Kinderen

Kinderrolstoel en buggy rijden

Kinderrolstoel en buggy rijden

Heeft jouw kind een blessure en daardoor tijdelijk een rolstoel nodig? Zoek je een grote buggy voor jouw zoon of dochter? Of wordt hij te groot of te zwaar voor een buggy en overweeg je naar een rolstoel over te stappen? Wat zijn er voor rolstoelen voor kinderen? En hoe maak je van een rolstoel een vrolijk hulpmiddel dat past bij jouw zoon of dochter?

Grote buggy stingray van r mrywniym w q

Voor even een kinderrolstoel nodig: wat zijn de opties?

Heb je korte tijd of af en toe een kinderrolstoel nodig? Dan gebruik je meestal een standaard kinderrolstoel, niet op maat gemaakt. Ze zitten vaak oké, maar zijn niet gemaakt om dagenlang op te zitten, en zeker niet voor een nog langere periode. Als je een kinderrolstoel korte tijd nodig hebt, kan je die ook huren bij grotere thuiszorgwinkels zoals Welzorg, Vegro en Medipoint. Dit kost €10 tot 15,- per week of enkele euro’s per dag.

Meer over tijdelijke rolstoelen lees je op de algemene pagina over rolstoel rijden op Scouters.

Lees meer

Buggy’s voorBuggy Corzo xCountry gebruik grotere kinderen

Wordt jouw kind te groot of zwaar voor een gewone buggy en zoek je een ruimere? De meeste buggy’s kunnen tot maximaal 15 kg dragen. Sommige buggy’s kunnen zwaardere of grotere kinderen dragen. Op fora heb je misschien gelezen over de Koelstra Flexxo, maar die is niet meer verkrijgbaar. De Cybex Topaz Manhattan is een gewone kinderwagen die nu op de markt is en die wat grotere kinderen kan dragen: tot 22,5 kg.

Er worden ook grotere buggy’s gemaakt speciaal voor kinderen met een bewegingsbeperking. De Stingray van R82 is een veelgebruikte ‘buggy XL’. Deze stoel biedt extra steun aan je kind bij het zitten en kan je gebruiken voor kinderen tot ongeveer 40 kg. Vergelijkbaar met de Stingray is de buggy tRide: ook heel stevig en met verschillende mogelijkheden voor extra steun. Te gebruiken voor kinderen tot ongeveer 35 kg.

Is jouw kind zwaarder dan 35 of 40 kg? Dan is er bijvoorbeeld de instelbare en verstelbare Swifty 2 die kinderen tot 50 kg en 1,50 meter kan dragen. Heeft jouw kind meer steun nodig? Dan is de buggy Bingo Evolution voor kinderen tot 50 kg misschien iets voor jou. En er zijn zelfs buggy’s voor kinderen tot 75 kg, zoals de Corzo buggy’s als de Corzo Xcountry.

Meer grote buggy’s

Rolstoelen voor kinderen: hoe weet je wat het beste is?

Als je kind zijn of haar rolstoel intensief gaat gebruiken, is het natuurlijk enorm belangrijk dat je de juiste rolstoel kiest. De meeste kinderrolstoelen worden op maat gemaakt. De informatie die je op deze pagina ziet over kinderrolstoelen, geeft je een indruk van de verschillende mogelijkheden.

Voor je tot een aanvraag of aanschaf van een kinderrolstoel overgaat, adviseren we je ook:

  • Expertise van je ergotherapeut of revalidatiearts in te winnen
  • Verschillende offertes op te vragen bij producenten
  • Verschillende stoelen uitgebreid te testen, het liefst enkele dagen of weken

Informatie in te winnen bij andere ouders, bijvoorbeeld via de Scouters Facebook groep.

Handbewogen rolstoel voor kinderen

Als je kind zelf kan rollen, dan is een handbewogen rolstoel misschien iets voor hem of haar. Deze rolstoelen zijn verkrijgbaar in allerlei maten, soorten, kleuren en met verschillende mogelijkheden. Grofweg kun je hierbij kiezen uit:

  • Volledig handbewogen rolstoel of kinderrolstoel met duwstang voor duwondersteuning
  • Extra ondersteuning zoals een hoofdsteun, rugondersteuning en aangepaste voet- of benensteun

De bekende rolstoelmerken Invacare, Double Performance en Sunrise Medical maken handbewogen rolstoelen speciaal voor kinderen. De meeste rolstoelen zijn zo gemaakt dat ze meegroeien, zoals de Action3 Junior van Invacare, de Kiddo Classic, Kiddo Space en de Simba Zippie van Sunrise Medical. De kinderrolstoel RGK Tiga Junior en Wolturnus W5 Junior ADL van Double Performance worden volledig op maat gemaakt.

Is het voor jouw kind belangrijk dat hij of zij in verschillende posities kan liggen en je het perspectief regelmatig kan veranderen? Dan is een kantelrolstoel misschien beter voor hem of haar dan een gewone handbewogen kinderrolstoel. Een kantelrolstoel kan niet alleen goed zijn voor de prikkeling van je kind, maar ook als jouw kind beademing of andere medische ondersteuning nodig heeft, kun je die beter kwijt in een kantelrolstoel. Er zijn kantelrolstoelen die je zowel kan kantelen als zelf kan duwen als kind, zoals de Kiddo Tilt, de Zippie RS van Sunrise Medical en de Swingbo Plus. De kantelrolstoel Chunc Junior 45 is helemaal gemaakt als duwrolstoel die je kan kantelen, zelf rollen is bij deze rolstoel niet mogelijk.

Tip van Nienke: pimp je rolstoel met Wheely

“Ik heb de Wheely-Hoep en de Wheely-Rughoes. Het is een versiering voor een rolstoel. Het kan voor alle rolstoelen gemaakt worden, eventueel ook op maat. Voor mij betekent dat mijn rugleuning mooi gemaakt is en de wielen.”

Meer info over de Wheely’s

Elektrische ondersteuning rolstoel en duwondersteuning

Wordt duwen je wat te zwaar? Of kan je kind wel rollen maar is wat extra ondersteuning nodig? Elektrische rolstoelaandrijving is dan misschien een goede oplossing voor jou of voor jullie. Hiermee kan je duwondersteuning krijgen of de wielen van de kinderrolstoel ook elektrisch aandrijven. Veel rolstoelaandrijvingen zijn ook geschikt voor kinderrolstoelen.

Bekijk de mogelijkheden in de onafhankelijke keuzehulp rolstoelaandrijving van Scouters.

Elektrische rolstoel voor kinderen

Is aandrijven met de handen en armen lastig voor jouw kind? Een elektrische rolstoel is in allerlei soorten en maten te krijgen en wordt voor ieder kind op maat gemaakt.

Er zijn ook elektrische rolstoelen die super innovatief zijn, ook waarmee je op maar 2 wielen rijdt dankzij het Segway principe. Voorbeelden zijn de Genny, Bi-Go en Nino Robotics. Super cool en verkrijgbaar in allerlei designs en vaak ook maten.

Lees meer over elektrische rolstoelen op de pagina over elektrische rolstoelen op Scouters.

De speeltuin of het bos in met de kinderrolstoel

Jouw kind wil natuurlijk gewoon met andere kinderen meespelen. Om ook buiten de aangelegde wegen goed te kunnen rolstoel rijden, zijn er speciale rolstoelen gemaakt om buiten te spelen, in de speeltuin, het bos of op het strand bijvoorbeeld. We lichten er 2 voor je uit.

Ken jij er meer, laat het weten: tip de redactie.

Gewoon buiten meespelen met Hippocampe

De Hippocampe is een handbewogen rolstoel die speciaal is gemaakt om off road te rollen, ook voor kinderen. Met de rolstoel kun je het bos in, de speeltuin in, het strand op en zelfs het water in. Je kunt kiezen of je de rolstoel duwt of dat je zoon of dochter zelf off road rolt in de Hippocampe.

Off road het bos in met de elektrische Zoom

Zoveel enthousiaste reacties als de elektrische rolstoel Zoom krijgt, dat zien we zelden. Deze flitsende Zoom is gemaakt om het bos mee in te gaan of andere onregelmatige ondergronden te berijden. De rolstoel is zo gemaakt dat de wielen altijd op de grond blijven, wel zo stevig. Ook geschikt voor kinderen.

Pimp je rolstoel

Knalgroen, kanariegeel of met het logo van jouw favoriete voetbalclub of een tekening van je televisieheld. Een kinderrolstoel is natuurlijk pas af als die is gepimpt. De meeste kinderrolstoelen kun je al in vrolijke kleuren bestellen, maar er zijn ook extra mogelijkheden om de rolstoel van je zoon of dochter goed op te vrolijken.

 

Spaakbeschermers in zelfgekozen ontwerp

Spaakbeschermers zijn er niet alleen om de vingers van je kind te beschermen tegen de spaken, maar pimpen een kinderrolstoel ook. Vaak kan je spaakbeschermers bij de rolstoel meebestellen, dus bij de producent zelf of via de leverancier. Maar er zijn ook producenten gespecialiseerd in spaakbeschermers, zoals Wheelchair Gadgets en Bergh Special Gadgets. Bij deze 2 producenten kan je niet alleen kiezen uit veel prints maar ook zelf je spaakbeschermers ontwerpen. Spaakbeschermers worden ook wel wielplaten of wielbeschermers genoemd.

Oogverblindend met LED verlichting

In donkere winterdagen is het heel leuk om je fiets of rolstoel met extra verlichting te versieren. Dat kan met de populaire Bike Lightning  en Nite Ize SpokeLit. Met deze LED-verlichting voor een fietsframe of 2 wielen val je ook extra op in het donker. Je kunt de verlichting kopen in verschillende kleuren. Cool!

Pimp je rolstoel met Pimped By Roos

Ken je de pimpspullen van Pimped By Roos al? Je hangt sieraden of andere accessoires bijvoorbeeld heel makkelijk aan je kinderrolstoel met Grippy Double en Single van Pimped by Roos. En wat dacht je van de tip van Nienke: pimp je hoepels of zitvlak met deze flitsende hoezen Wheely!

Hulpmiddelen voor kinderrolstoel en buggy rijden