Een ontregelde biologische klok

De biologische klok is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. De hypothalamus regelt dit door de afgifte van hormonen en de sturing van de bloeddruk en de lichaamstem-peratuur. ls het slaap-waakritme ontregeld, dan heeft iemand moeite om wakker te worden, wakker te blijven, in te slapen of door te slapen op het door hem/haar gewenste tijdstip.

 
Pexels andrey grushnikov  scaled

Cortisol en melatonine

Je lichaam maakt – als het licht wordt – het hormoon cortisol aan om wakker te worden. En als het donker wordt het hormoon melatonine om te kunnen slapen.

´s Nachts werken is ongezond

Het is niet gezond om ´s nachts te werken. Wisselende diensten zijn nog erger. Soms kan het niet anders en de één kan er beter tegen dan de ander. Hoe ouder je wordt, hoe meer moeite het gaat kosten om een onregelmatig slaap-/waakpatroon vol te houden.

Tijdzones

Reizen tussen verschillende tijdzones kan je biologische klok ontregelen. De meeste mensen hebben daarna last van een jetlag.

Eigen schuld

Als je door de weeks vroeg op staat en daarom ook op tijd naar bed gaat,  maar vervolgens in het weekend lekker uitslaapt en laat naar bed gaat, ontregel je zelf je biologische klok. 

Sommmige mensen kunnen dit heel goed ' hebben'. Als je echter overdag vaak moe bent en 's nachts moeilijk in slaap komt, zou je baat kunnen hebben bij meer regelmaat!

Dit staat wat uitgebreider uitgelegd op de pagina regelmaat