Pillen innemen

Is innemen van medicijnen voor jou een dagelijkse realiteit. En vaak ook zo’n een enorme strijd. Soms zijn ze moeilijk uit de verpakking te krijgen, zeker als je een beperkte handfunctie hebt, of het niet zo gemakkelijk onthoudt. Nog ingewikkelder kan het zijn als de pillen verkleind moeten worden, door middel van splitten of vergruizen. In dit soort situaties kan het handig zijn om ze eerst te sorteren in een bewaardoos. Er is een enorme keuze aan bewaardozen, elk met hun eigen functionaliteit en bijpassende doelgroep.

Sommige zijn vooral handig als je een keer per dag meerdere pillen moet innemen. Andere zijn per dag onderverdeeld in meerdere vakjes zodat het makkelijker is om vaker op een dag pillen in te nemen. Er zijn ook bewaardozen die je makkelijk kunt meenemen, bijvoorbeeld in een jas of tas. Een hele bekende is de ‘Baxter’, wat strikt genomen geen bewaardoos is, maar een rol met zakjes. Het uiteindelijke doel van deze bewaardozen of –rollen is dat de goede medicatie op tijd wordt ingenomen, En natuurlijk dat het voor jou zo eenvoudig mogelijk is dat goed te doen. En omdat het commerciële aanbod groot en divers is heeft Scouters hiervoor een keuzehulp ontwikkeld. Klik je op een van de plaatjes in de tabellen, dan kom je bij de desbetreffende productinformatie en vind je een of meer links waar je het product kunt kopen.

Tips om liggend medicijnen in te nemen: zie liggend drinken

Laatst gewijzigd op 5 februari 2024 door Scouters

Doordrukstrips - verpakking openen

Veel pillen zijn verpakt in plastic doordrukstrips met een aluminium achterkant waar de pil uitgedrukt moet worden. Daarvoor heb je een goede handfunctie nodig, met name omdat er op een klein oppervlak behoorlijk wat kracht gezet moet worden. In de praktijk zien we dat gebruikers eerst zoeken naar huis- tuin en keukenoplossingen. Denk aan een keukenmesje, een briefopener, een tornnaald uit de naaidoos of een prikpen uit de knutselkast waarmee je het aluminium openwerkt. Er zijn ook speciale hulpmiddelen die helpen bij het uitdrukken van de pil door het aluminium.

 

Verpakkingen openen Pillen splitten Pillen vergruizen Bewaar bakje Drink bekertje Prijs
Blisterpen nee nee nee nee €13,-
Schine pill popper nee nee ja nee €20,-
Vitility tablet uitdrukker nee nee ja nee €9,-
Vitility pillenhulp 5-in1 ja ja ja ja €12,-

Medicatie in potjes

Het openen van glazen of plastic potjes met een deksel kan lastig zijn, afhankelijk van het type deksel. Een schroefdeksel is meestal het gemakkelijkst, deze zijn vaak met behulp van antislip materiaal wel te openen of met een van de potopeners. Klik op potopeners en vind wellicht voor jouw specifieke behoefte een slimme oplossing.

Soms krijg je pillen in een potje met een drukdeksel, kan lastig zijn als je weinig kracht in je handen hebt. Vraag dan de apotheek om de medicatie te leveren in een apotheekpotje met schroefdeksel en etiket.

Bewaardozen

Als je handfunctie onvoldoende is, of je vergeet snel dat je medicatie op een bepaalde tijd in moet nemen, kan een bewaardoos een oplossing zijn. In een bewaardoos kunnen de pillen per innamemoment gesorteerd worden. Deze bewaardozen zijn er in allerlei soorten en maten. Om een goede keuze te kunnen maken zijn de volgende zaken van belang: het aantal innamemomenten per dag, of je per week of per dag wil sorteren, je handfunctie, het opschrift (taal, voluit of in afkortingen, genummerd of helemaal zonder opschrift) en of er hulp / een signaal nodig is om herinnerd te worden aan het innamemoment.

Bewaardozen voor één innamemoment per dag

Als er sprake is van één innamemoment per dag is een pillendoos met zeven vakjes voldoende. Dan is er één vakje voor elke dag van de week.

Bewaardozen voor 1 innamemoment per dag Aantal vakjes Losse dag doosjes Opschrift Prijs
Anabox 7 in one weekbox 7 nee MA,DI,…,ZO € 7,-
Able2 Pillendoos 1 week 7 nee Ma,Di,…,Zo € 5,-
Able2 pillendoos extra groot 7 nee S,M,…,S € 3,-
Vitility pillbox weekly 7 ja 1,2,…,7 € 8,-
YOS Bottle weekly 7 nee Monday, Tuesday, …, Sunday € 15,-
Fruity pillendoosje 7 nee geen € 7,-

Bewaardozen voor meerdere innamemomenten per dag

Bij meerdere innamemomenten per dag, zijn er doosjes met vakjes voor het aantal momenten per dag.

Bewaardozen meerdere inname momenten per dag Aantal vakjes Opschrift Prijs
Waterdicht pillendoosje metaal 3 geen €8,-
YOSbottle daily 4 morning, afternoon, evening, night €15,-
Medicijntasje 4 geen €8,-

Anabox medicijndagdoos

5 ’s ochtends, ‘s middags, ’s avonds,  ’s nachts, behoefte €6,-
Pillendoosje on the go 6 geen €7,-
 

Bewaardozen voor de hele week, losse doosjes per dag

De volgende bewaardozen bestaan uit zeven losse doosjes, voor elke dag van de week één. Per doosje is een aantal vakjes voor het aantal innamemomenten per dag. Samen vormen ze een bewaardoos voor de gehele week.

 

Hele week, doosjes per dag Aantal vakjes per dag Opschrift Opschrift per doosje Andere talen Prijs
Able2 pillenbox 1 week 4 MAANDAG, DINSDAG,…, ZONDAG ochtend, middag, avond, behoefte Engels, Frans en Spaans €15,-
Anabox 7 dagen in een box 5 Maandag, Dinsdag,…, Zondag s ochtends, ’s middags, ’s avonds, ’s nachts, behoefte   €20,-
Dr. Original week medicijndoos rond 4 maandag, dinsdag,…., zondag ochtend, middag, avond, nacht   €6,-
Medidaily medicijndoos 4 Maandag, Dinsdag,…, Zondag Ochtend, Middag, Avond, Nacht picto €30,-
Pillenetui faux leather 4 Monday, Tuesday,…, Sunday Morn, Noon, Eve, Bed   €16,-
Livsane medicaset 5 maandag, dinsdag,…, zondag ochtend, middag, avond, nacht, leeg Picto en braille €18.-

Bewaardozen voor de hele week met meerdere innamemomenten per dag

Zijn er meerdere innamemomenten per dag en is het nodig overzicht te hebben van de medicatie voor de hele week, dan hebben we de volgende drie suggesties:

Hele week Aantal vakjes Opschrift Opschrift per dag Andere talen Prijs
Livsane medicabox weekdoos 28 (7×4) MA, DI,…, ZO ochtend, middag, avond, nacht Braille €10,-
Pillmate 28 (7×4) MON, TUE,…, SUN MORNING, NOON, EVENING, NIGHT   €10,-
Vitility medicijn cassette 28 (7×4) MON, TUE,…, SUN MORNING, NOON, EVENING, BEDTIME    

Medicijnrollen

Medicijnen worden steeds vaker door de apotheek geleverd in een medicijnrol met plastic zakjes. Op elk zakje staat de dag en tijdstip van inname, jouw naam, de hoeveelheid medicatie en een beschrijving van het uiterlijk van het medicijn (kleur en vorm). De zakjes zitten aan elkaar vast en zijn af te scheuren via een perforatielijntje. Een medicijnrol wordt vaak ingezet als je meer dan vijf verschillende medicijnen op een dag moet innemen. Of wanneer er problemen zijn met het zelf sorteren van de medicatie, het openen (uitdrukken) van de strips of het openen van de potjes. Een medicijnrol wordt vergoed door de zorgverzekeraar en wordt geleverd in samenspraakx met jouw apotheek, huisarts en/of thuiszorg.

Ondanks dat een medicijnrol een aantal problemen voor jou kan oplossen, zijn er nog wel aandachtspunten. Als je slecht ziet zou je problemen kunnen hebben met de kleine letters op de zakjes. Ten tweede scheurt het perforatielijntje niet altijd goed, of juist te gemakkelijk door, het risico is dat de medicijnen over tafel of op de grond rollen. Soms kan het handig zijn om de zakjes met een schaar open te knippen, het is verstandig om de zakjes op een schoteltje of in een bakje te legen, om te voorkomen dat de inhoud wegrolt.

Een andere oplossing: een bij de apotheek aan te vragen ‘houder’. Daar kan de medicijnrol worden ingedaan, wat helpt bij het bewaren, ordenen, afscheuren en openen van een zakje.

Maar het werken met de medicijnrollen kan ook lastig of verwarrend zijn. Soms moet je op op één tijdstip meerdere zakjes openen en de inhoud innemen. Zakjes lijken erg op elkaar, en zoals gezegd, vaak voorzien kleine letters; dat maakt de situatie er niet eenvoudiger op.

Kortom je moet best veel in de gaten houden en een goed besef van de dag en tijd hebben.

De medicijnrol wordt in de praktijk vaak een Baxterrol genoemd, naar het Amerikaanse bedrijf Baxter dat in Nederland de eerste medicijnrol op de markt bracht. Omdat er tegenwoordig meer bedrijven zijn die een vergelijkbaar hulpmiddel op de markt brengen, gebruiken we in deze Keuzehulp de generieke term medicijnrol.

Splitten of vergruizen

Pillen die te groot zijn om ineens in te nemen of slechts voor de halve dosering ingenomen dienen te worden, kunnen gebroken worden op een breeklijntje. Dit zogenaamde ‘splitten’ kan meestal prima met de hand worden gedaan, of met een mesje op een snijplank. Heb je een slechte handfunctie dan zijn er voor het splitten verschillende hulpmiddelen.

Vergruizen

Sommige pillen moeten opgelost worden in water. Bijvoorbeeld omdat de pil moeilijk doorgeslikt kan worden, of omdat het dan sneller wordt opgenomen door het lichaam. Om de pillen te laten oplossen moeten ze eerst worden vergruisd. Soms is het mogelijk om de apotheek te vragen de pillen in poedervorm aan te leveren. Als dit geen optie is, zijn hiervoor speciale hulpmiddelen op de markt waarmee jij, of je mantelzorger, zelf de pillen kan vergruizen. We geven vier voorbeelden:

Splitten én vergruizen

Pillen splitten en/of vergruizen Verpakking openen Pillen splitten Pillen vergruizen Bewaar bakje Prijs
Livsane pilltool nee ja ja ja €7,-
Vitility tabletsplijter nee ja nee ja €5,-
2 in 1 pillensnijder en pillendoosje nee ja nee ja €10,-
Vitility pillenhulp 5-in1 ja ja ja ja €10,-
Dr. Original pilsplijter nee ja ja ja €4,-
Able2 pilsplijter nee ja nee ja €4,-
Anabox pillsplitter nee ja nee nee €10,-
Vitility tabletvergruizer nee nee ja ja €10,-

Pillendozen met alarm

Wanneer je problemen hebt met het op tijd innemen van pillen gewoon omdat je het makkelijk vergeet, of je een druk bestaan hebt, dan zijn er verschillende opties. Allereerst kan het een oplossing zijn het innamemoment te koppelen aan vaste dagelijkse activiteiten zoals tandenpoetsen of een maaltijd. Of zet de innamemomenten en type medicatie op een whiteboard of een kalender. Soms is het op een strategische plek ophangen van de medicijnlijst of aftekenlijst van de apotheek al een voldoende geheugensteun.

Het zetten van een wekker kan ook helpen. Met een smartwatch, smartphone of tablet is het mogelijk meerdere wekkers per dag te installeren. Maar er zijn ook elektronische kalenderklokken, zoals een BBrain, Clockaid en Dayclock. Die lijken op een tablet, maar zijn specifiek als kalender, klok of alarm bedoeld. Met een app kunnen meerdere alarmen worden ingesteld, met daarbij een begeleidende boodschap (desgewenst via spraakberichten of als geschreven tekst in beeld).

Het kan zo zijn dat je niet geholpen bent met een geluid of visuele geheugensteun, omdat het voor jou onvoldoende duidelijk is wat dat op dat moment precies betekent. Bijvoorbeeld door een geheugenprobleem, of omdat je snel bent afgeleid. Deze pillendozen hebben zelf een alarm zodat het signaal direct gekoppeld is aan de plek waar de pillen zijn. Bij sommige systemen gaat dan ook het betreffende vakje open.

Pillendoos met alarm Aantal vakjes Aantal keren alarm Opschrift Opmerking Prijs
Alecto ACP-80 Pillendoos met alarm 5 5 1,2,3,4,5   €35,-
Qurano pillendoos met wekker 7 7 ja   € 18,-
Vitility slimme pillendoos 6   Zelf te beschrijven (stickers) Combinatie met Pill buddy app €10,-
Pillendoos Low Vision 7 8 1,2,3,4,5,6,7 in braille   €18,-
Pillendoos merkloos 7×7   1,2,3,4,5,6,7 Ontwikkeld door man met ziekte van Parkinson  
Lydion beveiligde automatische pillendozen 29 6, 24 of 28 genummerd 1,2,3,4 en verschillende kleuren Versturen van een sms of e-mail aan een mantelzorger zodra de pillen zijn ingenomen €140,-
Medido systeem       Voor medicijnrollen, gekoppeld aan zorg organisatie voor hulp als medicatie niet ingenomen is.  

Keuzehulp pillen innemen in het Ergotherapie Magazine

Het innemen van medicijnen is voor velen een dagelijkse realiteit. En vaak een enorme strijd. Soms zijn ze moeilijk uit de verpakking te krijgen, zeker als er sprake is van een beperkte handfunctie of een cognitief probleem. Nog ingewikkelder is het als de pillen verkleind moeten worden, door middel van splitten of vergruizen. In dit soort situaties kan het handig zijn om ze eerst te sorteren in een bewaardoos. Omdat het commerciële aanbod groot en divers is, ontwikkelde Scouters een keuzehulp.

Lees over de Keuzehulp in het Ergotherapie Magazine

Gerelateerde hulpmiddelen