Opstaan

Opstaan vanuit je stoel, fauteuil of bank. Het is iets wat je vaak doet. Maar wat als dat niet zo soepel gaat? Misschien heb je een blessure of handicap en zoek je oplossingen en hulpmiddelen om zo goed mogelijk op te staan. Je vindt ze hier.

Hqhxlbn

Opstaan met zo min mogelijk inspanning

Als je niet zoveel kracht hebt, bijvoorbeeld in je benen, kan opstaan best een klus voor je zijn. Met deze tips kan je opstaan makkelijker maken voor jezelf:

  • Ga naar voren zitten op je stoel of bank
  • Zet je voeten recht op de grond; met een hoek van 90 graden tussen je boven- en onderbeen
  • Heeft je stoel of bank leuning(en)? Zet je daarmee af bij het opstaan
  • Geen leuning op je stoel? Leg je handen dan op je bovenbeen en zet je daarmee af bij het opstaan. Of trek je omhoog met behulp van een voorwerp voor je of naast je, dat stevig op de grond staat, of aan een greep

Hier een instructievideo met hoe je het beste opstaat:

 

Hoe lager een stoel of bank, hoe lastiger het is om op te staan. Een sta-op kussen is een uitkomst. Gewoon een extra kussen in je stoel kan ook al een oplossing zijn. Het verhogen van je stoel, bank of fauteuil kan ook enorm helpen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met simpele meubelverhogers  kan je in een handomdraai je meubels verhogen. Let wel op dat je voeten nog plat op de grond staan als je zit.

Opstaan met extra ondersteuning

Uit een gewone stoel zet je je vaak met je handen en armen af, maar wat als dat niet gaat? Als je niet veel kracht in je armen hebt, kan extra ondersteuning bij het opstaan fijn zijn. Als je stabiel bent maar net niet meer overeind komt is een sta-op-kussen een uitkomst. Dit kussen geeft een zetje bij het opstaan. Dit doen de grote veren met een kussen erop, een soort liftsystemen dus. De veer veert met je mee als je opstaat. De veer is stevig en geeft dus steun. Ook bestaan er elektrische sta-op-kussens. Met een druk op de knop duwt een grote veer je via een kussen omhoog uit je stoel. Heb jij ervaring met een sta-op-kussen of gebruik jij een andere ondersteuning?

Een sta-op-kussen is reuze handig, maar het is wel belangrijk dat je nog stabiel bent want anders verhoog je de kans op vallen. Als je niet meer goed overeind komt en daarbij ook bang bent om te vallen, is het verstandig aan een sta-op-stoel te gaan denken.

Je kent ‘m misschien wel: de sta-op-stoel. Deze speciale stoel beweegt grotendeels met je mee bij het opstaan. Deze stoelen zijn vrijwel altijd elektrisch en worden ook gezien als relaxstoelen. De tijd dat sta-op-stoelen er meestal saai en ouderwets uitzagen, is voorbij. Er zijn allerlei soorten en maten sta-op-stoelen, in allerlei prijzen en ook in design.

Het idee van de sta-op-stoel is ook verwerkt in het opstatoilet. Als je moeite hebt om op te staan van een gewone (lage) toiletpot en bij een hoge pot risico hebt op obstipatie (of niet goed uit kunnen plassen) kan het opstatoilet een oplossing zijn. Ze zijn er ook met een spoel-droog systeem als zelfstandig schoonmaken na het toiletteren niet mogelijk is. Als je meer wilt weten over spoel-droog systemen dan hebben we een Keuzehulp voor je.

 

Veilig opstaan

Je wil natuurlijk niet uitglijden of op een andere manier vallen bij het opstaan. Hoe sta je veilig op? Zet bij het opstaan je voeten altijd stevig op de grond. Heel handig: schoenen en sloffen met grip. Gebruik liever geen stokken op een gladde vloer. Bij een gladde vloer kan het slim zijn om een antislipmatje voor je stoel(en) te leggen, zodat je meer grip hebt bij het opstaan. Zet je daar niet op af bij het opstaan. Deze hulpmiddelen zijn vaak te hoog om je goed af te kunnen zetten. Daarbij: een rollator, looprek of wandelstok kan omkiepen.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het opstaan? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over opstaan graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Bidet toilet

Wat voor soorten bidet toiletten zijn er en waar let je op? We scoutten de beste bidet toiletten voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor opstaan

Wist je dat je een sta-op-kussen makkelijk meeneemt en in elke stoel legt, ook als je ergens op bezoek gaat? Super handig! Bekijk alle innovatieve hulpmiddelen om makkelijker op te staan.