Douchen

Douchen is natuurlijk lekker verfrissend. Maar hoe kom je goed en veilig in de douche en bij de kraan als je een blessure of handicap hebt? En welke oplossingen zijn er als je zittend doucht? Tips, oplossingen en hulpmiddelen voor het douchen op een rij.

J huijsay

Veilig en makkelijk douchen

Uitglijden wil je natuurlijk niet in de douche. De meeste mensen struikelen over drempels, randjes of kleedjes. Is jouw douchecabine verhoogd of heb je een kleine drempel die het water tegenhoudt in de rest van de badkamer? Als het mogelijk is dan kan je dit het beste aanpassen. Ook is het prettig en veilig een wandgreep vast te houden als je de douche in en uitstapt. Meer informatie, oplossingen en hulpmiddelen zoals anti-slip vind je op de pagina over een veilige badkamer en toilet.

Handige kranen

Gaat het open draaien van de kraan niet goed? Als het probleem draaiknoppen zijn, is een snelle oplossingen om je draaiknoppen te vervangen door een kraan met hendel. Dat scheelt je energie en maakt het bedienen van de kraan makkelijker met één hand. Daarnaast zijn er deze oplossingen:

  • Automatische kraan met sensor
  • Kraan met voetbediening

Handige douchekoppen

Ook je douchekop kan je anders bedienen, handig voor als je minder grip hebt of niet bij de douchekop kan. Er zijn douches die te bedienen zijn met je voeten. En een vaste douchekop kan ook een oplossing voor je zijn. Hoe was je dan de onderkant van je lichaam? Er zijn steeds meer douches met meerdere douchekoppen, ook ter hoogte van het midden van je lichaam.

Zittend douchen

Zittend douchen kan heel prettig of zelfs noodzakelijk zijn als je blessure of handicap hebt. In hulpmiddelenwinkels en webshops van hulpmiddelenleveranciers vind je allerlei soorten stoelen en krukken die je kan gebruiken onder de douche. Zo heb je stoelen die je bevestigt aan de muur, losse douchestoelen met leuningen en douchestoelen die in hoogte verstelbaar zijn. Deze stoelen zijn wel vaak behoorlijk prijzig.

Misschien heb jij al voldoende aan een gewoon kunststoffen of aluminium krukje, dat je op je antislipmatje zet of die antislippootjes heeft. Deze krukjes kan je overal kopen en zijn veel minder duur. Wel goed om te checken of het krukje voor jou veilig genoeg is in de douche. Krijg je thuiszorg? Vraag dan na wat de eisen zijn van een douchestoel.

Douchen in bad

Zit jouw douche ín je bad, maar is staan in bad niet prettig of veilig voor je? Met een badplankje om op te zitten kan je zitten op je bad, en zo lekker douchen. Je legt het plankje op je bad en kan er via de rand op draaien. Vervolgens kan je zittend douchen. Een douchekrukje met antislip kan je ook in bad zetten om zittend te wassen. Wil je ook graag in bad, maar gaat dat niet? Bekijk de oplossingen en hulpmiddelen om toch van een warm bad te kunnen genieten.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het douchen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of hulpmiddelen die je graag deelt? Laat het ons horen, dan vullen we de informatie over douchen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor douchen