Toilet

Hoe kan je ook met een blessure of handicap goed naar het toilet? En hoe zorg je ervoor dat je toiletbezoek veilig is? Tips, oplossingen en hulpmiddelen op een rij.

Xatmsnxipo

Veilig toilet

Een van de scouters vrijwilligers meldde dat voor een gedegen advies voor alle aanpassingen in en om het toilet ToiletopMaat een echte aanrader is. Veel kennis  aanwezig en een goed persoonlijk advies.

Uitglijden wil je natuurlijk niet in het toilet. Een speciale greep of beugel kunnen je ook helpen met meer grip en steun op het toilet, bijvoorbeeld inklapbare toiletbeugel, eventueel met poot.

Meer informatie, oplossingen en hulpmiddelen zoals antislip vind je op de pagina over een veilige badkamer en toilet.

Comfortabel op je toilet

Beugels zijn niet alleen fijn voor je veiligheid, maar helpen je ook bij het gaan zitten op het toilet. Een verhoogde toiletbril of verhoogd toilet kan ook prettig zijn als je niet zo makkelijk op het toilet komt. Wel goed om te weten dat het minder makkelijk is om te ontlasten op een hoog toilet, omdat je met beide voeten op de vloer makkelijker druk kan zetten. Daarnaast zijn er allerlei manieren om het gaan zitten op het toilet comfortabel te maken met een:

  • Toiletrugleuning, die je zelf kan maken met een kussen of kant-en-klaar kan aanschaffen.
  • Toiletbrilovertrek die maakt je toiletbril zo zachter, of je koopt een zachte toiletbril. Prettig als je een gevoelige huid hebt.
  • Extra brede toiletbril zodat je steviger zit
  • Toiletbril met armleuningen die je omhoog kan klappen en steun bieden bij het gaan zitten en weer opstaan
  • een overzet toiletstoel, die je boven je toilet kunt zetten en ook leuningen heeft

In thuiszorgwinkels vind je deze hulpmiddelen ook in combinatie met elkaar, bijvoorbeeld: een toiletverhoger mét leuningen of een handgreep mét toiletrolhouder.

Wil je graag meer ondersteuning bij het gaan zitten op en opstaan van het toilet? Een steun of beugel aan de muur helpt misschien al genoeg. Een mooie andere oplossing is het opstatoilet, dat beweegt met je mee. De twee leuningen geven extra ondersteuning en de zitting beweegt met jouw beweging mee bij het opstaan en gaan zitten.

Makkelijk je toilet op en af

Als je niet zo makkelijk je toilet op en af komt, zijn er verschillende mogelijkheden.Als je heupproblemen hebt kan een opstapje voor of aan beide kanten van je toilet plaatsen helpen. Een prima tijdelijke oplossing, maar een toiletverhoger is wel veiliger. Dit is een soort extra wc-bril die de zitting verhoogt. Je hebt vaste toiletverhogers, losse die je bijvoorbeeld ook mee kan nemen op reis, en zowel harde plastic toiletverhogers en zachte, voor als je pijnlijke gewrichten hebt bijvoorbeeld. Handig! We plaatsen hier wel een belangrijke kanttekening van een Scouter: te hoog zitten is nadelig voor de stoelgang. Als je een verhoogd toilet hebt en last krijgt van je stoelgang is het de moeite waard om te proberen het toilet te verlagen en steunen te plaatsen voor stabiliteit om te kijken of het zo beter gaat.

Afvegen en wassen

Een toiletrol die achter je rug hangt, dat is vaak niet handig. Zorg ervoor dat je makkelijk bij de toiletrol kan. Er zijn ook toiletrolhouders die je niet hoeft op te hangen: losse rekjes die je makkelijk kan verplaatsen. Deze kan je bij alle reguliere huishoudwinkels kopen.

Kan je (tijdelijk) alleen één hand gebruiken? Een toiletrolhouder met een scheurrandje is misschien handig voor je, zodat je het papier kan pakken en afscheuren met één hand. Ook een goed idee: wc-papier gebruiken dat niet op een rol zit, maar bestaat uit losse papiertjes. Je ziet ze veel in restaurants. Op sites van groothandels vind je allerlei ‘toiletpapier bulckpak dispensers’ zoals ze daar heten en kan je ook losse vellen toiletpapier bestellen. Vochtig toiletpapier is ook in losse vellen verpakt en daarmee is voor het afvegen ook nog eens minder kracht nodig.

TIP: Een creatieve dame scheurde een heleboel velletjes van een closetrol, reeg ze met een naald aan een stevige draad, en gaf het aan haar vriendin-met-gebroken-arm. Thuis moest ze de schroeven van de wc-rol-houder ietsje losdraaien, zodat de draad achter die schroeven kon (foto). 

Ze had zelf een systeem om eenvoudig een closetrol  met een hand te vervangen: Touw door de rol, aan de ene kant maak je het touw vast, aan de andere kant bevestig je een haak. (foto)

Gaat afvegen niet zelf? Dan is deze innovatie iets voor jou: het douche-toilet heb je ook inclusief droger. Deze maakt je billen vanuit het toilet schoon en droogt ook af. De temperatuur en sterkte van de waterstraal stel je in naar je voorkeur. Klinkt comfortabel toch? Kijk maar eens bij de Keuzehulp bidet-toilet 

Toilet doorspoelen

Kan je misschien niet zo goed meer bij de doorspoeler of ontbreekt het je aan de kracht in je handen? Je toilet kan op allerlei manieren worden doorgespoeld. Misschien helpt het je om een stok of helping hand in je toilet te leggen waarmee van een afstand kan doorspoelen. Is dit niet handig voor je? Dan biedt een van deze oplossingen misschien soelaas:

  • Doorspoelen met je voet
  • Doorspoelbeugel naast je toilet
  • Automatisch spoeling voor je toilet die reageert op het zwaaien voor een sensor: al vanaf 100 euro zelf in te bouwen

Heb je meer tips bij het doorspoelen? We vullen deze informatie graag aan met jouw tips.

 Laat het ons weten

Handen wassen in het toilet

Kan je goed bij je wastafel? Door deze in hoogte te verstellen, kan je het jezelf makkelijker maken. Je zeep in een dispenser in plaats van een blok zeep, maakt het pakken van zeep ook makkelijker waarschijnlijk. Je kan je kraan ook aanpassen als het opendraaien lastig voor je is. 

Bekijk op de pagina over douchen wat oplossingen zijn.

Tijdelijk niet naar het toilet kunnen

Als je na een operatie of door een blessure tijdelijk niet zelf naar het toilet kan, wat zijn dan oplossingen voor je? Je zou een bak of emmer kunnen gebruiken en er zijn po’s en postoelen. Een urinaal kan ook een oplossing zijn, ook voor onderweg en tijdens buitenvakanties. Dit is een soort fles waarin je kan plassen. Er zijn urinaals speciaal voor mannen en voor vrouwen.

Heb je meer tips voor iedereen die niet zelf naar het toilet kan? Deel je ervaring met ons.

Kijk voor handige tips ook eens naar dit filmpje.

 

Toilet op je werk

Stel je krijgt een handicap, is er op jouw werk dan een toilet dat je kan bezoeken? Is het antwoord op die vraag ‘nee’, is ons advies met je werkgever in gesprek te gaan. Het kan zijn dat het UWV de aanpassingen die nodig zijn, (deels) vergoedt. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden en al aangeschafte hulpmiddelen worden niet vergoed. Lees er verder over op de site van het UWV voor werkgevers.

Ben je zelfstandig ondernemer? Ook dan kan het zijn dat je aanpassingen worden vergoed, maar ook alleen als je voldoet aan de voorwaarden. Lees erover op de website van het UWV voor ondernemers.

Heb je ervaring met het aanvragen van een aangepast toilet voor je werk? Laat het ons weten, zodat we deze informatie kunnen aanvullen.

Toilet op openbare plekken

Waar kan je op openbare plekken naar het toilet als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? Verschillende bevlogen mensen hebben de laatste jaren apps gemaakt om hier snel en makkelijk inzicht in te krijgen.

  • Wheelmate: hiermee zie je op welke plekken in de wereld (!) je een invalidentoilet vindt. Is zowel een app als site. Compleet is het overzicht nog niet, maar als je ook locaties doorgeeft komt dat steeds dichterbij. Nadeel is dat je alleen op locatie kan zoeken en niet op type locatie (restaurant, station, etc.). Voordeel is dat je er ook ziet waar gehandicaptenparkeerplaatsen zijn.
  • Ongehinderd: welke winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden zijn toegankelijk met een fysieke beperking? Je vindt hiervan overzicht in de app Ongehinderd, nu nog vooral van de plaatsen Maastricht, Eindhoven, Den Haag, Amersfoort, Rotterdam en Apeldoorn. Vrijwillige testers beoordelen locaties onder andere op de aanwezigheid van een invalidentoilet.

De Nationale toiletpas

Tip van scouter Ria

Op internet zag ik een berichtje over de toiletpas. De Stichting Medisch Toiletpas Nederland heeft de Nationale Toiletpas ontwikkeld. Deze stichting werkt overkoepelend en richt zich op alle toilet gerelateerde ziektebeelden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aandoeningen: ziekte van Crohn, Collitus Ulcerosa, PDS, IC, ALS, MS en parkinso(isme).

Doel van Stichting Medisch Toiletpas

Het doel van de Stichting is om zoveel mogelijk toiletten gratis toegankelijk te stellen voor de pashouders welke een persoonlijke Medisch Toiletpas hebben ontvangen. Op deze manier krijgen mensen hun vrijheid weer terug.

Heb je ook een medische indicatie waarbij je veelvoudig van het toilet gebruik moet maken, dan kan de Medisch Toiletpas de sleutel zijn tot meer vrijheid in je dagelijkse leven. Vraag je gepersonaliseerde Medisch Toiletpas aan door het invullen van het middels het

aanvraagformulier

Waarom bestelde ik de toiletpas:

Nog vers in mijn herinnering lag de vroege ochtendwandeling in Noordwijk. Restaurants waren nog niet open. Toen zag ik een verzorgingshuis. Hoera! Maar… met een groot bord op de deur dat het geen openbaar toilet was. Oei.

Gelukkig liet de receptioniste me na enige aarzeling toch doorlopen. Een klein bedrag voor de fooienpot weigerde ze. “Ik ken het probleem” zei ze zachtjes tegen me.

Ik vroeg de toiletpas aan en kreeg hem.

Inmiddels ben ik al twee keer toegelaten tot een niet-openbaar toilet, één keer bij een gezondheidscentrum en een andere keer bij een verzorgingshuis. Een hele opluchting!

 

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen voor in het toilet? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt?

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Bidet toilet

Wat voor soorten bidet toiletten zijn er en waar let je op? We scoutten de beste bidet toiletten voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor toilet

Wist je dat er een opsta toiletbril is zodat je makkelijker omhoog komt? Super handig! Bekijk hier innovatieve hulpmiddelen om veilig en makkelijk naar het toilet te gaan