Mag mijn hulphond mee in het vliegtuig?

Je hulphond of blindengeleidehond mag met je meevliegen. Je hond moet wel gecertificeerd zijn als hulphond en over de juiste documenten beschikken. Je bent ook verplicht om je hulphond aan te melden. Het kan zijn dat jouw luchtvaartmaatschappij bepaalde voorwaarden heeft. Controleer dat voordat je naar de luchthaven komt. Er zijn op Schiphol (nog) geen uitlaatplekken voor hulphonden waar je zelf je hond kan uitlaten. Is de nood hoog? Vraag je assistent naar de mogelijkheden.

Bron en meest recente informatie

Op het vliegveld: en dan?

Je kan op verschillende manieren op het vliegveld komen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoerde auto, of iemand die je vervoert. Op het vliegveld aangekomen, kan je assistentie aanvragen als je dat wil. Dat betekent dat iemand jou helpt bij het inchecken, het lopen of rollen naar het vliegtuig en het instappen in het vliegtuig. Dat kan bij bijna alle middelgrote tot grote luchtvaartmaatschappijen.

Op de website van Schiphol vind je waarvoor je allemaal assistentie kan aanvragen op Schiphol. Assistentie aanvragen doe je:

  • bij je luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of touroperator
  • het liefst zo snel mogelijk
  • uiterlijk 48 uur van tevoren

Voor het boeken is het handig als je contact hebt met de luchtvaartmaatschappij om te controleren of deze ook daadwerkelijk assistentie biedt. Vaak kan je informatie hierover ook vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij zoals bij TransaviaKLMTUICorendonWizz AirRyanAirEasyjet en Emirates.

Op de website van vakantieorganisatie Sunweb kun je antwoord vinden op alle vragen rondom een reis met Sunweb. Via deze pagina is een overzicht met geschikte accommodaties te vinden en is er informatie over de begeleiding op de luchthaven en het meenemen van een rolstoel of scootmobiel.

Op Schiphol en Brussels Airport wordt de hulp op het vliegveld geboden door Axxicom Airport Caddy. Op Rotterdam Airport is dit Aviapartner. Ook Eindhoven Airport heeft speciale medewerkers in dienst die jou kunnen helpen als je dat wil. Zij begeleiden je van en naar vliegtuigen van alle luchtvaartmaatschappijen.

Toegankelijkheid van het vliegveld

Alle vliegvelden in Europa moeten sinds 2008 toegankelijk zijn. Toen is een Europese wet ingegaan die de zogenoemde “rechten van personen met een handicap of beperkte mobiliteit in het luchtvervoer” regelen. Hierin staat onder andere dat alle voorzieningen op de luchthavens, vliegtuigen en vluchten binnen de Europese Unie toegankelijk moeten zijn voor mensen met een bewegingsbeperking. Deze wet heeft ook geregeld dat er op elk vliegveld binnen de Europese Unie vaste en toegankelijke meetingpoints zijn waar mensen met een bewegingsbeperking zich kunnen melden met het verzoek om hulp. Op het vliegveld zelf zou je niet tegen grote belemmingen op moeten lopen.

Wat is jouw ervaring op het vliegveld? We horen het graag om deze informatie verder aan te vullen verbeteren. Tip de redactie of deel jouw ervaring in de Facebook groep.

Naar de Scouters Facebook-groep

Video: assistentie op Schiphol

 

Kan ik hulp krijgen aan boord?

Kan jij zelf niet vanuit de gate of het vliegveld het vliegtuig in en uit stappen? Dan krijg je daarbij hulp van de medische dienst. Deze professionals zorgen ervoor dat jij aan boord komt en op je zitplaats komt te zitten. Eenmaal aan boord kan je hulp krijgen van de stewards en stewardessen.

Hierbij wordt van jou verwacht dat jij dit zelfstandig kan:

  • Gebruik kan maken van het toilet
  • Eten en medicijnen innemen
  • Rechtop kan zitten
  • In en uit de speciale vliegtuigrolstoel (als die aanwezig is) kan komen tijdens de vlucht

Aan boord van het vliegtuig is er vaak een speciale rolstoel aanwezig. Deze rolstoel past in de gangpaden van het vliegtuig. Als je bijvoorbeeld naar het toilet wil, is het van belang dat je hier zelf in kan komen. Het personeel mag jou namelijk niet tillen. Wel kan het personeel je duwen in de rolstoel naar het toilet.

Mag mijn hulpmiddel mee het vliegtuig in?

Veel hulpmiddelen mogen gratis mee het vliegtuig in. Sommige hulpmiddelen moet je van tevoren wel opgeven en op het vliegveld apart inleveren van je andere bagage. In deze tabel zie je de regels die op de meeste vliegvelden en voor de meeste vliegtuigmaatschappijen gelden. Regels veranderen nogal eens. Neem altijd eerst vantevoren contact op met je vliegtuigmaatschappij, of het relevante vliegveld. Verrassingen ter plekke zijn heel vervelend. Lees alles waar een luchtvaartmaatschappaij zich aan moet houden op de website van de overheid

Hulpmiddel Opgeven Met jou mee of ruim in? Extra kosten Let op
Wandelstok Nee Met jou mee Geen Scherpe uiteinden niet toegestaan
Krukken Nee Met jou mee Geen Scherpe uiteinden niet toegestaan
Rollator Nee Het ruim in, inleveren bij de gate Geen  
Rolstoel Ja, min. 48 uur van tevoren Het ruim in, inleveren bij de ‘odd size’ balie Geen Per vlucht kan een maximum aantal mee
Scootmobiel Ja, min. 48 uur van tevoren Het ruim in, inleveren bij de ‘odd size’ balie Geen Per vlucht kan een maximum aantal mee
Aankoppel-handbike Ja, min. 48 uur van tevoren Het ruim in, inleveren bij de ‘odd size’ balie Geen Per vlucht kan een maximum aantal mee
Fiets Ja, bij reservering Het ruim in, inleveren bij de ‘odd size’ balie Vanaf €40,- enkele reis Je moet je fiets inpakken in doos of hoes
Elektrische fiets Ja, bij reservering Het ruim in, inleveren bij de ‘odd size’ balie Vanaf €40,- enkele reis Toegestaan bij beperkt aantal vliegtuigmaatschappijen, zoals Transavia

Mag mijn hulpmiddel mee in mijn handbagage of koffer?

Wil jij jouw hulpmiddel meenemen op reis? Als je hulpmiddel wel in je handbagage of koffer (ruimbagage) past, dan kan je jouw hulpmiddel hier vaak gewoon in mee nemen. Check wel even de regels voor de handbagage en ruimbagage bij jouw vliegtuigmaatschappij. Want zoals je weet mag niet altijd alles mee en is er een maximum gewicht en grootte verbonden aan bagage.

Is jouw hulpmiddel niet te zwaar, groot en staat die niet op de lijst verboden spullen? Dan mag je jouw hulpmiddel gewoon meenemen. Bij twijfel is het natuurlijk wel goed om even contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij.  

Wil jij een groot hulpmiddel meenemen dat niet in je handbagage of koffer past of zwaarder is dan het aantal maximale kilo’s? Dan valt je product onder de regels van de zogenoemde “afwijkende bagage”. 

 

 

Mijn hulpmiddel past niet in mijn handbagage of koffer

Wil jij jouw wandelstok, rolstoel, fiets of scootmobiel meenemen in het vliegtuig? Dit valt onder de regels van de afwijkende bagage. Alles wat groter of zwaarder is dan ‘normaal’, of wat op de verboden lijst staat, valt onder afwijkende bagage. Een rolstoel en scootmobiel zijn voorbeelden van afwijkende bagage, want vaak voldoen deze hulpmiddelen aan de kenmerken van afwijkende bagage:

  • Boven de 32 kg
  • Groter dan 100 cm lang, 65 cm hoog en 75 cm breed
  • Bagage die kan rollen en/of uitstekende/loshangende delen heeft, bijvoorbeeld rugzakken
  • Breekbare bagage
  • Bagage met chemische artikelen, check de lijst met verboden goederen

Extra kosten, met uitzondering voor rolstoel en scootmobiel

Om afwijkende bagage mee te nemen in het vliegveld, betaal je vaak extra geld. Voor de rolstoel en scootmobielen geldt dat niet. Je mag per persoon 2 zogenoemde “medische bagage” meenemen, daaronder wordt verstaan: rolstoelen en scootmobielen. Neem jij een wandelstok of krukken mee of ga jij met de rollator op reis? Lees hieronder verder. 

Vooraf doorgeven dat je dit hulpmiddel meeneemt

Afwijkende bagage geef je van tevoren op bij jouw luchtvaartmaatschappij. Eenmaal op het vliegveld toon je deze bij de incheckbalie, samen met je andere bagage. Daarna ga je naar de zogenoemde ‘odd size’ balie, waar je jouw hulpmiddel inlevert. In het geval van een elektrische rolstoel of scootmobiel krijg je een vervangende rolstoel.

Mijn krukken of wandelstok mee in het vliegtuig

Als je krukken of een wandelstok wil meenemen in het vliegtuig, hoef je hiervoor van tevoren niks te regelen. Je mag deze gewoon mee het vliegtuig in nemen, tenzij die scherpe uiteinden heeft. In het vliegtuig leg je je wandelstok of krukken in een opbergvak boven je hoofd.

Mijn rollator mee in het vliegtuig

Een rollator hoef je niet aan te melden voordat je gaat vliegen. Je kan je rollator meenemen tot de gate, waar je jouw rollator afgeeft. Dit is kosteloos. Op je aankomstbestemming komt je rollator op de normale kofferband of de band voor de speciale bagage aan, dit verschilt per vliegveld.

Mijn (elektrische) rolstoel of scootmobiel mee in het vliegtuig

Als je op reis gaat met het vliegtuig, mag je je handbewogen of elektrische rolstoel of scootmobiel meenemen in het laadruim van het vliegtuig. Hoe werkt dat precies? Dit kan iets verschillen per luchtvaartmaatschappij, maar grofweg gaat dat als volgt.

    • Je geeft in ieder geval 48 uur van tevoren bij je luchtvaartmaatschappij aan dat je met rolstoel of scootmobiel reist, of begeleiding nodig hebt. Hierbij geef je aan wat de afmetingen zijn van je rolstoel of scootmobiel.
    • Wees 0,5 tot 1 uur vóór de aanbevolen inchecktijd aanwezig op het vliegveld.
    • Je geeft je elektrische rolstoel of scootmobiel af bij de balie voor bijzondere bagage bij de incheck. Hier krijg je een leenrolstoel om bij de gate te komen.
    • Een handbewogen rolstoel mag je meenemen tot de gate. Vanaf hier kan je assistentie krijgen als je dat wil, om je eventueel te helpen bij het instappen in het vliegtuig.
    • Je (elektrische) rolstoel of scootmobielmag niet groter zijn dan een bepaalde afmeting en niet zwaarder zijn dan een bepaald gewicht. Dit verschilt per maatschappij, zie de onderstaande tabel voor details.
    • Per vlucht kan er maximaal één scootmobiel en een beperkt aantal (elektrische) rolstoelen mee, wees dus op tijd met doorgeven.
    • Per persoon mag er één (elektrische) rolstoel of scootmobiel mee het vliegtuig in.
    • Om je elektrische rolstoel of scootmobiel veilig mee te nemen, ontkoppel je je accu. Je bevestigt de accu stevig aan je rolstoel of scootmobiel. De polen plak je af met tape om kortsluiting te voorkomen.
    • Je mag alleen droge of gelaccu’s meenemen in het vliegtuig. Tegenwoordig zijn bijna alle accu’s droog of van gel. Bij sommige maatschappijen mag je, onder strenge voorwaarden, natte accu’s meenemen. Bij twijfel: vraag het na bij je luchtvaartmaatschappij.
Luchtvaartschappij Maximale afmetingen in cm (l x b x h) Maximale gewicht
KLM

 

  1. Boeing 777, 747, 787 en Airbus 330
  2. Boeing 737
  3. Embraer 175, 190 &
    Fokker 70
  1. 152 x 139  x 149
  2. 2. 112 x 113 x 85
  3. 120 x 100 x 70
  1. n.v.t.
  2. n.v.t.
  3. 150 kg
Transavia Niet hoger dan 86  23 kg
Corendon 86 x 86 x 86  
TUI 80 x 113 x 112 150 kg
Ryanair 81 x 119 x 119 n.v.t.

 

Staat jouw luchtvaartmaatschappij hier niet tussen? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Mijn (aankoppel)handbike mee in het vliegtuig

Wil je een aankoppel-handbike meenemen in het vliegtuig? Dat kan in de meeste gevallen ook. Ook een handbike valt onder afwijkende bagage. Je mag op een vlucht 2 medische hulpmiddelen gratis meenemen, waarvan de handbike er ook één mag zijn. Van tevoren geef je aan dat je een handbike meeneemt.

Waar moet je nog meer om denken voor je samen met je handbike vertrekt met het vliegtuig? Je plakt alle losse onderdelen of onderdelen die kunnen beschadigen vast met tape. Als je een accu hebt, dan koppel je deze los en plak je die ook vast met tape. Ook geef je van tevoren de afmetingen van je handbike door. Bij het inchecken krijg je een label op je handbike, waarna je hem kan afgeven bij de ‘odd size’ balie, die voor afwijkende bagage.

Mijn (elektrische) fiets mee in het vliegtuig

Een fiets valt onder afwijkende bagage en lever je dus in bij ‘odd size’ balie, die voor afwijkende bagage. Je moet van tevoren een plek voor je fiets reserveren. Dit doe je tijdens je reservering van de vlucht. In sommige gevallen kan dit ook nog door online in te loggen na het boeken.

Of je ook een elektrische fiets mag meenemen, hangt af van de luchtvaartmaatschappij. Bij Transavia mag dit bijvoorbeeld wel. Hier moet je de accu verwijderen en meenemen in je handbagage. Daarbij moet je de polen afplakken met tape en mag de accu alleen een lithium-accu zijn van maximaal 300 Wh. KLM, Air France en British Airways accepteren geen elektrische fietsen, maar wel tandems. Ryanair en Alitalia nemen helemaal geen elektrische fietsen of tandems mee.

Je dient je fiets te verpakken in een geschikte verpakking of een fietsdoos, deze kan je kopen op het vliegveld voor ongeveer € 20,-. Waar je op Schiphol fietsdozen kan kopen vind je op Vakantiefietser.nl.

Video: je fiets inpakken in een fietsdoos

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb jij tips voor dit artikel? Of heb je ervaring met vliegen en het meenemen van hulmiddelen? We vullen de informatie over vliegen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie