In bad

Zo ontspannen, een warm bad! Toch genieten sommige mensen er minder of helemaal niet meer van als ze een blessure of handicap hebben. Maar er zijn allerlei oplossingen en hulpmiddelen om goed in en uit bad te komen en comfortabel in bad te zitten.

Film sexual healing

Veilige en makkelijke badkamer

Uitglijden wil je natuurlijk niet als je in of uit bad stapt. Speciaal voor het bad heb je badrandbeugels. Meer informatie, oplossingen en hulpmiddelen zoals anti-slip vind je op de pagina over een veilige badkamer en toilet.

In en uit bad komen

Hoe kom je veilig en makkelijk in en uit bad? Dit is altijd lastig. Je moet eerst over de badrand in het bad stappen, dan gaan zitten. En na een warm bad met een licht hoofd moet je daarna weer overeind komen en over de rand uit bad stappen. Doe in ieder geval altijd rustig aan. Als je graag wat meer grip hebt bij het in- en uitstappen, is een badgreep een oplossing voor je. Deze greep bevestig je aan de rand van je bad, zodat je daar goed op kan leunen. Afhankelijk van waar jouw bad staat in de badkamer, kan een greep of beugel aan de muur ook prettig voor je zijn.

Heb je moeite met over de badrand in bad stappen? Een antislipmatje geeft je meer grip, wel zo veilig. En door een douchekrukje of een waterproof douchepoef, zoals die van Woodynox, naast je bad te zetten, kan je misschien al makkelijker je bad in en uit komen. Wat dacht je van een bad met een deurtje? Je ziet het instapbad steeds meer en het wordt in veel maten en vormen ontwikkeld op dit moment. Zo heb je een bescheiden hoekbad waar je via de deur instapt en goed in kan zitten. En baden waar je aan de achterkant via het deurtje instapt. Van tevoren het water laten lopen kan dan natuurlijk niet (en uitstappen terwijl het water nog in zit idem dito), maar comfortabel is het wel.

Kan je wel in bad komen maar vervolgens niet in bad gaan zitten of weer opstaan? Met een badkruk zit je hoger in bad en hoef je dus minder diep te zakken bij het in- en uitstappen. Een badzit biedt je hetzelfde. Het enige verschil met de kruk is dat de badzit in je bad hangt: je hangt ‘m aan de badranden. Op beide zitjes ben je wel minder diep onder water.

Een badlift kan ook uitkomst bieden. Je denkt misschien direct aan tilliften die je ook in ziekenhuizen en verpleeghuizen ziet. Ze zijn er ook compacter en makkelijk zelf te bedienen. Met zo’n wat simpelere badlift kan je via de rand van het bad, rustig het bad instappen. De lift laat je naar beneden zakken, zodat je rustig in het bad komt te zitten. Je bedient de lift met een soort afstandbediening. De lift hoeft niet in bad geïnstalleerd te worden en kan dus ook opgeruimd worden als je ‘m niet meer nodig hebt. Er zijn grofweg 3 soorten badliften:

  • Opblaasbare badlift, zoals die van Mangar: makkelijk voor in een wat kleiner bad, maar helaas wel met weinig rugondersteuning.
  • Heffende badlift: met rugleuning en steviger dan de opblaasbare, maar deze lift neemt wel meer ruimte in en is zwaarder en daardoor lastiger op te bergen. Voorbeelden zijn die van Invacare, de Bellavita 2G van Drive Medical en die van Splash
  • Uitschuifbare badlift, zoals die van Koning: deze schuif je uit bij het instappen en neemt dus minimale ruimte in, maar biedt helaas ook geen rugondersteuning.

Bekijk alle badliften

Aangepast bad met baddeur

Als een badlift of ander hulpmiddel niet veilig voor je is, zijn er ook andere oplossingen. Deze zijn ook handig voor je als je doucht in bad. Zo kan je je bad laten aanpassen en er een deur in laten zetten. Senzup is een bedrijf dat dat doet, en deze baddeurtjes plaatst. André test de baddeur van Senzup voor Scouters.

Bekijk de testvideo

Daarnaast zijn er kiepende baden. Deze luxe baden staan omhoog bij het in- en uitstappen en kiepen je rustig naar achter als je erin zit.

In bad zitten

Een bad kan behoorlijk hard aanvoelen. Om comfortabeler van je bad te kunnen genieten, zijn er allerlei rugkussens, zitkussens en nek- en hoofdkussens die je kan aanschaffen. Bijvoorbeeld de luxe kussens van Decor die je met zuignappen of met een gewicht erin makkelijk bevestigt aan je bad. Of die van GEELLI van siliconen die je vastplakt aan je bad.

Zit jouw douche ín je bad, maar is staan in bad niet prettig of veilig voor je? 

Bekijk de oplossingen en hulpmiddelen bij het douchen.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen voor in bad? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of hulpmiddelen die je graag deelt?

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Zittend douchen

Wat voor soorten hulpmiddelen zijn er voor zittend douchen en waar let je op? We scoutten de beste hulpmiddelen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp