Regelmaat

Studies hebben aangetoond dat regelmaat een van de voornaamste factoren is voor een goede nachtrust.
Slapen is een universeel proces dat cruciaal is voor alle levende wezens op aarde. De mens is het enige levende wezen dat zichzelf bewust van slaap onthoudt

Ga elke dag, ook in het weekend, rond dezelfde tijd naar bed en sta altijd rond dezelfde tijd op. Je lichaam houdt van regelmaat en uitslapen ontregelt dat. Volg je biologische klok en luister naar je lichaam.

Dutjes overdag? Tenzij door een arts geadviseerd als Powernap. Beter van niet, want dat ontregelt het dag- en nachtritme. Maak van de dag geen nacht en andersom. Als het echt nodig is beperk het dan tot een half uur.

Inhoud regelmaat:

Regelmaatslaap

Biologische klok

Nachtdiensten, onregelmatige diensten of een jetlag gooien je biologische klok in de war. Ga zo snel mogelijk terug naar het normale patroon van dag en nacht. Naar bed als het daarvoor tijd is en opstaan op de gebruikelijke tijd ´s morgens.

Goed voor je biologische klok: een goed contrast tussen licht (overdag) en donker (´s nachts). Volg de natuur, zoek overdag het daglicht op en bouw ´s avonds als het donker wordt, het licht af. Dat kan voorkomen dat je een slechte slaper wordt.