Leervermogen

Tips bij leren

Tips bij leren

Leervermogen is de drijvende kracht achter persoonlijke groei en ontwikkeling. Op Scouters.nl verkennen we de fascinerende wereld van leervermogen en delen we inzichten en hulpmiddelen om het potentieel van iedereen te ontsluiten. Of het nu gaat om het aanleren van nieuwe vaardigheden, het omgaan met veranderingen, of het ontdekken van innovatieve leerhulpmiddelen, we zijn hier om je te inspireren en te ondersteunen. Ontdek hoe leervermogen jouw leven kan verrijken en versterken.

Inhoud tips bij leren:

Idea   x

Tips

  • ­­­­­­­­­­­­­Er gebeurt steeds meer online. Mis de boot niet, blijf leren! Klik hier door naar de ‘Ik wil beter communiceren’ voor handige tips en tricks.
  • Wil je goed en veilig rijden met een scootmobiel? Vraag je ergotherapeut om scootmobiel les. Je hebt recht op 10 uur gratis ergotherapie per kalenderjaar. Gemeentes bieden ook vaak scootmobielrijlessen aan. En in veel plaatsen zijn scootmobiel clubs. Gezellig om er samen op uit te gaan. Maar je kunt ook van elkaar leren hoe je goed met je scootmobiel rijdt.
  • Wil je eens een andere hobby uitproberen? In veel plaatsen is er een Volksuniversiteit waar je kunt leren schaken, bridgen, schilderen, koken, omgaan met computers etc.
  • Maak het je brein niet te gemakkelijk. Train je hersens: elke dag kun je bij omroep MAX het programma Geheugentrainer kijken (en doen). Of doe de kruiswoordpuzzel in de krant. Pas op, als de puzzel te makkelijk wordt maak je geen nieuwe hersenverbindingen meer aan. Dan is het tijd voor een moeilijker puzzel. Of een hele andere. En doe spelletjes. Spelletjes als memory, scrabble en schaken stimuleren je leervermogen.
  • Leer een muziekinstrument spelen. Bijvoorbeeld gitaar. Op het internet vind je online heel veel lessen en voor je het weet speel je al een eenvoudig liedje. Als je fysiek beperkt bent, kan een ukelele een oplossing zijn: een ukelele is lekker klein (kan handig zijn als je in een rolstoel zit), heeft maar vier snaren, is makkelijk te bespelen en is nog (erg) goedkoop ook.
  • Kun je wel goed leren, maar is reizen een uitdaging? Volg online-cursussen (e-learning). Ze zijn er in groepsverband (gepland op een dag en tijdstip), maar vaak ook als online module. Die kun je doen wanneer je wilt.
  • Voor volwassenen en kinderen met een leesbeperking (zoals blinden, slechtzienden, mensen die dyslectisch zijn) is er de bibliotheekservice Passend Lezen. Zij hebben naast leesboeken ook studiemateriaal in braille of als gesproken woord op CD-ROM. Als dat nog niet bestaat kunnen ze jouw studiemateriaal omzetten naar een voor jou geschikte leesvorm. Dat geldt ook voor kranten, tijdschriften e.d.
  • De plaatselijke bibliotheek biedt ook allerlei cursussen aan: om (beter) te leren lezen en schrijven, te leren omgaan met de computer en nog veel meer. Laagdrempelig en je ontmoet lotgenoten. Je merkt dat je niet de enige bent die iets (nog) niet kan. En het is ook goed voor sociale contacten.
  • Wil je een cursus doen, maar kun je niet goed, of niet lang achter elkaar schrijven? Of heb je moeite met concentreren of het opnemen van de lesstof? Neem de les op met de dicteerfunctie van je smartphone (vraag wel van tevoren toestemming!). Daarna kun je de tekst in gedeelten, op je eigen moment en in je eigen tempo uitwerken. Op die manier neem je het beter op en onthoud je het beter. Ook handig bij het notuleren van bijeenkomsten of vergaderingen.
  • Je leervermogen wordt niet gestimuleerd als het rommelig is om je heen. Onder andere het Leger des Heils biedt zogenaamde ‘opruimcoaches’ aan. Ze kunnen je helpen bij het opruimen (of weggooien), maar ze kunnen je ook leren opruimen.
  • Je kunt ook denken aan thuisbegeleiding. Thuisbegeleiding wordt aangeboden door de gemeente (Jeugdwet, Wmo en Wlz) en ondersteunt kwetsbare mensen bij het (her)vinden van hun zelfredzaamheid door structuur aan te brengen in hun dagelijks leven. Het stimuleren van leervermogen is daarbij een belangrijk aandachtspunt: leren managen van het huishouden, aanleren dag- en nacht ritme, leren communiceren met organisaties (gemeentes, belastingdienst, verzekeraars, etc.), etc.

Online digitaal leren

Online digitaal leren is belangrijk in deze tijd. Dan is het dubbel vervelend als je last hebt van RSI. Op de website van de RSI-vereniging staan allerlei hulpmiddelen en tips. Van speciale toetsenborden en muizen tot hulpmiddelen voor linkshandigen, éénhandigen of bijvoorbeeld spraakherkenningssoftware.

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Pillen innemen

Wat voor soorten hulpmiddelen zijn er om pillen in te nemen en waar let je op? We scoutten de beste hulpmiddelen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor tips bij leren