Wassen en afdrogen

Jezelf wassen, opfrissen en afdrogen. Dat kan een hele klus zijn als je een blessure of handicap hebt. Hoe maak je het jezelf makkelijker en zorg je ervoor dat je het zelf kan blijven doen? Tips, oplossingen en hulpmiddelen voor je op een rij.

Kdxqbavebwi

Verzorgend wassen

Als wassen met water en zeep niet zo makkelijk gaat, te vermoeiend is of pijn doet, kan je er ook voor kiezen om je verzorgend te wassen. Je gebruikt hiervoor speciale, met lotion geïmpregneerde vochtige washandjes. Een uitkomst, want dit is ook nog beter voor je huid. Je huid wordt direct goed verzorgd, terwijl water en zeep de huid uitdrogen.

Wassen

Je wassen als je zelf niet overal bij kan. Dat klinkt alsof je iemand moet vragen je te helpen. Maar dat vind je misschien niet prettig. Welke hulpmiddelen zijn er zodat je toch jezelf kan wassen?

  • Je haar zelf wassen kan met deze ‘haarschrobber’ op steel.
  • De klassieke rugborstel, eventueel met een flexibele steel.
  • Een rugspons: zet zelf een spons op een steel of koop een rugspons of washulp
  • Je tenen worden superschoon met de tenenwasser
  • Een douchesandaal maakt je enkel, tenen en voet ook schoon: het enige wat je hoeft te doen is er zeep op leggen en je voet erop zetten. Voor extra grip zitten er soms ook zuignappen onder.

Tip: Zeep pakken zonder kracht in je handen

Een tip van een ervaringsdeskundige die moeite heeft met het knijpen in een fles doucheschuim: doe je zeep in pompjes. Inderdaad, die dispensers die je ook gebruikt voor handzeep. Ze zijn er ook met sensor, waar je er alleen maar je hand onder hoeft te houden.

Afdrogen met een handdoek

Handig om vooraf alles al klaar te leggen, zodat je na het douchen niets hoeft te doen om je te kunnen afdrogen. En hoe droog je je vervolgens makkelijk af, ook als je handen niet altijd meewerken of je zelf niet overal bij kan?

  • Trek je badjas aan of ga op een handdoek op bed liggen en neem even rust om zo vanzelf te drogen.
  • Hang je handdoek aan een haakje of rekje en droog je zo makkelijker met één hand.

Afdrogen met warme lucht

Er zijn nog meer, heel innovatieve oplossingen. Want als je je handen met een blazer kan afdroger, moet dat toch ook met je hele lichaam kunnen? Ondernemers zijn bezig met het ontwikkelen van een afdroogmachine, of een body dryer. Je gaat op een plaatje of naast een paal staan en er wordt warme lucht langs je lichaam geblazen. Heerlijk! Als dit niet binnen je budget of mogelijkheden past, kan een föhn je het afdrogen makkelijker maken.

Na het wassen

Wanneer je tijdens het wassen gebruik maakt van een douchestoel, tillift of douchebrancard kan het fijn zijn om lekker warm vervoerd te worden. Dit kan met de badcape van Wi-Care.

Met deze badcape ben je altijd netjes aangekleed voor en na het wassen. De cape voorkomt dat je handdoek tussen je wielen komt en je blijft lekker warm doordat de cape gemaakt is van zacht badstof. De badcape is er in 3 soorten: voor een douchestoel, tillift en douchebrancard.

Gerelateerde hulpmiddelen

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het wassen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of hulpmiddelen die je graag deelt? Laat het ons horen, dan vullen we de informatie over wassen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor wassen en afdrogen