Tandem en duofiets

Een tandem of duofiets is niet alleen gezellig, maar kan ook heel handig zijn wanneer je een blessure, handicap of bewegingsbeperking hebt. Door samen op één fiets te fietsen, kan je er lekker op uit, ook als je zelf niet zo stabiel bent of weinig kracht hebt bijvoorbeeld. De tandem en duofiets is er in verschillende vormen, maten, kleuren en ontwerpen. We scoutten de beste tandems en duofietsen voor je en zetten de opties op een rij in deze onafhankelijke keuzehulp.

Laatst gewijzigd op 26 april 2023 door Scouters

Wat voor tandems en duofietsen zijn er en waar let je op?

 • Korte of lange afstanden afleggen: kies voor korte afstanden een stadstandem of voor lange afstanden een off road of sportieve tandem.
 • Stabiliteit: hoe beter je evenwicht, hoe makkelijker je op alle tandems fietst. Is je evenwicht minder goed, dan zijn ook tandems en duofietsen met extra steun:
  • De Twinny Plus van Van Raam is een tandem met 3 wielen: één voor en 2 achter
  • Een duofiets heeft ook 3 wielen voor extra stabiliteit en daarbij zit je naast elkaar (zie foto)
 • Makkelijk op- en afstappen met:
  • Tandem met een lage instap, zoals de Twinny van Van Raam en de Gébré WW 71
  • Duofiets met een draaibare stoel, zoals de duofiets Orthros van Huka en de Fun2Go van Van Raam
  • En er zijn zelfs tandems ligfietsen
 • Uithoudingsvermogen en kracht in je benen: veel tandems en duofietsen zijn tegen een meerprijs verkrijgbaar met elektrische trapondersteuning.
 • Steun bij het zitten met:
  • Een zadel met rugleuning op je tandem
  • Een ligfietstandem, zoals de Twin van AZUB en de Pino van Hase
  • De duofiets van Huka of Van Raam
 • Bagage: neem je spullen mee onderweg, dan is een bagagerekje of mand handig. Die zitten vaak niet op sporttandem, maar wel op stadstandems. Op een duofiets kan je vaak een mandje plaatsen.
 • Fiets meenemen met de automet een opvouwbare tandem kan je de fiets achterop je auto plaatsen, bijvoorbeeld de Multicycle tandem of de opvouwbare versie van de WW 71 van Gébré.
 • Fiets opbergen: een tandem of duofiets kost veel ruimte, een tandem minder dan een duofiets. Heb je weinig ruimte? Dan is de opvouwbare Multicycle tandem ook een goede oplossing.
 • Budget: tandems kosten tussen de 800 en 5.000 euro. De Duofiets kost zo'n € 8.000, exclusief 9% BTW

De beste tandem volgens onafhankelijke tests

Wat is de beste tandem? De laatste onafhankelijke test is gedaan in 2004 door het Algemeen Dagblad, waarvan je de resultaten hieronder ziet. Ken jij een recentere test? We horen het graag, dan vullen we deze informatie aan. Uit deze test bleken de volgende resultaten.

Tandem Cijfer Prijs
Koga Miyata Twin Terra
(doorontwikkeld naar het model TwinTraveller)
7,7 € 4.999,-
Multicycle 7,4 v.a. € 3.699,-
Trek T 900 6,5 € 1.000,-

 

Er zijn ontzettend veel merken en soorten tandems. Een overzicht van de beste tandems, ook bij een bewegingsbeperking, vind je op Scouters. Wil je een overzicht van alle producenten van de tandem die je in Nederland kan kopen? Neem dan eens een kijkje op de uitgebreide site van de Tandemclub voor meer informatie. Volgens de gerenommeerde Tandemclub hebben alle tandems vanaf pakweg € 2.000,- een goede set onderdelen die jarenlang meekan. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de tandem goed bij jou en je medefietser past. 

Gerelateerde hulpmiddelen

Duofiets van Huka en van Van Raam getest door het Scouters testteam

De duofiets Orthros van Huka is in januari 2016 getest door het Scouters testteam en die van Van Raam in november 2016. Bekijk de resultaten bij de onderstaande hulpmiddelen.

Een tandem huren

Wil je de tandem of duofiets maar voor een dagje gebruiken of huren tijdens je vakantie? Of overweeg je zo’n fiets te kopen maar wil je die eerst eens testen? Veel vakantieparken in Nederland verhuren standaard tandems, vaak zonder trapondersteuning en met 2 wielen. Een speciale tandem, zoals een sporttandem of ligfietstandem, huren kan op veel minder plaatsen helaas. Wel bieden veel producenten de mogelijkheid om een tandem eerst te testen. Bekijk de verhuurmogelijkheden op de site van de Tandemclub.

Een tandem kopen

Je kan een tandem vaak bij de producent zelf kopen, maar ook bij veel fietsspeciaalzaken. Daarnaast zijn er in Nederland enkele fietsspeciaalzaken gespecialiseerd in tandems en duofietsen. Een overzicht van deze winkels vind je op de site van de Tandemclub.

Alternatieven om stabiel en zeker te fietsen

Als je nog wel goed kan fietsen, maar je evenwicht niet helemaal goed is, kan een driewieler ook handig voor je zijn. Wil je samen fietsen maar zit je in een rolstoel? Dan is een rolstoelfiets een goede oplossing voor je. Alle alternatieven voor een tandem of duofiets zie je hieronder.

Alternatief

Handig voor

Driewieler

Extra stabiliteit bij het fietsen
Ligfiets Steun in je rug

Handbike

Als je met armen i.p.v. je benen fietst
Rolstoelfiets Samen fietsen, ook in een rolstoel
Scootmobielfiets  Afwisselen fietsen en rijden met de scootmobiel

Gerelateerde hulpmiddelen