Contacten

Contact leggen

Maar wat als je het nou moeilijk vindt om contact te leggen?

Niet iedereen begint even makkelijk een gesprek. Of het lukt niet contacten te onderhouden. Maar waarom lukt het met bekenden dan wel?

Omdat je ze vertrouwt. Je kunt ze inschatten en ze zijn bekend met jouw handicap of beperking, je weet hoe ze over jou denken en wat ze van jou vinden en wat voor je kunnen en willen doen!

Hoe anders is dat met onbekenden.
Je weet niet wat ze over je denken of hoe je overkomt in hun nabijheid. Misschien ben je onzeker over je handicap. Wat zullen ze er van vinden? Zorg dat je duidelijk bent over wat je nodig hebt  tijdens het contact. Dan voel je je daarover vast al zekerder. Los van je handicap ben je natuurlijk gewoon mens dus misschien ben je krampachtig aan het zoeken naar een moment om deel te nemen aan een gesprek. Jij hebt spanning in je lijf een brok in je keel en wilt het liefst weg.

Stock vector cartoon face vector frightened funny x

Wees GEWOON jezelf

Mensen die stevig in hun schoenen staan en makkelijk contact leggen zijn 100% zichzelf.
Helemaal jezelf (durven) zijn maakt dat je volledig ontspannen kan. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.  Dit voelt natuurlijk en gaat je gemakkelijk af.

Het kost je geen energie omdat je geen rol speelt.
Je lichaam zal niet krampachtig aanvoelen en alles gaat lekker soepel!

Vergelijk jezelf NIET met anderen

Als je jezelf namelijk vergelijkt met anderen is er altijd wel iemand die het beter doet. Dan raak je teleurgesteld en onzeker en dat is zonde van je energie. Je bent namelijk uniek zoals je bent.
Jij hebt weer andere kwaliteiten en talenten!

Mensen waarderen het juist heel erg als jij gewoon jezelf blijft! Dan ben je de beste versie van jezelf.

Wees niet bang om fouten te maken

Baal je enorm als je een fout hebt gemaakt? Dit is één van de redenen waarom het voor jou moeilijk is om contact te leggen. Je bent namelijk bang om fouten te maken.
In het bijzijn van nieuwe mensen kan deze angst erg groot zijn. Mensen met  zelfvertrouwen vinden het helemaal niet erg als ze een keer een fout maken tijdens een gesprek met iemand die ze niet kennen.

Ze lachen dan en zeggen. ‘Oh haha, ik bedoel natuurlijk…’
Wees niet bang om  fouten te maken,  relativeer; iedereen doet het!

Stel vragen en toon interesse!

Vragen stellen heeft meerdere voordelen:

  1. Je toont interesse in de ander ( dat voelt fijn voor de ander)
  2. Jij hoeft zelf niet zoveel te zeggen.
  3. Vragen stellen is simpel en je houdt een gesprek makkelijk op gang!

Tip: Hou het luchtig en stel geen moeilijke vragen.

Laat je ook niet verleiden moeilijke vragen te beantwoorden.
Dit kan zorgen voor onduidelijkheid en hierdoor kan het ongemakkelijk worden.

  • Bereid jezelf voor.
    Ga je een nieuw iemand ontmoeten? Verdiep je in deze persoon en verzin voordat je hem of haar ontmoet een aantal vragen.
  • Laat je gesprekspartner praten.
  • Nogmaals wees niet bang om fouten te maken.
    Maak je een fout? Ga er dan luchtig mee om. Je gesprekspartner is dit vaak binnen 5 minuten vergeten.
  • Mensen houden van een glimlach.
    Gebruik je glimlach als een soort charmeoffensief. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een glimlach leuker gevonden worden!
  • Ontwijk nieuwe mensen niet.
    Hoe vaker je nieuwe mensen ontmoet, hoe makkelijker het wordt.  Richt je niet op fouten. Dit kan ervoor zorgen dat je het alleen maar moeilijker maakt voor jezelf.

Behalve deze tips kunnen ook cursussen en trainingen helpen. Waardoor je leert hoe je makkelijker sociaal contact maakt. Kijk op eenzaam.nl voor landelijke cursussen en trainingen.

Op soChicken vind je leuke artikelen en tips over onder andere contact leggen met mensen. Kijk hier en laat je inspireren om het leven mooier te maken!

Voorbijgangers een minuut in de ogen staren
Vreemden op Den Haag Centraal een minuut in de ogen staren. Het leek me geen goed idee. Aldus 1 van de personen in het filmpje van soChicken

Of beter gezegd – het leek me doodeng.

Maar goed. We hadden toegezegd, en hierboven zie je het prachtige resultaat. Het was een geweldige ervaring en ik ben dankbaar dat we meegedaan hebben. Ik deed ook een paar opmerkelijke inzichten op:

Als je vreemden een minuut (of langer) in de ogen kijkt, dan zijn het geen vreemden meer. Dat is ook de reden dat iedereen massaal aan het knuffelen sloeg. Want dat is het gevoel dat je ervan krijgt: ik wil die persoon knuffelen.
Wanneer je mensen zo lang in de ogen kijkt besef je ineens dat je écht contact maakt – dat je de ander écht ziet. En dat het helemaal niet uitmaakt wie je voor je hebt of hoe diegene eruit ziet.

Wat als het door je handicap toch niet lukt om contacten te leggen?

Dan kunnen vrijwilligers je netwerk helpen bouwen. Bijvoorbeeld door:

  • Te luisteren en te praten.
  • Steun te geven bij het omgaan met je handicap, ziekte of problemen in het dagelijks leven.
  • Samen te werken aan een sociaal netwerk.
  • Samen weg te gaan.

Vrijwilligers kunnen ook nog helpen bij het vergroten of versterken van je sociale netwerk. Bijvoorbeeld door te helpen om contact te maken met de buren. Of je te helpen om nieuwe mensen te leren kennen.

Er zijn verschillende organisaties:

De Zonnebloem

De Zonnebloem is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Met ruim duizend afdelingen door heel het land is de Zonnebloem altijd dichtbij. Hun missie is jouw sociale activiteiten te verrijken. Er zijn verschillende opties mogelijk, precies passend bij jouw voorkeuren:

  • Bezoek aan huis
  • Samen eropuit
  • Groepsactiviteiten
  • Met de afdeling op vakantie

Vereniging Humanitas

Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen om in hun eigen kracht te staan. Ze bieden praktische hulp, tips, vriendschappelijk contact en een luisterend oor. Ze zijn maatjes waar je veel aan hebt omdat ze naast je staan.

[Buddies]

Wat is [Buddies]? [Buddies] is het vriendschapsprogramma van HandicapNL, dat streeft naar een wereld waarin iedereen gelijk is en waar niemand wordt buitengesloten. Daarom gaan ze na aanmelding en intake op zoek naar een vriend of vriendin die bij je past. Zo hopen ze duurzame, gelijkwaardige vriendschappen te scheppen tussen jongeren mét en zónder een beperking.

 

Citypastoraat een “warm welkom” plekje in je binnenstad

Het citypastoraat is een heel laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die behoefte heeft aan aandacht en gezelligheid. Een kop koffie/thee, en wie weet een kop soep of een warme maaltijd. Het is er rustig, je hoeft niets en ze hebben tijd om met je te praten. Kijk op de site van je gemeente of gemeente gids of de plaats waar jij woont er eentje heeft.

De Buurthuiskamer brengt mensen bij elkaar!

Ga op de koffie in een Buurthuiskamer. Buurthuiskamers worden vaak gesubsidieerd. Als je gemeente eraan meedoet is het, het streven om in iedere grote wijk of stadsdeel een Buurthuiskamer te hebben. Ze hebben vaak hetzelfde karakter als een citypastoraat alleen dan zonder pastor.

Alhoewel naast een heleboel andere organisaties heeft het Leger des Heils er heel veel. Als God daar niet aanwezig is, waar is Hij dan? ?

Een vertrouwde, laagdrempelige omgeving. In de ‘Buurthuiskamer’ ontmoet je elkaar, ben je welkom voor een luisterend oor en advies.  Een plek waar je thuiskomt en waar iedereen welkom is. Je hoort erbij. Je wordt gezien. Kijk voor andere locaties ook weer bij je gemeente

 

Lotgenoten

Natuurlijk kun je op internet je handicap, beperking of chronische ziekte intypen en de facebookgroepen met lotgenoten rollen je tegemoet. Handicap.nl heeft dat wat handiger aangepakt. Ze hebben een overzicht gemaakt. Soms is het fijn om te sparren met iemand die in dezelfde situatie zit. Iemand die aan één woord genoeg heeft om te begrijpen wat je meemaakt. Hieronder lichten we er een paar uit:

Fysiek in contact

Dutch Adaptives is een sportteam dat bestaat uit mensen met een beperking of chronische aandoening. Omdat zij merken dat reguliere sport nog niet altijd toegankelijk is, vonden zij het tijd voor actie. Dutch Adaptives heeft als missie sport toegankelijk te maken. Zij organiseren verschillende sportieve bijeenkomsten

Dwarslaesie lotgenoten

Dwarslaesie Organisatie Nederland houdt zich bezig met het organiseren van verschillende bijeenkomsten. Zij vinden dat het voor velen belangrijk kan zijn om lotgenoten te ontmoeten. Via deze organisatie kun je contact leggen met mensen die ook een caudalaesie hebben. Met hen kun je bijvoorbeeld ervaringen delen en tips uitwisselen.

Daarnaast is de Facebookgroep Lotgenoten dwarslaesie een plek waar mensen met een dwarslaesie in verschillende soorten en maten contact kunnen leggen met lotgenoten. Binnen deze groep kun je nieuwe technieken, blaas en darmproblemen delen, elkaar leren kennen en wijzer worden van een ander. Ook jouw persoonlijk verhaal is meer dan welkom.

Praten over NAH

Vanuit een goed initiatief zijn er verschillende chatgroepen ontstaan rondom NAH(Niet aangeboren hersenletsel), Binnen deze groepen kun je kletsen met lotgenoten, je verhaal vertellen en steun zoeken. Bijvoorbeeld één groep voor mensen met NAH vanaf 36 jaar en één groep voor mensen met NAH door huiselijk geweld, maar er zijn er nog veel meer! Wil je meer informatie over een van deze groepen? Neem dan contact op met Martin Kuiper via martinkuiper1982@hotmail.com.

CP Café

Wat is het CP Café? Een plek om te kletsen, anderen met Cerebrale Parese te ontmoeten, tips uit te wisselen en ervaringen te delen. Het is een regionale laagdrempelige setting,  meestal online en minimaal één uurtje – waar ze vaak een thema bespreken. Gaat via een aanmelding.