Een ontregelde biologische klok

De biologische klok. Dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. De hypothalamus regelt dit door de afgifte van hormonen en de sturing van de bloeddruk en de lichaamstemperatuur.ls het slaap-waakritme ontregeld is heeft iemand moeite om wakker te worden, wakker te blijven, in te slapen of door te slapen op het door hen gewenste tijdstip

 

Inhoud een ontregelde biologische klok:

Pexels andrey grushnikov  scaled

Cortisol en melanine

Je lichaam maakt – als het licht wordt – het hormoon cortisol aan om wakker te worden. En als het donker wordt het hormoon melanine om te kunnen slapen.

´s Nachts werken ongezond

Het is niet gezond om ´s nachts te werken. Wisselende diensten zijn nog erger. Soms kan het niet anders en de één kan er beter tegen dan de ander. Hoe ouder je wordt, hoe meer moeite het gaat kosten om een onregelmatig slaap-/waakpatroon vol te houden.

Tijdzones

Reizen tussen verschillende tijdzones kan je biologische klok ontregelen. Weinig mensen hebben daarna geen last van een jetlag.