te koken, kan daar zijn eten aanbieden tegen de kostprijs. Je neemt je eigen bakjes mee, gaat naar de kok thuis en haalt hier een je portie eten af. Je kan je waardering online achterlaten en dus ook zien wat anderen van een kok vinden. Gezellig en gemakkelijk!

Winkelen met een hulpmiddel

Als je gaat winkelen, wil je niet altijd al van tevoren plannen naar welke winkel je gaat. Maar wat nu als een supermarkt of winkel niet toegankelijk is voor je vanwege een hoge trap of drempel? Misschien lukt het wel met een wandelstok. Die zijn er ook opvouwbaar, waardoor je deze in je tas kan bewaren en alleen gebruikt wanneer het echt nodig is. Er zijn ook wandelstokken waarop je ook kan zitten om even te rusten, ook handig bijvoorbeeld wanneer je in de rij bij de kassa staat.

Een andere oplossing is om zelf een drempelhulp mee te nemen: een plank die een brug maakt tussen de stoep en drempel van een winkel. Je hebt drempelhulpen van rubber, die zijn licht en makkelijk mee te nemen. Zo kom je bijna alle winkels goed in en uit, ook met een hulpmiddel als een scootmobiel, rolstoel of scootmobiel.

Lukt het toch niet? Misschien helpt het om in gesprek te gaan met de verkoper of winkeleigenaar. 

Hulpmiddelen bij het toegankelijk winkelen

Wist je dat er wandelstokken zijn waar je ook op kan zitten? En dat je sommige drempelhulpen ook mee kan nemen op pad? Bekijk hier innovatieve hulpmiddelen om toegankelijk te kunnen winkelen.

Toegankelijke winkels

Wil je graag weten welke winkels toegankelijk zijn bij jou in de buurt? Je vindt hiervan een indruk in de app Ongehinderd, nu nog vooral van de plaatsen Maastricht, Eindhoven, Den Haag, Amersfoort, Rotterdam en Apeldoorn. Vrijwillige testers beoordelen locaties onder andere op de aanwezigheid van een drempel, de toegankelijkheid van de route naar de entree en de aanwezigheid van een invalidentoilet bijvoorbeeld.

Reiken Helping hand en pakken van boodschappen

Hoe pak je dat ene product achterin of juist helemaal bovenaan het schap? Grote kans dat er iemand in de winkel is die je kan helpen. Is die er niet of doe je het liever zelf? Dan zou je een klein, opvouwbaar krukje mee kunnen nemen. Zo kom je overal bij in de winkel. Gaat staan niet of ver reiken met je armen? Dan is een helping hand misschien een oplossing voor je: een greep waarmee je zonder te bukken spullen kan pakken. 

Iets meenemen met gebroken arm, gebroken pols of lopend met krukken

Als je op krukken loopt

Als je op krukken loopt kun je vaak wel een rugzakje omhangen voor transport van je eigendommen. Voor transport binnenshuis, maar ook voor boodschappen.  

In een schort met zakken kun je soms ook van alles meenemen. Bijvoorbeeld een flesje met drinken, een opener en een glas.

Iets meenemen als je pols en hand in het gips zitten of als je om andere reden  (tijdelijk) éénhandig door het leven gaat.

Dit kan bijvoorbeeld met een katoenen tas. Doe deze over je hoofd en schouder, dan kun je daar wat mee transporteren. Als de schouderbanden van de tas de juiste lengte hebben, kun je de tas ook nog als sling gebruiken, door je arm erin te hangen.

Uiteraard kun je ook een boodschappentas met je 'goede' hand dragen, een boodschappenwagentje gebruiken of de boodschappen thuis laten bezorgen.  

Iets meenemen als je je arm niet kunt gebruiken

Met een gebroken arm kun je geen rugzak dragen. Voor kleine dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals een mobieltje , ov-pas en pinpas vond ik een klein heuptasje handig.

Kun je weer wat verder van huis, probeer dan een grotere heuptas, geschikt voor een waterflesje en lunchpakket. Mobiel en pasjes kunnen er ook in.

Het omdoen van de tas met één hand was soms een uitdaging. oplossing van Ria: Met de goede hand hield ik hem op de rug, drukte de tas tegen een muur of boom, en kon hem daarna op mijn buik vastgespen. Daarna de ‘buidel’  doordraaien, zodat de tas weer op de buik hangt en je bij je kostbaarheden kunt.

 

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Boodschappentrolley

Wat voor soorten boodschappentrolley zijn er en waar let je op? We scoutten de beste boodschappentrolley voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor boodschappen doen