Hygiëne

Veilige badkamer en toilet

Veilige badkamer en toilet

We gaan allemaal heel vaak naar de badkamer en het toilet. En op deze gladden vloer vallen we het meest. Hoe zorg je ervoor dat je badkamer of toilet zo veilig mogelijk is, zodat je zonder te vallen veilig naar het toilet, in bad of onder de douche kunt? Tips, oplossingen en hulpmiddelen voor je op een rij.

Xhld kq

Veilige, praktische inrichting

Uitglijden wil je natuurlijk niet in de badkamer of op het toilet. Je struikelt al snel over een drempel, randje of matje, dus leg liever geen kleedjes neer. Heb je koude voeten, zorg dan in ieder geval voor een antislipmat.

Als je je badkamer of toilet zo inricht dat je overal snel en makkelijk bij kan, val je minder snel. Leg alle spullen die je gebruikt zodat je ze kan zien en er makkelijk bij kan: op een goede grijphoogte. Bijvoorbeeld in een rekje waarbij je niet naar boven hoeft te reiken en ook niet hoeft te bukken.

Antislip

Antislipstrips, verf of tegels maken jouw kans op vallen nog veel kleiner. Welke antislip oplossing is het beste voor jouw situatie? Er zijn allerlei manieren om je vloer antislip te maken:

  • een antislipmat of antislipstrips: eenvoudig te installeren
  • je tegels behandelen met een coating
  • het laten etsen van je tegels of
  • vervangen van je tegels door antisliptegels: duurder maar ook duurzamer

De antislipmat en antislipstrips zijn zo aangeschaft, maar zorgt alleen op specifieke plaatsen voor stabiel staan en lopen. Als je je hele badkamer wil aanpakken, is de meest betaalbare optie de coating. Hiermee breng je een onzichtbare extra laag op je tegels aan, die je tegels niet aantast. Coating kan je bij veel bouwmarkten en verfwinkels kopen. De coating slijt wel en moet je na enkele jaren bijwerken. Het etsen kan je laten doen door een badkamerspecialist, dat is dus duurder. Wel duurzaam: geëtste tegels zijn permanent bewerkt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor antisliptegels. Deze tegels zijn niet per se duurder dan reguliere tegels, maar het vervangen van je huidige tegels is wel een investering natuurlijk.

Grepen, beugels of handvatten

Een greep of beugel kan je helpen met meer grip en steun in de badkamer of op het toilet. Grepen en beugels zijn er in talloze maten en vormen, vast en met zuignappen en ook antislip. Kijk uit: de grepen met een zuignap zijn niet altijd veilig.

Alarm

Wat nu als je dan toch gevallen bent? Of als je plotseling hulp nodig hebt in de badkamer, maar er niemand bij je in de buurt is? Er zijn steeds meer waterdichte telefoons en telefoonaccessoires waarmee je je telefoon kan beschermen tegen water. Ook zijn er bijvoorbeeld camera’s, sensoren en alarmen.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen voor een veilige badkamer en toilet? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt?

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor veilige badkamer en toilet

Wist je dat je de badkamertegels makkelijk minder glad kan maken met een speciale coating? Super veilig! Bekijk innovatieve hulpmiddelen voor een veilige badkamer of toilet: