Staan

Hoe sta je stabiel en ontspannen, ook als je een blessure of handicap hebt? Er zijn allerlei oplossingen en hulpmiddelen voor extra steun bij het staan.

Staan pexels hakan erkam

Staan met extra steun

Als je een tijdje staat, kan het fijn zijn om extra steun te hebben. De hulpmiddelen die je bij het lopen kan gebruiken, zijn vaak ook fijn bij het staan. Denk hierbij aan een wandelstok, al of niet met zitje, grepen of beugels aan de muur, en een rollator.

Staan terwijl je dingen doet

Als je bijvoorbeeld kookt of strijkt, wil je natuurlijk je handen vrij hebben om dat te kunnen doen. Een wandelstok, greep of beugel is dan niet handig als hulp bij het staan. Een hoge kruk, zoals een barkruk of stastoel kan wel een oplossing voor je zijn. Deze is hoger dan een gewone stoel, waardoor je op een werkbare hoogte komt te ‘staan’. Barkrukken zijn er in verschillende soorten en maten en vaak ook tweedehands te koop. Als je een stastoel wil kopen, heb je ook een enorme keuze. Je hebt stakrukken met en zonder wieltjes, in hoogte verstelbaar, met en zonder rugleuning, inklapbaar zodat je de stastoel mee kan nemen op pad en beweegbare stastoelen. Handig! 

Bekijk alle sta stoelen

Langer kunnen staan

Als je lang moet staan, bijvoorbeeld omdat je lang in de keuken staat of op een feestje bent, kan je hier last van krijgen. Als je last krijgt van je rug omdat je schouders hangen, kan een rechthouder helpen. Dit is een band om je bovenlichaam die ervoor zorgt dat je borstwervelkolom niet kromt. Je staat daardoor met een rechte rug én je ademhaling verbetert. Krijg je last van je benen en voeten tijdens het staan? Dan helpt het vaak al schoenen met goede vering, demping en steun te dragen, bijvoorbeeld sportschoenen met ‘air’of ‘gel’. Ook kunnen wandelschoenen of comfortschoenen helpen. Een alternatief zijn inlegzolen in je schoenen om langer te kunnen staan. Dit kunnen standaard inlegzolen zijn of op maat gemaakte steunzolen. En in opkomst: zolen die op maat worden geprint.

Op plekken waar je lang moet staan kan je een ergomat leggen. De ergomat stimuleert en activeert je bloedsomloop waardoor je minder kramp en last van je knieën, heupen, rug, schouders of nek krijgt. Ook steunkousen stimuleren de bloedsomloop. Door druk op de aderen stroomt je bloed sneller terug naar je hart. Als je last hebt van spataderen dan draag je waarschijnlijk al steunkousen.

Kan je zelf niet staan maar wil je dat wel?

Ben je op zoek naar manier om te staan terwijl je dat op eigen kracht niet of nauwelijks kan? Dan is de Innowalk misschien iets voor je. Dit innovatieve hulpmiddel ondersteunt onder meer je voeten, benen en borst en zorgt ervoor dat je kan zitten en staan, ook met blessure of handicap. Dankzij het motortje kan je ook bewegen.

Staan in een rolstoel

Als je een rolstoel nodig hebt om erop uit te gaan, kan het fijn zijn om soms toch te kunnen staan. Bijvoorbeeld bij een feestje of in een winkel. Er zijn speciale rolstoelen waarmee je kan ‘staan’, zodat je op dezelfde hoogte komt als anderen. De zitting en rugleuning van deze rolstoelen zijn te verstellen, waardoor je komt te ‘staan’. Er zijn sta-op-rolstoelen die je handmatig bedient, maar ook die je elektrisch bedient. Een stevige band om je middel en enkels of schenen zorgen ervoor dat dit je zo min mogelijk energie kost.

Een exotischere oplossing is het Exoskeleton of robotpak. Dit pak ‘beweegt’ je, dus als je beperkt bent kan je toch gewoon staan, lopen maar ook bijvoorbeeld hele zware dingen tillen of extreem lang rennen. Op dit moment ligt de prijs jammer genoeg nog rond de 100.000 euro.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het staan? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over staan graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor staan