Rollen

Als lopen niet meer lukt, of als langere afstanden lopen te vermoeiend is dan zijn er gelukkig een enorme hoeveelheid rollende hulpmiddelen ontwikkeld. En gelukkig staat die ontwikkeling niet stil. Het is voor de Scouters redactie niet mogelijk alle rolstoelen en andere rollende hulpmiddelen te tonen. We hebben geprobeerd een scala van opties te laten zien, zodat je een idee kunt maken in welke richting jij zou willen gaan om het meest adequate rolhulpmiddel uit te zoeken. De meeste rolstoelen en scootmobielen worden verstrekt door de gemeente (Wmo) en het UWV. Vaak putten de adviseurs uit een voorkeurspakket van de ingehuurde leverancier. Heel vaak een goede stoel, maar bereid je goed voor op jouw ideale keuze. Valt die niet in het voorkeurspakket, dan kun je altijd een PersoonsGebonden Budget (PGB) aanvragen. Wel moet je dan vaak zelf bijbetalen.

Aankoppelbike

Rol jij normaal met een handbewogen rolstoel, maar wil je weleens verder rijden dan jou al hoepelend lukt, of wil je gewoon een beetje sneller rollen, dan is een bike die je aan je handbewogen rolstoel kunt koppen wellicht voor jou een goede oplossing. Er zijn verschillend benamingen, die voor dit hulpmiddel door elkaar heen gebruikt worden. De Scouters redactie heeft ervoor gekozen om de handbediende aan te koppelen bike een handbike te nomen. En de aan te koppelen bike, die elektrisch wordt aangedreven een aankoppelbike. En om het ingewikkeld te maken, zijn er ook nog hybride aan te koppelen bikes, voor ons de hybride aankoppelbike. Nadat je nagedacht hebt over welke aandrijving jouw voorkeur heeft, is het ook heel belangrijk, dat je nadenkt over de draaicirkel, het terrein waar je op wilt rijden en ook heel belangrijk hoe makkelijk is de bike aan te koppelen.

Scouters testvideo

Scouters teste de elektrische aankoppelbike Empulse F55 van Sinrise Medical. Bekijk deze testvideo, die wij samen maakten met Jan, gebruiker van een aankoppelbike op de hulpmiddelen pagina.

Handbike

Met de handbikes hebben we nog weinig ervaring in het Scouters team. Heb jij die ervaring wel, laat ons jouw keuze weten. Welke handbike is voor jou de beste en waarom. Schrijf dat de redactie van Scouters.

Neem contact op

Hybride aankoppelbikes

De hybride aankoppelbike biedt je de vrijheid van een grote actieradius, snelheid in combinatie met in beweging blijven. Goed voor je conditie, maar ook fijn want dan blijf je warm ook als je een lange afstand aflegt in de winter. Zo kwam een van de vrijwilligers van Scouters in december naar de jaarlijkse Scouters teamlunch van Amstelveen naar Breukelen, terwijl het echt goed koud was. Toch zo’n 30 kilometer rijden.

Elektrische aandrijving

Heb jij een fijne handbewogen rolstoel? Is een aankoppelbike geen optie? Dan kun je ook denken aan een elektrische aandrijving van je handbewogen rolstoel middels de wielen of een aandrijving bevestigd onder je stoel. Er zijn oplossingen die je zelf bedient met een joy stick of gewoon intuïtief via je wielen. Maar er zijn ook oplossingen om het duwen lichter te maken voor degene die jou duwt.

Elektrische rolstoel

Elektrische rolstoelen zijn sterk in ontwikkeling. Van de redelijk standaard elektrische rolstoel, tot een balans stoel, een balansstoel die zelfs een trap kan beklimmen en je ook naar beneden kan brengen. Stoelen die het goed doen ook op het strand en bospaden. Of een elektrische stoel die jou tot stand kan brengen. Of op hoogte met je vrienden die om je heen staan. Maar die eigenschappen hebben ze zeker niet allemaal. Het is meestal een hele dure voorziening, dus je moet goede argumenten hebben om de meest perfecte elektrische rolstoel voor jou verstrekt te krijgen. Dus dat vraag om een gedegen voorbereiding. Bezoek een keer een beurs waar je verschillende merken en modellen kunt zien en ook vaak uitproberen. Op de Support beurs (elke 2 jaar in de Jaarbeurs in Utrecht) kun je op een circuit met verschillende ondergronden rolstoelen uitproberen. Leuk om te doen en ook goed om je uiteindelijke wensenlijstje op een rij te zetten.

Handbewogen rolstoel

Gaat lopen even niet of helemaal niet meer? Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je vooruit kan, bijvoorbeeld een scootmobiel, gehandicaptenvoertuig, personal transporter en andere elektrische vervoermiddelen. Als je een compact vervoermiddel zoekt waarmee je de hele dag mee op uit kan, is een rolstoel misschien wat voor jou. Maar wat voor rolstoelen zijn er en wat past het beste bij jou?

Innovatieve rolstoelen

Welke rolstoel is het beste? Welke handbewogen of elektrische rolstoel past het best bij jou? Hieronder zie je 2 innovatieve rolstoelen. We speuren nu hard verder naar goede rolstoelen, binnenkort meer!

Meer rolstoelen en accessoires

Ik heb tijdelijk of maar af en toe een standaard rolstoel nodig

Als je een rolstoel voor een korte periode nodig hebt of weinig gebruikt, dan gebruik je meestal een standaard rolstoel, niet op maat gemaakt. Ze zitten vaak oké, maar zijn niet gemaakt om dagenlang op te zitten, en zeker niet voor een nog langere periode. Je kan het zitcomfort proberen te verhogen met een extra kussen. Dat ze licht en inklapbaar zijn, maakt ze handig om mee te nemen. Als je zelf niet kan ‘rollen’ en elektrische aandrijving voor je rolstoel nodig hebt, zijn hier verschillende oplossingen voor. Ook handig als je een rollator en soms een rolstoel nodig hebt: een rollator die ook als rolstoel kan worden gebruikt, bijvoorbeeld de prachtige Rollz Motion of de goedkopere Drive Diamond Deluxe.

Je kan een tijdelijke rolstoel vaak huren bij een thuiszorgwinkel (zoals Vegro, Welzorg of Medipoint) of de gemeente. Het huren van een ‘gewone’ rolstoel kost tussen de €10 en 15,- per week, voor de huur van een elektrische rolstoel betaal je al snel €100,- per week. Het kan zijn dat je verzekeraar de kosten voor een huurrolstoel vergoedt. Is dat niet zo? Goed om te berekenen of huren of kopen voordeliger is. Een nieuwe rolstoel aanschaffen kan ook, al vanaf €180,- voor een niet elektrische rolstoel. Aparte elektrische ondersteuning is er al vanaf € 560,- (Click&Go) en de goedkoopste elektrische rolstoel is wel boven de € 1.000,-. Tweedehands zijn ook veel rolstoelen te koop.

Ik heb voor langere tijd of permanent een rolstoel op maat nodig

Een rolstoel die je lange tijd veel gaat gebruiken, wordt vrijwel altijd op maat voor je gemaakt. Het is belangrijk dat de stoel goed op jouw lichaam aansluit zodat je zo goed mogelijk zit en geen lichamelijke ongemakken ontwikkelt. Een specialist adviseert en maakt de rolstoel voor jou op maat. Wij geven hier slechts een indruk van de verschillende mogelijkheden.

Actieve rolstoel, niet elektrisch

Als je je handen en armen normaal kan gebruiken, dan is een actieve rolstoel, de meeste bekende rolstoel, misschien iets voor jou. Dat is een compacte rolstoel, die heel wendbaar is, waardoor je je er snel en makkelijk mee kan voortbewegen en de rolstoel zowel binnen als buiten kan gebruiken. Je hebt actieve rolstoelen met duwmogelijkheid en zonder. Een actieve rolstoel duw je zelf vooruit door deze aan te drijven met je handen via:

 • De hoepels aan de wielen
 • Handpedalen (handbike)

Het trekken aan de hoepels van de rolstoel kan best pijn doen aan je handen. Je kan speciale handschoenen kopen. Heb je een fijne actieve rolstoel maar lukt het je niet meer om deze de hele tijd aan te slingeren, dan kan je ook een losse elektrische rolstoelaandrijving kopen.

Er zijn verschillende soorten handpedalen. Er zijn rolstoelen met een ‘vastframe handbike’: met standaard aandrijving via handpedalen. Bij de één zit je achterover, bij de ander vooruit (bijna liggend op je buik dus) en er zijn handbikes waarbij je op je knieën zit. Er zijn ook handbikes die je aan de voorkant van je rolstoel kan koppelen. Er zijn varianten die je volledig met je handen aanstuurt, maar ze zijn ook gedeeltelijk of volledig elektrisch ondersteund verkrijgbaar. Daarnaast zijn er rolstoelen die je zowel met je handen kan aansturen als elektrisch, waarmee je met een joystick stuurt.

Regels rondom het gebruik van de actieve rolstoel die je aandrijft via de hoepels aan de wielen:

 • Je wordt beschouwd als een voetganger in het verkeer en de regels voor voetgangers gelden dan ook voor jou.
 • Je hoeft je dus niet te verzekeren.
 • Je rolstoel mag overal mee naar binnen.
 • Je rijdt over het voetpad.
 • Als je in een gehandicaptenvoertuig rijdt (wat een rolstoel officieel is), heb je voorrang bij het oversteken, ook al is er geen zebrapad. Blijf natuurlijk wel opletten.

Regels rondom het gebruik van de actieve rolstoel als handbike:

 • Je wordt beschouwd als een fietser in het verkeer en de regels voor fietsers gelden dan ook voor jou.
 • Bij afslaan steek je daarom je hand uit.
 • Je mag de handbike meestal niet meenemen een openbare ruimte in, maar moet de aansturing afkoppelen.
 • Je gebruikt het fietspad.
 • Als je in een gehandicaptenvoertuig rijdt (wat een rolstoel officieel is), heb je voorrang bij het oversteken, ook al is er geen zebrapad. Blijf natuurlijk wel opletten.

Elektrische rolstoel


Is aandrijven met je handen en armen lastig? En heb je misschien ondersteuning nodig in je nek of hoofd? Een elektrische rolstoel is in allerlei soorten en maten te krijgen en wordt voor je op maat gemaakt. De meeste elektrische rolstoelen bestuur je met één hand, via een joystick. Sturen met behulp van toetsen of je kin is ook mogelijk.

Er bestaan elektrische rolstoelen met en zonder hoofdondersteuning. En er kan extra ondersteuning worden aangebracht voor je benen, armen en rug. Verder zijn er allerlei soorten zitkussens, die kunnen worden aangepast aan jouw lichaam.

Gebruik je de rolstoel vooral binnen? Dan is een wendbare, compacte rolstoel handig voor je. Een rolstoel met voorwielaandrijving is dat: de draaicirkel is klein, waardoor je soepel bochten maakt. Ga je er veel mee op pad en leg je er behoorlijke afstanden mee af? Dan is een rolstoel met achterwielaandrijving misschien beter voor je. Deze heeft een vrij grote draaicirkel en is daardoor heel stabiel, zeker bij hogere snelheden. Als je de rolstoel veel buiten gebruikt, is het belangrijk om te weten of je accu lang genoeg meegaat. Dit verschilt per rolstoel.

Erop uit met de elektrische rolstoel, denk aan het volgende:

 • Er gelden voor de elektrische rolstoel dezelfde regels in het verkeer als voor de scootmobiel. Lees er hier meer over.
 • Je gaat tussen de 5 en 10 km per uur.
 • Je kan tussen de 20 en 60 km afleggen zonder opgeladen te worden.
 • Je kan je rolstoel vaak via een gewoon stopcontact opladen. Onderweg energie nodig? Bekijk de openbare oplaadpunten op oplaadpalen.nl.

Elektrische rolstoel verzekeren

Je kan je elektrische rolstoel verzekeren tegen diefstal en beschadiging (allrisk). Het is verplicht een verzekering af te sluiten voor schade die je bij een ander veroorzaakt (WA), als je met je elektrische rolstoel op de openbare weg rijdt. De hoogte van het eigen risico kan je vaak zelf bepalen. Maar waar verzeker je je elektrische rolstoel of scootmobiel (WA of allrisk)? Een verzekeraar vinden is lastig, liet een scouter ons laatst weten. We zochten het uit en vonden deze partijen waarmee je contact op kan nemen.

Meer over rolstoelverzekering

Heb jij ervaring met het vinden van de beste verzekering? We horen het graag, om dit overzicht aan te vullen met jouw tips.

Meer rolstoelen en accessoires

Veilig en comfortabel met je rolstoel en bagage op pad

Tips voor een goed gebruik en onderhoud van je rolstoel:

 • Zorg voor goed opgepompte banden. Misschien is het handig om een pompje mee te nemen voor onderweg.
 • Rijd vooral over gladde vloeren en wegen, voor zo min mogelijk weerstand bij het rijden.
 • Maak je rolstoel regelmatig schoon, zodat je er zo lang mogelijk mee kan doen.
 • Gebruik je de rolstoel in huis? Zorg dat je huis goed toegankelijk is.
 • Moet je een drempel over? Op zie je of een plek rolstoeltoegankelijk is lees je in de app Ongehinderd. Weet je van tevoren nog niet of je drempels tegenkomt? Als je oprijplaten meeneemt kan je over drempels en stoepranden heen.

Goed en comfortabel in je rolstoel zitten is natuurlijk heel belangrijk. Daarom kan een verstelbare stoel een goed idee voor je zijn. Deze stel je in op waar je bent: op het terras, achter je bureau of op weg naar een afspraak. Want dan zit je vaak heel anders. Veel actieve rolstoelen zijn niet verstelbaar. Bekijk welke verstelbare rolstoelen er onder meer zijn.

Verder zijn er veel opties of accessoires die je kan kiezen bij het maken van je rolstoel of apart aan kan schaffen, zoals:

 • Rolstoelkussen
 • Rolstoeltas
 • Rolstoelparaplui
 • Clips en houders voor bijvoorbeeld een beker, telefoon, wandelstok, kruk, zuurstoffles of zelfs een Maxi Cosi
 • Dienblad
 • Spatbord
 • Spaakbeschermers
 • Duwhandvatten of handvatverhogers, voor als je geduwd wil worden ook door lange personen
 • Gordel
 • Hoofdsteun of rugbeugel
 • Armsteunen, in hoogte verstelbaar
 • Beensteunen, in hoek verstelbaar
 • Enkelbanden, voor mensen met verminderde controle over benen en voeten, zoals spasme of verlamming
 • Wist je dat je je rolstoel kan opfleuren met een leuk kleedje? Dit maak je makkelijk zelf, of koop je bijvoorbeeld bij Pimped By Roos met de Wheely.

Je hebt ook nog speciale rolstoelhandschoenen, poncho’s en aangepaste kleding voor als je in een rolstoel zit.

Tip: makkelijk je rugtas aan je rolstoel

Wanneer je een tas bij je wilt dragen op de rolstoel, is het belangrijk dat je deze goed en veilig vast kan maken. Dit kan je doen met een karabijnhaak. Je kan met deze haak gemakkelijk je (boodschappen)tas vastmaken aan je rolstoel. Zo zit je tas je nooit meer in de weg, kan je er makkelijk bij en is je tas veilig.

Misschien heb jij er nog wel eentje in je schuur liggen? Anders kan je er ook een halen bij bijvoorbeeld bouwmarkten. Vind je dit een leuke lifehack? We hebben nog meer lifehacks voor je gescout.

Speciale en innovatieve rolstoelen, elektrisch en niet-elektrisch

Behalve rolstoelen waarop je moet zitten en die je voor dagelijkse bezigheden gebruikt, zijn er ook andere rolstoelen. Zo zijn er rolstoelen waarop je kan liggen (ligrolstoelen), sta-op rolstoelen en sportrolstoelen. Er zijn rolstoelen waarmee je echt op elke ondergrond kan rijden. Of een rolstoel die je bestuurt door met je romp naar voor en achter te gaan. En er is een hulpmiddel in ontwikkeling waarmee je zelfstandig de trap op en af kan. De innovaties rondom rolstoelen gaan snel. Heb jij een aanvulling of ervaring? Laat van je horen.

Een ligrolstoel kan je gebruiken als je niet (altijd) kan zitten. En een sta-op rolstoel ondersteunt je bij het staan, waardoor je vanuit je rolstoel zo hoog kan komen als je anders zou staan. En een sportrolstoel wordt gemaakt voor een specifieke sport. Die voor tennis is weer anders dan die voor hockey, en die voor het wheelen (rolstoelracen) is ook weer anders dan die voor rugby.

Met je rolstoel het strand op of bos in!

Geloof het of niet maar je kan met verschillende rolstoelen ook het strand op of bos in. Op een aantal stranden in Nederland kan je een rolstoel (de Wombat) huren met extra grote wielen die door het zand kunnen (deze is er ook in rollatorvariant trouwens, de Easy Roller). Daarnaast heb je de Hippocampe: een hippe rolstoel waarmee je het bos in kan, het strand op en zelfs het water in. Gebruikers zijn heel tevreden over deze rolstoel. Ook zijn er elektrische rolstoelen verkrijgbaar die goed tegen een onverharde of onregelmatige grond kunnen, zie de volgende alinea.

Elektrische rolstoelen op onregelmatige grond

Er zijn ook diverse rolstoelen waarmee je op het strand of over andere onregelmatige grondsoorten kan rijden, zowel elektrisch als niet elektrisch. Bijvoorbeeld de Zoom, een stoere, elektrische rolstoel waarmee je over vrijwel alle ondergrond kan rijden. Je kan ermee over zand, sneeuw, hobbelige wegen,in de zandbak en zelfs door de modder rijden. Eigenaren van de Zoom zijn enorm enthousiast, vooral omdat deze rolstoel de vrijheid geeft om te gaan en staan waar je wil. De rolstoel is verkrijgbaar in Nederland voor € 9.450,-. Ook de elektrische rolstoel Bi-Go heeft wielen die geschikt zijn voor onregelmatige ondergronden.

Compacte elektrische rolstoel

Een zeer compacte rolstoel te sturen met je romp, die ook nog eens overal tussendoor piept. De Genny is een compacte, elektrische rolstoel die balanceert op maar 2 wielen, en is gebaseerd op de technologie van de Segway. “Met deze rolstoel kan je zelfs door de smalle gangen in Kruidvat rijden!”, vertelde een trotse eigenaar van de Genny in 2014 tijdens de Support Beurs. Je bestuurt de Genny met je romp, waardoor je een actieve houding moet aannemen. De Genny is ook hoger dan een reguliere elektrische rolstoel. Deze rolstoel is al enige tijd te koop in Nederland en sinds kort goedgekeurd als medisch hulpmiddel. De kans dat de Genny door jouw gemeente wordt vergoed, is daarmee groter geworden. Als je de Genny zelf betaalt kost die rond de 20.000 euro. Een goedkoper alternatief is de Bi-Go, een rolstoel die ook op het Segway-principe is gebouwd en een wat simpeler is uitgewerkt.

Met je rolstoel de trap op, echt!

Nog niet op de markt, maar wel een veelbelovende ontwikkeling: met de Scalevo kan je de trap op en af. Onder de wielen zit een innovatief mechanisme waarmee je je rolstoel als het ware op de trap takelt. De techniek is ontwikkeld door 10 ambitieuze techniekstudenten, uit het Zwitserse Zürich en wordt nu verder uitgewerkt in prototypes.

Hierover vind je later meer informatie op Scouters. Wil jij jouw ervaring alvast delen? We horen het graag!

Rolstoel aanvragen

eb je voor lange tijd een rolstoel nodig? Dan kan je er één aanvragen bij het WMO-loket in jouw gemeente. Aan de hand van jouw gegevens en vaak ook een gesprek, wordt besloten of jouw (elektrische) rolstoel wordt vergoed. Vaak hebben gemeenten contracten met leveranciers van specifieke rolstoelen. Hierdoor heb jij geen of minimale vrijheid in de keuze voor een rolstoel(merk). Maar als je je eerst oriënteert, kan je natuurlijk wel je voorkeur doorgeven. Ook als je zelf je (extra) rolstoel kan betalen, kan je op deze site meer lezen over de verschillende rolstoeltypen en -merken. Er komen ook steeds meer innovatieve rolstoelen op de markt, waarover we hieronder verdere informatie met je de delen.

Heb jij een ervaring die je graag deelt? Laat van je horen!

Met het openbaar vervoer

Ga je op pad met je rolstoel in de bus, tram, metro, trein of taxi? Vaak kan je je rolstoel meenemen. Lees verder over openbaar vervoer met de bus, tram, metro of trein.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over (elektrische) rolstoelen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Anti decubitus kussen

Wat voor soorten anti decubitus kussens zijn er en waar let je op? We scoutten de beste anti decubitus kussens voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp
Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Elektrische aankoppelbike

Ben je op zoek naar elektrische ondersteuning voor je handbewogen rolstoel waar je lekker vaart mee kan maken? Een elektrische aankoppelbike is misschien iets voor jou: een aankoppelstuk dat je op en aan je rolstoel koppelt en waarmee je volledig elektrisch aangedreven op pad kunt. Welke elektrische aankoppelbikes zijn op de markt en welke past bij jou? We scoutten de opties voor je op een rij in de onafhankelijke keuzehulp.
Bekijk keuzehulp
Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Elektrische ondersteuning en rolstoelaandrijving

Als je een rolstoel gebruikt kies je vaak voor een handgedreven rolstoel. Deze zijn vaak klein, licht en wendbaar. Maar misschien lukt het je zelf niet goed om een helling op te komen of wat langere afstanden af te leggen en kan je net even wat extra ondersteuning gebruiken. Of kunnen je partner, familie of vrienden wel wat duwondersteuning bij de rolstoel gebruiken. Er zijn verschillende soorten elektrische ondersteuning rolstoel,...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor rollen