Stevig zitten

Heeft jouw kind een blessure of handicap en zoek je een oplossing om toch stevig te zitten? Welke zitondersteuningen zijn er die jouw zoon of dochter helpen recht te zitten? Wat zijn er voor aangepaste stoelen of zitjes? We zetten de oplossingen en hulpmiddelen voor je op een rij.

Actief zitten met ondersteuning

Als jouw kind zelf wat moeite heeft met actief en recht zitten, dan zijn er allerlei kussens en zitondersteuningen die hem kunnen helpen. Grofweg zijn er 2 soorten zitondersteuningen:

  1. ondersteuningen die je houding activeren door je zitvlak te corrigeren of ondersteunen
  2. ondersteuningen die volledig ondersteuningen door zowel je zitvlak als rug te ondersteunen

1. Actief zitten door zitvlak te corrigeren of ondersteunen

Met een kussen kan je je kind helpen actief te zitten en zijn houding te corrigeren. Je kent het wigkussen misschien wel: een schuin kussen dat je helpt rechtop te zitten en blijven zitten. Dit kussen is alleen wat groot voor kleine kinderen. Het balkussen van Toga is dan een betere oplossing: een vrolijk kussen dat je kind ook activeert recht te zitten. Ook verkrijgbaar speciaal voor kinderen. Dit geldt ook voor de BackJoy mini: deze zitondersteuning wordt ook speciaal voor kinderen te gemaakt. Handig!

Met de Stabilo kan je zelf kiezen hoe jij ondersteund wordt. Dit positioneringskussen ‘bedien’ je met een pompje: door er lucht in en uit te doen, kan je het precies zo vormen als jij wil.

2. Volledige ondersteuning, ook voor de rug

Behalve de extra kussens en zitjes, zijn er ook zitondersteuningen met rugondersteuning. Bij sommige van deze ondersteuningen kan je je kind ook vastmaken, extra stevig. Een voorbeeld is de vrolijke ondersteuning GoTo van FireFly. Deze ondersteuning is stevig, en kan ook makkelijk worden verplaatst naar de grond, in de skelter en in elke stoel.

Ook de Stabilo is er als zitondersteuning, maar dan waarmee je zelf kan kiezen hoe jij ondersteund wordt. Dit positioneringskussen ‘bedien’ je met een pompje: door er lucht in en uit te doen, kan je het precies zo vormen als jij wil.

Nog meer steun geeft de Corner Chair. Deze ondersteuning is eigenlijk een heel stevige stoel zonder pootjes: de Corner Chair ondersteunt het zitvlak, de rug én de zijkanten.

Aangepaste kinderstoelen

Kan jouw kind meer ondersteuning gebruiken bij het zitten en voldoet een zitondersteuning alleen onvoldoende? Dan zijn er ook allerlei aangepaste kinderstoelen. Hierin kan je kind stevig zitten en vaak ook bewegen. Als je een aangepaste kinderstoel wil kopen of aanvragen, is het goed om te weten dat deze soorten stoelen er zijn:

  • Normale kinderstoel met extra steun, zoals een riempje of extra rugsteun
  • Stoelen met extra steun en armleuningen, ook voor in de klas
  • Hoog-laag-stoelen, ook met wieltjes en zowel handgedreven als elektrische
  • Kantelstoelen, zie hiervoor de pagina over kinderrolstoelen

We lichten er enkele voor je uit.

De Easy Seat van James Leckey is een stevige kinderstoel die net een beetje extra steun aan je zoon of dochter geeft bij het zitten. De stoel kan je op verschillende manieren instellen, handig! Zo kan je de rugleuning kantelen en de hoogte van de armsteunen verstellen.

Handig aan tafel, bijvoorbeeld om samen te eten. Een scouter tipte daarvoor bijvoorbeeld de kinderstoel X:Panda van R82. Door de verschillende schalen is de stoel goed in te stellen, en de flexibele rugleuning zorgt ervoor dat je nog goed naar achteren kan bewegen.

De kinderstoel Samba van Smirthwaite is echt een geavanceerde stoel. Deze elektrische hoog-laag-stoel kan je in allerlei posities zetten: hoog, laag en gekanteld. Handig voor in huis en op school, waar je vaak met verschillende tafelhoogtes te maken hebt. En de Innowalk is een kinderstoel die je niet altijd steunt bij het zitten, maar ook bij het staan en bewegen. Dit innovatieve hulpmiddel ondersteunt onder meer je voeten, benen en borst en zorgt ervoor dat je kan zitten en staan, ook met blessure of handicap. De motor helpt je te bewegen, zo snel als jij wil.

 

Veilig opstaan

Ben je op zoek naar een oplossing voor jouw zoon of dochter om veilig op te staan van een stoel? Dan is een antislipmatje of zijn antislipsokken misschien handig: zo heeft je kind meer grip bij het opstaan. Ben jij juist op zoek naar manier om met minder inspanning op te staan? Dan zijn voor volwassenen allerlei sta-op-hulpen, zoals het draaikussen. Hiermee kan je kind met weinig inspanning draaien en zo zelf opstaan.

Meer tips bij veilig opstaan.

Gerelateerde hulpmiddelen

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over opstaan graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor stevig zitten