Dranken en voedsel

Sommige voedingsmiddelen verlagen de bloeddruk en hartslag, en bevorderen daardoor het in slaap vallen. Omgekeerd kunnen bepaalde voedingsmiddelen het lichaam ook actiever maken en daardoor is het in slaap vallen moeilijker.

Inhoud dranken en voedsel:

Slapenvoedsel

Alcohol

Van alcohol val je eerst wel in slaap, maar na een paar uren word je wakker en kun je moeilijk weer in slaap vallen. Geen goed idee, dus.

Koffie

De cafeïne in koffie kan je wakker houden. In cafeïnevrije koffie zit nog altijd 3% cafeïne en als je er gevoelig voor bent kan ook dat al te veel zijn. Probeer voor jezelf vanaf welke tijd je beter geen cafeïne meer kunt nemen. Dat kan al vanaf het middaguur zijn.

Thee

Veel mensen drinken ´s avonds geen koffie vanwege de cafeïne, maar nemen dan thee. Maar, in zwarte thee zit theïne en dat heeft hetzelfde effect. Ter vergelijking: in zwarte thee zit ongeveer 50% theïne, in gewone koffie 100% cafeïne.

Chocolade

Chocolade bevat een beetje cafeïne.

Suiker

Suiker maakt je actief, wakker. Niet zo´n goed idee dus om zoetigheid te nemen voor het slapen gaan. Hoewel, sommigen zweren bij een beker warme melk met honing of anijs.

Alternatieven

Groene thee, witte thee, vruchtenthee, rooibos- en honingbosthee bevatten geen theïne. Dat is er in veel smaken en soorten: de keuze is reuze. Of, als je ervan houdt, een beker warme melk met honing.


In bamboekoffie of andere koffievervangers zit ook geen cafeïne of theïne. Dat is een poeder dat je oplost in heet water, maar als je van koffie met melk houdt, los het poeder dan op in een beker warme melk. Smaakt bijna net zo lekker als gewone koffie.