Vervoer

Je wil eropuit. Naar vrienden, familie of je werk. Maar door je blessure, handicap of leeftijd gaat dit niet meer zomaar. Wat zijn er allemaal voor oplossingen, diensten en producten om je op weg te helpen?

Betere vervoermiddelen, openbaar vervoer of vervoerd worden

Wat als autorijden niet of lastig gaat, bijvoorbeeld doordat je een blessure of handicap hebt? Is een e-bike een goede oplossing voor jou om te kunnen blijven fietsen? Hoe reis je met het openbaar vervoer (OV), ook als dat zelfstandig even niet gaat? En wat zijn de laatste innovatieve elektrische vervoermiddelen waarmee jij er goed op uit kan gaan? We speurden voor jou de beste oplossingen en hulpmiddelen op om nog beter vooruit te komen.

Zelf rijden of fietsen

Wil je graag zelf rijden of fietsen? Dan zijn er steeds meer vervoersmiddelen waarmee je uit de voeten kan. Deze kan je meestal zowel huren, leasen als kopen. Hieronder zie je een kort overzicht van de vervoersmiddelen die jij kan gebruiken.

Beweging Staand Zittend Liggend
Zelf je benen bewegen Rollator, step Loopfietsscootmobielfiets Ligfiets
Zelf je armen bewegen    Rolstoelhandbike Ligfiets
Elektrisch Personal transporter (Segway)elektrische step, elektrische driewieler, personal transport board Elektrische fietssnorfiets, brommer, rolstoelscooterscootmobiel, high-speed e-bike, gehandicapten-voertuig, 45 km auto Elektrische ligfiets
Benzine of diesel   Brommer, 45 km auto, aangepaste auto, auto  

 

Korte afstanden afleggen met de rolstoel of rollator

Informatie over hulpmiddelen om ook kortere afstanden mee te overbruggen zoals rolstoelen en rollators vind je bij lopen en traplopen.

Vervoerd worden

Als zelf rijden, lopen of fietsen niet altijd gaat, kan het fijn zijn om vervoer in te schakelen. Er zijn veel verschillende vervoersdiensten: vervoer in je eentje van deur tot deur (individueel vervoer), met anderen (deelvervoer) of het openbaar vervoer, vaak aangepast voor als je reist met een hulpmiddel. Hieronder zie je een kort overzicht van de mogelijkheden en vervoersmiddelen die je kan inzetten als je vervoerd wil worden.

Locatie Individueel vervoer Deelvervoer Openbaar vervoer
In dorp of stad Taxi Wijkbus, buurtbus, boodschappenplusbus Stadsbus, tram, metro of OV-fiets
In de regio Taxi Regiotaxi Streekbus, tram, metro, trein
Landelijk Taxi Valys Trein
Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Scootmobiel

Of je nu een scootmobiel wil huren, leasen, er één via het Wmo-loket van je gemeente krijgt of zelf een tweedehands of nieuw scootmobiel koopt: het is belangrijk de scootmobiel te kiezen die het beste voor jou is. Een professional kan de keuze begeleiden, maar je kan ook zelf een en ander uitzoeken. Er zijn veel sites met keuzehulpen, maar als deze sites van een verkoper zijn of verkopers worden...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor vervoer