Het parkeren van je auto met een gehandicaptenparkeerkaart kan in verschillende plaatsen in Nederland. Vaak is de gehandicaptenparkeerplaats ruimer en dicht bij de plaats van je bestemming. Een kaart kost vaak geld, de hoogte van de prijs verschilt per gemeente. De duur van de geldigheid van je kaart verschilt ook per gemeente. In sommige gemeenten hoef je niet te betalen voor een gehandicaptenparkeerplaats, ook niet waar betaald parkeren geldt, maar in andere plaatsen wel. Bekijk op gehandicaptenparkeerkaart.nl waar welke regels gelden op dit gebied.
Wil je een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken bij jou in de straat of op je werk? Deze kan je ook aanvragen bij jouw gemeente of die van je werk. De gemeente zal dan een procedure starten, waarvan een bezwaarronde door de buren een onderdeel is.
Mogelijkheden en rechten gehandicaptenparkeerkaart
Hoe vraag je een gehandicaptenparkeerkaart aan? Daarvoor moet je bij het Wmo-loket van jouw gemeente zijn. Om in aanmerking te komen moet het zo zijn dat je niet meer dan 100 meter met hulpmiddel kan lopen. Ook word je bij je aanvraag gekeurd door een arts, die nagaat of jij recht hebt op een kaart. Volgens de wet moet jouw beperking van ‘langdurige aard’ zijn om een gehandicaptenparkeerkaart te kunnen krijgen.
Lees erover verder op de website van de Rijksoverheid.
PARKEREN PLUS: de nieuwe Parkeerkaart
De nieuwe app ‘Parkeren Plus’ gaat de papieren gehandicapten-parkeerkaart gedeeltelijk vervangen. In de app kunnen kaarthouders zien wat de parkeerregels zijn in de deelnemende gemeenten. In 2024 doen dertig gemeenten mee, waaronder de vier grote steden, In 2025 volgen meer gemeenten.
Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is vaak omslachtig, elke gemeente hanteert eigen regels. Daardoor ben je vaak veel tijd kwijt aan het uitzoeken van de regels in de gemeente waar je wilt parkeren. Bovendien wordt de kaart soms niet goed herkend door de scanauto’s van handhavers die parkeerplekken controleren, waardoor je onterecht een boete kunt krijgen.
Verandering
In de nieuwe app zijn alle GPK-parkeerregels van de deelnemende gemeenten overzichtelijk gebundeld en worden de kentekens van kaarthouders herkend. Meer informatie op de site binnenlandsbestuuur
Waar vind je gehandicaptenparkeerplaatsen?
In de app en op de site Wheelmate vind je de gehandicaptenparkeerplaats bij jou in de buurt. Dankzij de input van heel veel mensen zie je in Wheelmate niet alleen welke parkeerplaatsen er in Nederland zijn, maar ook in andere landen. Nadeel is dat je alleen op locatie kan zoeken en niet op een parkeerplaats bij een type locatie (restaurant, station, etc.). Voordeel is dat je er ook kan zien waar invalidentoiletten zijn.