Zorgverzekering
De vergoeding voor een loopfiets valt onder loophulpmiddelen, ten behoeve van verplaatsen binnen en buitenshuis en valt daarmee onder de zorgverzekeraar. De volledig elektrische loopfietsen vallen hier niet onder, kijk daarvoor onder Wmo.
Voor de aanvraag is een machtiging nodig van de huisarts of medisch specialist en vaak ook een adviesrapport van een ergotherapeut met een analyse over vervoersbehoefte en niveau van functioneren. Soms kan de loopfiets aangevraagd worden bij een gecontracteerde leverancier van de zorgverzekeraar, de leverancier zal je dan helpen met de aanvraag.
Let op! De loopfiets wordt niet vergoed als deze al is aangeschaft.
Voorwaarden voor de vergoeding zijn:
- Je moet langdurig op de loopfiets aangewezen zijn
- Er moet sprake zijn van functiestoornissen in de heup- en/of beengewrichten
- Een eenvoudiger loophulpmiddel levert niet de gewenste resultaten
Lees goede informatie over vertrekking via de zorgverzekeraar op de website van Van Raam
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De elektrische loopfiets valt onder de Wmo als het een vervoersvoorziening is. Er is een grondige analyse nodig waarin beschreven wordt waarvoor de elektrische loopfiets gebruikt gaat worden. Er zal ook gekeken worden naar de meest adequate goedkope voorziening. Dus heb jij een reden waarom een duurder model beter zal bevallen moet je dat goed onderbouwen. In veel gevallen wordt de elektrische loopfiets niet vergoed omdat er goedkopere oplossingen zijn om je te kunnen verplaatsen. Maar we kennen ook veel aanvragen waar het wel is gelukt. Als je twijfelt raden we je aan om een ergotherapeut te laten helpen met de indicatiestelling. Je vindt een ergotherapeut bij jou in de buurt via de website van Ergotherapie Nederland.
In het basispakket van je zorgverzekering zit 10 uur ergotherapie, dus dat wordt volledig vergoed (na aftrek van de maximale eigen bijdrage)
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
Heb je de loopfiets nodig voor het uitvoeren van je werkzaamheden, dan kan een aanvraag bij het UWV zinvol zijn. Dit valt net als de rolstoel of scootmobiel onder meeneembare hulpmiddelen. De aanvraag gebeurt via Mijn UWV. Ook hierbij geldt dat de vergoeding niet aangevraagd kan worden als de loopfiets al is aangeschaft.
Wil je de loopfiets huren of kopen?
Als je de loopfiets tijdelijk nodig hebt, of wil je de loopfiets eerst een tijdje proberen dan is huren wellicht een goede optie. Zo kun je ook de tijd voor aanvraag overbruggen. Of ermee op vakantie gaan. Soms wordt de huur zelfs door de zorgverzekering vergoed, vraag de verhuurder of je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
Voorbeelden van bedrijven waar je loopfietsen kan huren:
- Bij Vierfiets kun je bijvoorbeeld de SitGo en de Alinker uitproberen
- Loopfietsvolwassenen geeft individuele en groepslessen met loopfietsen, zij hebben bijvoorbeeld de NRG, Alinker en de City Van Raam. Ook kun je daar per dag, week of maand een loopfiets huren voor een bedrag tussen de € 30 en € 75 per maand. En super goed, zij doen dat inclusief een consult hoe je loopfiets te gebruiken en in te stellen op jouw behoefte
- Seniorenloopfiets verhuurt en verkoopt diverse loopfietsen. Ook hebben zij diverse tweedehands loopfietsen te koop.
Diverse zorgwinkels/ hulpmiddelen leveranciers verkopen loopfietsen. Je kunt altijd even checken bij je zorgverzekeraar of Wmo loket met welke leverancier zij een contract hebben.
Ook zijn er diverse fietsen leveranciers die de loopfiets in hun pakket hebben. Heb je een bepaald merk op het oog, dan kun je vaak via de producent of importeur een dealer bij jou in de buurt vinden. Je vindt de meeste loopfietsen in de tabellen hierboven, door op het plaatje te klikken, ga je door naar een productbeschrijving en vind je vaak een filmpje, meerdere foto’s en ervaringen van loopfiets gebruikers. We proberen zoveel mogelijk testfilmpjes te maken, zie bijvoorbeeld hier het meest recente testfilmpje van de SitGo.
Of lees de uitgebreide blog over reizen met een loopfiets van een van onze scouters.