Elektrische aankoppelbikes voor rolstoelen

Ben je op zoek naar elektrische ondersteuning voor je handbewogen rolstoel waar je lekker vaart mee kan maken? Een elektrische aankoppelbike is misschien iets voor jou: een aankoppelstuk dat je op en aan je rolstoel koppelt en waarmee je volledig elektrisch aangedreven op pad kunt. Welke elektrische aankoppelbikes zijn op de markt en welke past bij jou? We scoutten de opties voor je op een rij in de onafhankelijke keuzehulp.

Laatst gewijzigd op 18 augustus 2023 door Scouters

Wat is een elektrische aankoppelbike?

Een elektrische aankoppelbike  is een aankoppelstuk waarmee je in je eigen rolstoel volledig elektrisch voor- en met de meeste modellen ook  achteruit kunt. De aankoppelbike wordt ook wel handbike genoemd. Het verschil met elektrische rolstoel aandrijvingen is dat je een aankoppelbike altijd voor aan je handbewogen stoel koppelt. Een elektrische aankoppelbike hoef je bovendien niet zelf aan te drijven, maar dat doet de motor volledig voor jou.

Kenmerken van een elektrische aankoppelbike:

 • Volledig elektrische aandrijving
 • Aan- en af te koppelen van je eigen rolstoel
 • Voor langere afstanden, bijvoorbeeld het centrum in of op pad met je partner of vrienden
 • Gaat soms wel tot 30 km per uur

Voor wie is de elektrische aankoppelbike?

Iedereen die in een rolstoel rijdt, kan een elektrische aankoppelbike gebruiken. Mensen kiezen voor een elektrische aankoppelbike omdat ze bijvoorbeeld:

 • Graag langere (fiets) afstanden rijden
 • De elektrische rolstoelaandrijving of scootmobiel te traag gaat
 • In de eigen rolstoel willen blijven rijden
 • Zelf willen kiezen of ze de aankoppelbike gebruiken of niet
 • De handen of armen niet altijd volledig kunnen gebruiken voor hoepelen

Blijf op de hoogte van de nieuwste handbikes en laatste tests

Vergoeding van de elektrische aankoppelbike

Wordt de elektrische aankoppelbike voor je rolstoel vergoed? Die vraag krijgen we regelmatig als Scouters redactie en in de Scouters Facebook-groep.

De elektrische aankoppelbike voor je rolstoel is een vrij nieuw soort hulpmiddel. Uit ervaringen van andere scouters blijkt dat gemeenten die daarom nog niet altijd vergoeden uit de WMO. Het kan ook zijn dat je geen WMO vergoeding krijgt omdat je al een elektrische rolstoelaandrijving hebt of een scootmobiel. Het is dus niet zeker of je elektrische aankoppelbike wordt vergoed, maar je kunt natuurlijk altijd een aanvraag doen, eventueel samen met je ergotherapeut of via PGB.

Waar let je op bij het aanschaffen van een aankoppelbike?

Als je een elektrische aankoppelbike zoekt, is het belangrijk dat je goed kijkt of die voldoet aan jouw wensen en eisen. Die zijn voor iedereen anders natuurlijk. Test daarom je aankoppelbike vooraf. Het liefst thuis, op je eigen rolstoel. Heeft die voldoende kracht voor de ritjes die jij maakt, ligt het stuur lekker in je handen en gaat aan- en afkoppelen goed voor jou? Dat kun je alleen goed ontdekken als je de bike zelf een tijdje test. Neem contact op met de producent of leverancier voor een test, bij de meeste is dat goed mogelijk.

 • Aankoppelen: gaat dit makkelijk of wat lastiger? Test dit, en kijk of dit goed werkt voor jouw armen en handen. Probeer verschillende merken / types uit, het aan- en afkoppelen verschilt behoorlijk per merk en type.
 • Actieradius: hoeveel km gaat een volle accu mee. Is dat genoeg of heb je een sterkere of extra accu nodig?
 • Gewicht en grootte: hoe lager het gewicht en kleiner het wiel, hoe makkelijker je de bike kan meenemen in de auto. Maar ook: hoe groter het gewicht en wiel, hoe meer grip je ermee hebt. En maakt het mogelijk om ook op onverharde paden te rijden. Wat is voor jou belangrijk?
 • Accu uitneembaar?: Niet bj alle modellen kan de accu uit de aankoppelbike. Handig om te weten i.v.m het oplaadpunt, maar ook voor het totaal gewicht dat eventueel in de auto getild moet worden.
 • Snelheid: aankoppelbikes zijn vaak op verschillende snelheden in te stellen. Sommige gaan erg snel, andere minder. Wat past bij jou? Fietst er vaak iemand met je mee, dan is een echte fietssnelheid fijn voor degen die met jou op pad gaat.
 • Draaicirkel: hoe kleiner, hoe wendbaarder je bent. Goed om te checken als je een aankoppelbike gaat testen. Let op de diameter van het wiel van de aankoppelbike en ook de totale lengte van rolstoel en aankoppelbike. Voor een hele korte draaicirkel zou je de Scouters testfilm van de Empulse F55 van Sunrise Medical kunnen bekijken.
 • Accessoires: wil je er boodschappen mee gaan doen? Dan is een mandje erop prettig of de opties om er zelf eentje op te zetten. Of wil je je smart phone op kunnen laden en andere elektronische gemakken gebruiken zoals GPS.
 • Comfort: je gaat met een aankoppelbike natuurlijk veel sneller dan als je hoepelt, dat kan oncomfortabel zijn. Is dat voor jou het geval, dan kun je denken aan verende hoepelwielen op je rolstoel, zoals de Loopwheels. Ook wordt er weleens gekozen voor extra sterke achterwielen, zoals de Spinnergy Wheels van TNS. Naast de achterwielen van de rolstoel (de voorwielen worden bij gebruik van de aankoppelbike los getild) maakt ook de grootte van het wiel van de aankoppelbike veel uit voor het comfort. Hoe grotere, hoe comfortabeler, luchtband rijdt soepeler dan een vaste harde band. Maar moet natuurlijk goed op druk gehouden worden.
 • Type rolstoel: De meeste aankoppelbikes zijn standaard ontwikkeld voor een vast frame rolstoel. Er zijn ook aanpassingen voor opvouwbare rolstoelen, maar dat vergt vaak wel meer handelingen bij het op- en ontvouwen. En maakt de rolstoel meestal zwaarder. Let erop dat het in de auto tillen nog steeds voor jezelf of anderen een acceptabel gewicht is. Of denk aan een takel in je auto voor het naar binnen / buiten takelenn.
 • Meenemen: Wil je zowel je rolstoel als aankoppelbike meenemen in de auto, dan is dat natuurlijk ook een item dat je goed in de gaten moet houden, dus let op gewicht en afmetingen.
 • Openbaar vervoer: Welk openbaar vervoer wil je kunnen gebruiken? Past daar de combinatie van aankoppelbike en rolstoel in?

Blijf op de hoogte van de nieuwste handbikes en laatste tests

Welke elektrische aankoppelbikes zijn er?

Hulpmiddel Gewicht, totaal (kg) Maximaal gewicht gebruiker (kg) Maximale snelheid (km/uur) Actieradius (km) Prijsindicatie
Empulse F55 11 kg zonder batterij, batterij 2 kg 110 6-15 (instelbaar) 30 €4.251
Triride (diverse modellen) 7,5-12,5  (afhankelijk van model) onbekend 15-25 (afhankelijk van model) 25-10 (afhankelijk van model) €4.000
Sherpa 12 100 24 18 €1.650
Quicky Attitude Power 15,2 100 6-21 30 / 50 €5.270
Alber E-pilot 18,4 100 20 50 €6.454
Myskate 8,4 100 (inclusief rolstoel) 15 15 €2.900
Batec (diverse modellen) 13,9-25 (afhankelijk van model)   20-30 (afhankelijk van model) 20-40 (afhankelijk van model) €6.130
Connect carrier (rolstoelbakfiets) 46 150 20 30 €5.000
Roam E-bike 12,5 150 15-21 30-40 €3.735
Street Jet     25 30
Swiss Trac 65 100 6 /10 30 €7.000
Freewheeler electro ion   100 / 160 25 35
Stricker Elektrodrive 28   6 /12 35
Lipo Lomo (diverse modellen) 14,9 (afhankelijk van model)     25- (afhankelijk van model)
Nino One 9,8 100? 10 15-30
Speedy (diverse modellen) 20 / 25,2 120 6 / 10 / 14 / 17  
Tracker 20 E-drive 18 150 25 ca 40 €5.660
Fire Fly 12 130 25 25 €1.950
Tiboda 13,2   15 55 €4.346

Verkeersregels

Rijbewijs: Er is geen rijbewijs nodig

Leeftijd: Je moet minimaal 16 jaar oud zijn bij elektrische aankoppelbikes die harder kunnen rijden dan 10 km/uur. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen op grond van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. Dit kan aangevraagd worden bij de gemeente of provincie.

Je mag op de stoep, het voetpad, het fiets/bromfietspad of op de rijbaan rijden. Daarbij gelden ook de verkeersregels van de weg waarop gereden wordt, dus als je op de stoep rijdt ben je voor de verkeersregels een voetganger, als je op het fietspad rijdt een fietser en op de openbare weg een bestuurder.

Het vasthouden van elektronische apparaten (mobiele telefoons, navigatie of tablets) is niet toegestaan tijdens het rijden.

– Maximale snelheid:

* Voetgangersgebied: 6 km/uur

* (Brom)fietspaden binnen de bebouwde kom: 30 km/uur

* (Brom)fietspaden: 40 km/uur

* Rijbaan: 45 km/uur, of zoals aangegeven

Rijden in (grotere) supermarkten, winkelcentra, ziekenhuizen etc. is toegestaan.

Verlichting: voor- en achterlicht zijn noodzakelijk overdag bij slecht zicht en ’s nachts. Dit geldt niet als je op de stoep rijdt. Aan de voorkant wordt verlichting vaak meegeleverd, aan de achterkant kan er een (afneembaar) fietslampje op de rolstoel geplaatst worden.

Verzekering: Er is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) nodig, net als bij elektrische rolstoelen.

Alternatieven voor de elektrische aankoppelbike

Ben je op zoek naar meer opties om goed vooruit te kunnen? Misschien past een alternatief voor de elektrische aankoppelbike bij je. Je kunt dan ook denken aan:

 • Handbike: een aankoppelbike voor je rolstoel waarbij je zelf fietst met of zonder elektrische ondersteuning. De laatste wordt ook wel hybride handbike genoemd. Handig als:
  • Je voldoende arm/handkracht hebt om (ook) zelf te fietsen
 • Scootmobiel: wordt in sommige gemeenten door de WMO als alternatief aangeboden. Handig als:
  • Je zelf makkelijk de scoot op en af kan
  • Je snelheid niet zo belangrijk vindt, een scoot gaat vaak tussen de 5 en 15 km/u
 • Elektrische rolstoelondersteuning, zoals elektrische wielen of de Smartdrive. Handig als:
  • Je je handen/armen nog kunt gebruiken om te hoepelen
  • Je snelheid niet zo belangrijk vindt, elektrisdche rolstoel aandrijving gaat vaak tussen de 5 en 15 km/u
 • Elektrische rolstoel: Is het aan- en afkoppelen van de aankloippelbike te zwaar, of is het rijcomfort onvoldoende, dan kan natuurlijk ook een volledig elektrische rolstoel een optie zijn, waarin je alle focus op een goede ondersteuning en houding tijdens het vervoer kunt leggen. Nadeel dan is wel weer dat de elektrische rolstoel veel langzamer gaat en andere eisen stelt aan het vervoer in een auto.
 • Brommobiel of 45 km auto: een ander alternatief,

Samenvattend: Denk goed na wat nu maar ook in de nabije toekomst jouw wensen of dromen zijn  hoe je je op korte en lange afstanden wilt verplaatsen. Het is een complex samenspel van keuze mogelijkheden,. Ook de goede onderbouwing naar de gemeente of UWV bij een aanvraag / aanvragen voor op elkaar afgestemde hulpmiddelen is belangrijk. Vind je dat zelf complex, dan kun je natuurlijk altijd aan een ergotherapeut vragen jou daarbij te helpen. In de basisverzekering zit 10 uur ergotherapie, je vindt een ergotherapeut bij jou in de buurt via Ergotherapie Nederland

Gerelateerde hulpmiddelen