Zorgverzekeraar

Zorgverzekeraar

De zorgverzekering financiert vergoedingen voor hulpmiddelen die te maken hebben met verzorging/ zelfzorg. Denk hierbij aan een aangepast bed, een antidecubitusmatras. Maar ook een trippelstoel als je daarmee je huishouden makkelijker kunt doen valt onder de zorgverzekering. En ook orthopedische schoenen gaan via deze weg. Of een loopfiets als een andere loopondersteuning niet voor jou geschikt is. Kijk bij de Keuzehulp loopfietsen over meer details over de aanvraag van een loopfiets. 

Ook omgevingsbesturing in de woning valt onder je zorgverzekering. Denk aan domotica om alles te besturen in je huis, dat je zelf door jouw beperking niet voor elkaar krijgt;  denk aan gordijnen, deuren, ramen, intercom, verwarming, koeling bedienen.

Orthopedische schoenen zijn persoonsgebonden hulpmiddelen, ze ondersteunen je bij het lopen en kunnen deels problemen compenseren zoals een licht beenlengte verschil, afwijkingen aan je voet of instabiele enkels. Orthopedische schoenen worden op maat gemaakt en veelal vergoed als hulpmiddel vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is dat je een chronische aandoening hebt en dat je met die aandoening recht hebt op vergoeding van orthopedisch schoeisel. De zorgverzekering hanteert een aantal standaard vergoedingsregels:

  1. Je hebt in beginsel recht op twee paar orthopedische schoenen die voldoen.
  2. Je hebt vervolgens recht op een zogenoemd vervangingspaar iedere 18 of 24 maanden (de exacte termijn kan wisselen per zorgverzekeraar en per kalenderjaar). Je arts kan een indicatie afgeven dat je vaker nieuwe schoenen nodig hebt, maar dat moet je wel zelf aankaarten.
  3. De keuze voor een orthopedische schoenmaker is vrij. Orthopedische schoenen worden in beginsel alleen volledig vergoed als de verzekeraar met de orthopedisch schoenmaker een contract heeft afgesloten. In de praktijk heb je soms minder keuze (zie blog van Karen).
  4. Voor orthopedisch schoeisel geldt altijd een eigen bijdrage waarvan de hoogte per kalenderjaar aangepast kan worden. Daarnaast is het (verplicht) eigen risico van toepassing.
  5. In principe worden je schoenen vergoed door de zorgverzekering bij aflevering. Dit kan tot geharrewar leiden als de productie en levering van de schoenen niet binnen een en hetzelfde kalenderjaar vallen én je overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Daarom handig aan te sturen op productie en levering in hetzelfde jaar. 
  6. Je hebt recht op inzage in je schoenendossier. Het is nuttig om zicht te houden op de specificaties en gehanteerde behandelcodes voor de productie en vergoeding van je schoenen. In de praktijk worden eisen aan je schoenen niet altijd goed opgevolgd door producent of schoenmaker wat ervoor kan zorgen dat het geproduceerde paar niet voldoet. Een schoendossier kan helpen bij het bewaken van de voortgang.

En ook hulpmiddelen die helpen bij lezen, schrijven of communiceren worden vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een tekstvergroter om de ondertiteling van je TV te kunnen lezen, of een optische leesloep. Of een communicatie apparaat. Er is zoveel meer mogelijk dan waar je bij stilstaat, lees hierover meer op de desbetreffende pagina van het Zorginstituut

Een goed overzicht van alle soorten hulpmiddelen, die onder de zorgverzekering vallen vind je op de algemenepaginaover hulpmiddelen van het Zorginstituut

Scroll op die pagina naar beneden en vind per soort hulpmiddelen een helder document van beschikbare hulpmiddelen, die onder de zorgverzekering vallen. 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Hiervoor is vaak een verwijzing van een (revalidatie)arts of specialist en soms een onderbouwing van een ergotherapeut nodig.

Afhankelijk van het soort zorgpolis kun je als verzekerde:

  • zelf kiezen waar je het hulpmiddel haalt, of
  • moet je kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben afgesloten

Waar je voor het zelf aanschaffen bij de Wmo een PersoonsGebonden Budget aan moet vragen, kan dat bij je zorg verzekeraar soms zonder deze PGB aanvraag. Maar ook hier geldt, infomeer eerst wat je mag en kan bestellen. Koop niet alvast het hulpmiddel en vraag daarna aan. Daarmee loop je een hoog risico, dat het afgewezen wordt.

Als je in een instelling woont, gaat deze aanvraag via de instelling. 

Hiervoor is vaak een verwijzing van een (revalidatie)arts of specialist en soms een onderbouwing van een ergotherapeut nodig.

Afhankelijk van het soort zorgpolis kun je als verzekerde:

  • zelf kiezen waar je het hulpmiddel haalt, of
  • moet je kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben afgesloten

Waar je voor het zelf aanschaffen bij de Wmo een Persoonsgebonden budget aan moet vragen, kan dat bij je zorgverzekeraar soms zonder deze pgb aanvraag. Maar ook hier geldt, infomeer eerst wat je mag en kan bestellen. Koop niet alvast het hulpmiddel en vraag daarna aan. Daarmee loop je een hoog risico, dat het afgewezen wordt.

Als je in een instelling woont, gaat deze aanvraag via de instelling. 

Het is veel leeswerk en uitzoekwerk, maar zeker de moeite waard. Opnieuw ons advies, kom je er niet uit, of vind je het echt ingewikkeld, vraag een ergotherapeut je te helpen. Vaak weten de fabrikanten en leveranciers ook veel over wat je vergoed kunt krijgen en kunnen je daar ook bij helpen. En je mag altijd een vraag stellen aan het Scouters vrijwilligersteam, schrijf een mail naar info@scouters.nl