Eten en drinken

Eten

Hoe eet je je eten makkelijk aan tafel of vanaf de bank, ook als je een blessure of handicap hebt? Er zijn verschillende handige hulpmiddelen waarmee je dat goed kan doen, zoals praktische borden en innovatief bestek.

Eten en drinken

Eten

Eten aan tafel

Hoe rechter je aan tafel zit, hoe makkelijker het is om kracht te zetten met je armen natuurlijk. Misschien is het prettig voor je om je stoel iets te verhogen met een kussen. Een stoel met armleuningen geeft je wellicht ook wat meer steun bij het eten aan tafel. Om te zorgen dat je bord of glas niet wegglijdt, is het handig om een antislipplacemat te gebruiken. Er zijn ook speciale borden met antislip, die je in plaats van een antislipplacemat kan gebruiken.

Wil je aan tafel iets snijden, bijvoorbeeld met één hand? Op een fixeerplank omklem je je eten waardoor je er makkelijk sneetjes vanaf snijdt. Om een boterham te smeren, kan je een snijplank gebruiken die omlijnd is met doppen. Zo zet je je brood vast en smeer je makkelijk met één hand.

Bekijk ook de oplossingen en hulpmiddelen om je eten makkelijk op te dienen >

En hoe zorg je dat je eten op je bord blijft liggen, ook als je eet met één hand? Je kan natuurlijk een diep bord gebruiken, zodat de randen je eten tegenhouden. Misschien is een schaal ook handig om uit te eten, dankzij de hoge randen. Er zijn ook speciale borden met een rand aan één kant, ook met een zuignap van onder voor antislip. Een bordrand kan je eventueel ook los kopen.

Pexels tirachard kumtanom

Hulpmiddelen bij het eten

Wist je dat er allerlei bestek is waarmee je kan eten zonder kracht? En dat er handige borden zijn die knoeien voorkomen? Super handig! Bekijk alle hulpmiddelen om beter te eten.

Eten vanaf een fauteuil, bank of luie stoel

Handig: er zijn dienbladen met een schootkussen eronder. Zo zet je je dienblad op schoot en eet je makkelijk je ontbijt, lunch of avondeten vanaf een fauteuil. Misschien past jouw dienblad ook op je 2 armleuningen. Zo kan je ook goed vanaf schoot eten. Wel goed om glijden te voorkomen, bijvoorbeeld door antislipmateriaal onder je dienblad te plakken. Een bedtafel kan ook een oplossing zijn bij het eten vanaf je stoel of bank. Je kan die ook vrij makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met behulp van deze instructie. Voor je rollator of rolstoel zijn er vast ook speciale dienbladen gemaakt, de producent van jouw hulpmiddel weet daar meer over.

Handig bestek: messen, vorken, lepel

Als je niet zoveel kracht in je handen of vingers hebt, is het misschien prettig om licht bestek te gebruiken. Je kan dit bij veel gewone huishoudwinkels en webshops kopen. Er zijn ook messen met een haakse hoek, waarmee je weinig kracht hoeft te zetten bij het snijden.

Kan je je hand niet zo makkelijk bij je mond krijgen? Om toch je soep of pap te kunnen eten, zijn er speciaal gebogen lepels. Hierdoor hoef je een minder grote bocht te maken naar je mond. Praktisch! En kan je je handen niet buigen en dus een lepel, vork of mes niet vastpakken? Dan is een bestekhouder voor jou misschien de oplossing: deze schuif je om je hand waardoor je het bestek zonder je hand te buigen, toch vasthoudt.

Als je handen of armen trillen, kan eten heel lastig zijn. Hoe voorkom je knoeien? Er is bestek dat het trillen compenseert: Liftware. Een heel mooie innovatie die je het eten echt makkelijker maakt, ook als je bijvoorbeeld Parkinson hebt. Liftware is helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar als dit verandert, laten we het weten.

Bekijk ook de oplossingen en hulpmiddelen bij drinken>

Tip: zelf je bestek verdikken

Heb je moeite met grip hebben op je bestek? Wat kan helpen is de greep van je bestek te verdikken. Dit kan je zelf doen met bijvoorbeeld tape of plakband, op de manier waarop de pen op de afbeelding hiernaast ook is verdikt. Er is ook bestek te koop met extra ribbels op de greep, voor meer grip.

Een pot, blik of fles openen

Hoe open je een pot, blik, pak of fles?  Als je minder kracht of grip hebt of alleen één hand kan gebruiken, zijn er allerlei hulpmiddelen waarmee je makkelijk verpakkingen kan openen of legen. Zo zijn er slimme openers voor blik of glazen potten of melkpakken. En speciale antislip openers waarbij je aan één hand voldoende hebt. Een antislipmatje is ook handig om te gebruiken het openen van een pot, blik of fles, voor extra grip.

Bekijk ook de oplossingen en hulpmiddelen bij koken >

Tip: ijs eten zonder te knoeien

IJsjes zijn super lekker maar smelten vaak snel, vooral in warm weer. Hoe kan je voorkomen dat je knoeit? Je kan bijvoorbeeld een cupcakehouder plaatsen op het stokje van je ijsje, zodat de druppels hierin vallen. Er bestaan ook speciale ijsjeshouder, zoals deze ijsjeshouder van vitility.

 

Meer oplossingen en hulpmiddelen bij het eten

Goede tip van iemand die naar een oplossing zocht tegen knoeien: gebruik een sjaal! Je wikkelt deze mooi om je hals en ziet dan helemaal niet dat het eigenlijk een slab is. Er worden ook speciale sjaals cq. slabben gemaakt trouwens. Kijk maar eens bij de Honni sjaal

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het opdienen van eten? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Robotarm

Heb je geen of weinig arm- of handfunctie dan kan een robotarm jou ondersteunen om veel dingen zelf te blijven doen. De robotarm, ook wel robotmanipulator genoemd, wordt op een elektrische rolstoel geplaatst en kan heel efficënt bestuurd worden. De besturing wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en voorkeuren, waarmee de arm als het ware een verlengstuk van jezelf wordt. Als je de robotarm niet gebruikt kan hij compact opgevouwen worden...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor eten