Kies de beste loopfiets volwassenen voor jou, ook elektrisch

Zoek jij een oplossing om je mobiliteit te vergroten? Binnen- of ook buitenshuis? Er zijn verschillende keuzes te maken wat betreft het ondersteunen van het lopen. Er wordt vaak al snel aan wandelstokken, krukken of een rollator gedacht, maar een loopfiets kan een heel goed alternatief zijn. Zelfs met betere mogelijkheden om je conditie op peil te houden, of langere afstanden af te leggen. De loopfiets komt steeds vaker in het straatbeeld. Denk je over een loopfiets, dan komen waarschijnlijk diverse vragen in je op: Waar en hoe te gebruiken? Vergoeding? Huren of kopen? Moet er een combinatie gemaakt worden met Openbaar Vervoer of auto? Elektrisch of niet? De onafhankelijke Keuzehulp Loopfietsen voor volwassenen richt zich op de mogelijkheden die er standaard op de markt zijn en helpt je de goede afwegingen te maken of een loopfiets voor jou een goede oplossing is en op welke aspecten je moet letten bij het maken van de beste keus.

Laatst gewijzigd op 18 april 2024 door Scouters

De belangrijkste voordelen van een loopfiets

De belangrijkste voordelen van een loopfiets zijn de grotere mobiliteit en de verbetering van je conditie. Je kunt er makkelijker op uit en dus meedoen aan  activiteiten bij jou in de buurt of gewoon zelf boodschappen doen, naar het park, de schouwburg of een museum bezoeken. Er zijn kleine modellen loopfietsen, die  je kunt meenemen met de auto of in het openbaar vervoer. De loopfiets kan net als een rollator ook binnen gebruikt worden, bijvoorbeeld in de keuken waarbij meerdere staande activiteiten uitgevoerd worden. De belangrijkste voordelen van een elektrische loopfiets zijn, dat je actieradius groter is en het je minder energie kost.

Een nadeel kan zijn dat een loopfiets niet makkelijk en veilig op ongelijk terrein gebruikt kan worden, en dat de loopfiets soms geassocieerd wordt met een kinderloopfietsje waardoor het als kinderachtig wordt gezien. Maar er zijn gewoon ook hele stoere modellen en ze worden gemaakt in leuke kleuren. Net als andere hulpmiddelen vraagt de loopfiets wel om enige oefening. Dus geef het niet meteen op, of schakel een ergotherapeut in om je te begeleiden bij de eerste loopfiets tochten.

Hoe kies je een loopfiets die bij jou past?

Er zijn meerdere alternatieven en soorten loopfietsen. Het belangrijkste bij het kiezen van een loopfiets is het goed op een rij zetten wat jij verwacht van de loopfiets, waar wil je de loopfiets gebruiken, welke afstanden zou je af willen leggen en wat heb je aan ondersteuning nodig. We hebben de vragen die je jezelf kunt stellen op een rij gezet en eerste suggesties geplaatst aan welke details je zou kunnen denken bij het maken van de beste keuze voor een loopfiets. In de tabellen vind je alle merken en kun je doorklikken naar een product beschrijving per loopfiets.

Wat is jouw functionaliteit?

Heb je beperkingen bij het belasten van je knieën en heupen of bij het optillen van een been

Kies dan voor een lage instap en voeten-tree.  De meeste loopfietsen hebben een redelijk lage instap. Het kan fijn zijn om je voeten op een voeten-tree te  kunnen zetten, kijk dan eens bij de NRG-bike, de SitGo en de Sport-Thieme.

Wat is je gewicht?

Het belastbaar gewicht van loopfietsen loopt fors uiteen, dus zeker belangrijk om op te letten, kijk in de overzichten wat bij jouw gewicht past.

Voel je je niet zeker (meer) op een gewone fiets?

Een loopfiets kan dan soms wel mogelijk zijn, immers je gebruikt je benen om goed in evenwicht te blijven, ook bij het op- en afstappen

Heb je problemen met het in balans blijven en wordt dat niet voldoende ondervangen voor de tweewiel loopfiets?

Dan is de driewiel loopfiets wellicht iets voor jou, een driewiel loopfiets geeft veel extra steun en stabiliteit. Bekijk bijvoorbeeld de Alinker of Rollick Steady walk.

Wil je lange afstanden af kunnen leggen, of ben je snel moe?

Dan zou je kunnen denken aan een loopfiets met elektrische ondersteuning, zoals de SitGo Electric of Rollick Long walk. Een leidraad kan zijn; gaat het om een normale loopafstand en is je uithoudingsvermogen goed, dan zou je voor een niet-elektrisch model kunnen gaan, wil je verder of ben je snel moe, of last van pijn tijdens het lopen dan kies je voor een elektrisch model.

Nieuwe testfilm

We maakten op verzoek van SitGo een nieuwe testfilm van het meest recente model van de SitGo. We bezochten een kersverse gebruiker van de SitGo. Hij vertelt over de eerste stappen met de loopfiets en waarom hij voor de SitGo koos.

Kijk voor alle elektrische loopfietsen in de tabel. Gaat het je om de lange afstanden, let dan op de actieradius in de tabel met elektrische loopfietsen. Vind je snelheid belangrijk en kan je goed anticiperen in het verkeer, dan let je op de maximale snelheid

Wat is jouw gebruikersbehoefte?

Wil je de loopfiets meenemen in het openbaar vervoer of eigen auto?

Let dan op gewicht, afmeting en opvouwbaarheid. Kun je dat zelf, of heb je hulp nodig?

Welk comfort zoek je?

De wielgrootte, het zadel en de zadelvering bepalen het comfort tijdens het rijden. Hoe groter het wiel, hoe stabieler de loopfiets is. Grote wielen rijden comfortabeler. Let ook op de bandenspanning, een te lage bandenspanning beïnvloedt de rij eigenschappen nadelig.

Wensen voor accessoires?

Denk hierbij aan een mandje, stokhouder, verende zadelpen of fietsbel. De leverancier kent de opties hiervoor. Verlichting is vaak niet standaard aanwezig maar wel verstandig om dit zelf aan te brengen met een (afneembare) fietslamp.

Wat mag de loopfiets kosten?

Loopfietsen kosten tussen de € 400 en € 2.700, -. Er zijn meerdere leveranciers en websites die loopfietsen aanbieden. Is de vraag tijdelijk of voor een lange periode? En voor welk doel wordt de loopfiets ingezet? Er zijn verschillende mogelijkheden: zelf kopen of huren. De verschillende vergoedingsmogelijkheden lichten we hieronder toe.

Niet elektrische loopfietsen

Niet
elektrische
loopfietsen
Lengte (cm) Gewicht (kg) Wielmaat Opvouwbaar Remsysteem Belastbaar
gewicht (kg)
Lage instap
Instaphoogte
Prijsindicatie (€) Treeplank Bijzonderheden
City van Raam 113 9   4,9 Ja Enkel 100 Ja Vanaf € 660 Nee  
City versterkt model 113 9  4,9 Ja Enkel 150 Ja Vanaf €1140 Nee

 

 

NRGbike 116 8 Voor 16
Achter 8
Nee Enkel 120 Ja Vanaf €650,- Ja, smal Ook elektrische optie

Zuurstoffleshouder

Q-go Mezcla 1 112 9,5 16 Nee Enkel 115 Ja € 675,- Nee Verende zadelpen
Stokhouder

Opvolger vd Q-go next

Q-go Mezcla 2 versterkt model 118 9,9 16 Inklapbaar stuur Enkel  175 Ja € 1.025,- Nee Verende zadelpen
Stokhouder
Q-go NXT 113 9 16 Nee Enkel 115 Ja € 495,- Nee Verende zadelpen
Stokhouder
Sport-Thieme Maxi 130 11 16 Ja Dubbel 90 Ja € 489,- Nee Max. extra bagage 10kg
Alinker 115 124 135 12 Voor 16  (2x)

Achter 8

Ja Op achterwiel 120 Ja, € 2.380 Nee 3 maten

Breedte 72 cm
3 wieler
Div. kleuren

Rollick Next-step 110 7,5 12 Ja Enkel 125 Ja € 595,00 Ja, smal Als driewieler: Steady walk

Elektrische loopfietsen

 

Elektrische
loopfietsen
Lengte (cm) Gewicht (kg) Wielmaat (inch) Opvouwbaar Max. snelheid (km/uur) Actieradius (km) Remsysteem Belastbaar gewicht (kg) Lage instap Prijsindicatie (€) Inclusief BTW Treeplank Bijzonderheden
Rollick Long walk 110 13 12 Ja 20 25 of 30 Voor en achter 125 12 cm Vanaf €1.695,- Ja, smal Als driewieler: E-steady walk € 1895,-
NRG bike 007 116 12,5 Voor 16
Achter 12
Nee 6-7 60 Voor 130 Ja Vanaf €1.499,- Ja, smal 250 volt motor
Duimgas, Stuurpen en voorwiel eruit te halen
SitGo 169 17 24 Nee 25 30-60 Voor en achter 120 Ja Vanaf €2.695,- Ja Model Classic en Ultimate

Verkeersregels, waar mag ik rijden?

De bestuurder van de loopfiets mag op de stoep en op de openbare weg, als er geen stoep is, rijden. Rijd je op de weg dan gelden de verkeersregels van de weg waarop gereden wordt, dus als je op de stoep rijdt ben je voor de verkeersregels een voetganger en als je op het fietspad rijdt een fietser. Bij het gebruik van de loopfiets op de weg ben je een bestuurder.

Met de elektrische loopfiets mag je op de stoep rijden met een maximale snelheid van 6 km/u. Ga je harder dan 6 km/u met de elektrische loopfiets, dan moet je op het fietspad of de rijbaan rijden.

Het rijden met een loopfiets in supermarkten, winkelcentra, ziekenhuizen en in het openbaar is toegestaan, mits er voldoende ruimte is.

Verkeersregels, waar moet mijn loopfiets aan voldoen?

Verlichting: voor- en achterlicht zijn noodzakelijk bij slecht zicht en ’s nachts.
Dit geldt niet als je op de stoep rijdt. Toch raden we je aan om altijd verlichting bij je te hebben, al is het maar een los draagbaar licht.
Ook een fietsbel is geen overbodige luxe.

Verzekering: Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is niet verplicht maar wel aanbevolen. Bij de elektrische loopfiets is een WA-verzekering wel verplicht.

Kan ik een vergoeding aanvragen voor een loopfiets?

Zorgverzekering

De vergoeding voor een loopfiets valt onder loophulpmiddelen, ten behoeve van verplaatsen binnen en buitenshuis en valt daarmee onder de zorgverzekeraar. De volledig elektrische loopfietsen vallen hier niet onder, kijk daarvoor onder Wmo.

Voor de aanvraag is een machtiging nodig van de huisarts of medisch specialist en vaak ook een adviesrapport van een ergotherapeut met een analyse over vervoersbehoefte en niveau van functioneren. Soms kan de loopfiets aangevraagd worden bij een gecontracteerde leverancier van de zorgverzekeraar, de leverancier zal je dan helpen met de aanvraag.

Let op! De loopfiets wordt niet vergoed als deze al is aangeschaft.

Voorwaarden voor de vergoeding zijn:

  • Je moet langdurig op de loopfiets aangewezen zijn
  • Er moet sprake zijn van functiestoornissen in de heup- en/of beengewrichten
  • Een eenvoudiger loophulpmiddel levert niet de gewenste resultaten

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De elektrische loopfiets valt onder de Wmo als het een vervoersvoorziening is. Er is een grondige analyse nodig waarin beschreven wordt waarvoor de elektrische loopfiets gebruikt gaat worden. Er zal ook gekeken worden naar de meest adequate goedkope voorziening. Dus heb jij een reden waarom een duurder model beter zal bevallen moet je dat goed onderbouwen. In veel gevallen wordt de elektrische loopfiets niet vergoed omdat er goedkopere oplossingen zijn om je te kunnen verplaatsen. Maar we kennen ook veel aanvragen waar het wel is gelukt. Als je twijfelt raden we je aan om een ergotherapeut te laten helpen met de indicatiestelling. Je vindt een ergotherapeut bij jou in de buurt via de website van Ergotherapie Nederland.

In het basispakket van je zorgverzekering zit 10 uur ergotherapie, dus dat wordt volledig vergoed (na aftrek van de maximale eigen bijdrage)

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)

Heb je de loopfiets nodig voor het uitvoeren van je werkzaamheden, dan kan een aanvraag bij het UWV zinvol zijn. Dit valt net als de rolstoel of scootmobiel onder meeneembare hulpmiddelen. De aanvraag gebeurt via Mijn UWV. Ook hierbij geldt dat de vergoeding niet aangevraagd kan worden als de loopfiets al is aangeschaft.

Wil je de loopfiets huren of kopen?

Als je de loopfiets tijdelijk nodig hebt, of wil je de loopfiets eerst een tijdje proberen dan is huren wellicht een goede optie. Zo kun je ook de tijd voor aanvraag overbruggen. Of ermee op vakantie gaan. Soms wordt de huur zelfs door de zorgverzekering vergoed, vraag de verhuurder of je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Voorbeelden van bedrijven waar je loopfietsen kan huren:

  • Bij Vierfiets kun je bijvoorbeeld de SitGo en de Alinker uitproberen
  • Loopfietsvolwassenen geeft individuele en groepslessen met loopfietsen, zij hebben bijvoorbeeld de NRG, Alinker en de City Van Raam. Ook kun je daar per dag, week of maand een loopfiets huren voor een bedrag tussen de € 30 en € 75 per maand
  • Seniorenloopfiets verhuurt en verkoopt diverse loopfietsen. Ook hebben zij diverse tweedehands loopfietsen te koop.

Diverse zorgwinkels/ hulpmiddelen leveranciers verkopen loopfietsen. Je kunt altijd even checken bij je zorgverzekeraar of Wmo loket met welke leverancier zij een contract hebben.

Ook zijn er diverse fietsen leveranciers die de loopfiets in hun pakket hebben. Heb je een bepaald merk op het oog, dan kun je vaak via de producent of importeur een dealer bij jou in de buurt vinden. Je vindt de meeste loopfietsen in de tabellen hierboven, door op het plaatje te klikken, ga je door naar een productbeschrijving en vind je vaak een filmpje, meerdere foto’s en ervaringen van loopfiets gebruikers. We proberen zoveel mogelijk testfilmpjes te maken, zie bijvoorbeeld hier het meest recente testfilmpje van de SitGo.

Of lees de uitgebreide blog over reizen met een loopfiets van een van onze scouters.

De elektrische step

De elektrische step lijkt veel op de loopfiets. Een loopfiets noemen we een fiets zonder trappers maar met zadel. De step heeft doorgaans geen zadel. Inmiddels zijn er wel een aantal elektrische steps met zadel op de markt gekomen, zoals bijvoorbeeld de Cityped.

Echter elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg. Lees hier meer over op de website van de ANWB.

 

Gerelateerde hulpmiddelen