Met een beetje geluk heb je schoenen in huis met klittenband of een rits. Die kun je met één hand aan- of uit krijgen. Eventueel gebruik je hierbij een (lange ) schoenlepel of schoenlepel met veer. Op de site van Scouters zag ik diverse voorbeelden van handige schoenlepels.
Tips-bij-vetersstrikken (ook veters strikken met één hand) vind je onder andere op de hulpmiddelenwijzer.
Een vetersysteem met magneetsluiting is bijvoorbeeld ook geschikt als je maar één hand kunt gebruiken
Gewone veterschoenen kun je (laten) voorzien van elastische veters. Dan blijven de veters gestrikt als je ze uittrekt en stap je er met een (lange) schoenlepel in. (sommige schoenen zijn hier niet geschikt voor; volgens ‘mijn schoenmaker’ zijn elastische veters te kort voor mijn wandelschoenen. Maar mogelijk heb ik verzuimd verder te zoeken op internet.
Een nadeel van elastische veters is, dat ze minder steun geven dan gewone veters omdat de schoen wat losser zit. Een voordeel hiervan is weer, dat de schoenen minder knellen als je voeten zwellen. (Zoals Johan Cruijff zei: elk nadeel ‘hep’ zijn voordeel).
Op Scouters zag ik veel verschillende elastische veters
Vaak verkrijgbaar op internet en niet duur.
Een schoenveterblokje is voorzien van een veermechanisme. Door het knopje in te drukken, schuif je het blokje over de veters. Als je het loslaat, klemt het blokje de veters vast.
De blokjes of locks zijn er ook voor elastische veters. Ze zijn beschikbaar in verschillende vormen en kleuren.
Over het aankleden (broek, sokken en bh) vertelde ik in aflevering 3
Aflevering 1 ging over de eerste regelklussen, de afvalgrijper, een ander bed en het scouter-helpcentrum
In aflevering 2 vertelde ik o.a. over eten, drinken en de afwas
Heb je zelf nog een tip? Mail ze ons: redactie@scouters.nl
Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.