Steunkousen aan- en uittrekken

Het aan- en uittrekken van steunkousen kost behoorlijk wat inspanning. Gelukkig zijn er veel handige hulpmiddelen om je steunkousen aan of weer uit te trekken. Maar welk hulpmiddel past het beste bij jou? Dat hangt van allerlei factoren af. Gaat het bijvoorbeeld om een steunkous voor je benen of je armen? Heeft je steunkous een open of een gesloten teen? Of heb je een steunpanty? Heb je kracht in je armen en handen? En kan je reiken tot je voet of kuit? Of is het niet de bedoeling dat je de steunkous zelf aantrekt? Aan de hand van dit soort vragen vind je in de onderstaande tabel het voor jou meest geschikte hulpmiddel.

Laatst gewijzigd op 14 maart 2024 door Scouters

Keuzehulp glijzakken

Glijzakken Geschikt voor aandoen? Geschikt voor uitdoen? Geschikt voor open teen? Geschikt voor gesloten teen? Geschikt voor panty? Arm/hand functie en kracht nodig voor zelfstandig gebruik? Voor zelfstandig gebruik nodig om te kunnen reiken tot de:

All-in-One Proflebo

Ja Ja Ja Ja Ja Ja Voet

Easy-Off

Nee Ja Ja Ja Ja Ja Voet

Easy-Slide

Ja Nee Ja Nee Nee Ja Voet

Easy-Slide Arm

Ja Ja N.v.t. N.v.t. N.v.t. Ja N.v.t.

Eureka Aan

Ja Nee Ja Ja Ja Ja Voet

Eureka Uit

Nee Ja Ja Ja Ja Ja Voet

Magnide

Ja Nee Ja Ja Ja Ja Voet

Magnide 2in1

Ja Ja Ja Ja Ja Ja Voet

MiniMax

Ja Nee Ja Nee Nee Ja Voet

Sim-Slide

Ja Ja Ja Nee Nee Ja Voet

Steve Dolphin

Ja Ja Ja Nee Nee Ja Voet

Keuzehulp rekjes

Rekjes Aan Uit Open Gesloten Panty Kracht Reiken

DressBuddy

Ja Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

HandyFix

Ja Ja Ja Ja Nee Een beetje Voet

Handylegs

Ja Ja Ja Ja Nee Een beetje Kuit

Medi Butler

Ja Nee Ja Ja Ja Een beetje Kuit

Steve +

Ja Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

Steve 2

Ja Ja Ja Ja Nee Een beetje
Kan met één hand
Kuit

Keuzehulp overige hulpmiddelen

Overig Aan Uit Open Gesloten Panty Kracht Reiken

Doff n Donner

Ja Ja Ja Ja Nee Ja Voet
In combinatie met anti-slipmat: Kuit

Helpsoq

Ja Ja Ja Ja Nee Nee Voet

EasyRing

Ja Ja Ja Ja Ja Ja Voet

EZ-Steunkous-aan

Ja Nee Ja Ja Ja Een beetje Kuit

EZ-Steunkous-uit

Nee Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

Flex-M

Nee Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

Glijzeil

Ja Ja Ja Ja Ja Ja Voet

HandyOff

Nee Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

Medi Butler Off

Nee Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

Ort.O.Mate

Nee Ja Ja Ja Ja Een beetje Kuit

SlideX

Ja Ja Ja Ja Ja Een beetje Voet

Steve+ EasyOn

Ja Nee Ja Ja Ja Ja Tenen

Meer informatie over steunkousen aan- en uitrekken

Kopen of aanvragen

De steunkousen aan- en uitrekkers kun je gewoon zelf kopen via diverse webshops, thuiszorgwinkels of de leverancier van de steunkousen. Op Scouters vind je bij alle hulpmiddelen een of meer links naar de producent, webshops en winkels.

Als je thuiszorg hebt, of als je je hulp op een andere manier vergoed krijgt, zal je dat meestal wel zelf moeten betalen. Als je met een hulpmiddel zelf je steunkous aan- en uit kunt trekken en je verder op dat moment ook geen andere thuiszorg nodig hebt, kan de aanschaf vaak wel worden vergoed door de zorgverzekeraar binnen de Regeling Hulpmiddelen van het basispakket. Check dit bij je verzekeraar of de leverancier van de steunkousen. Vind je het ondanks deze keuzehulp toch lastig te kiezen, wil je een aantal hulpmiddelen uitproberen, of is er een maatwerk oplossing nodig om je kousen weer zelf aan of uit te kunnen trekken, schakel dan een eerstelijns ergotherapeut in.

Slijtage

Houd er rekening mee dat vooral de steunkousen aan- en uittrekkers van gladde stof vrij snel slijten. Houd dus goed in de gaten of het hulpmiddel nog doet wat het moet doen. Dat geldt ook voor de steunkous zelf. Ook die worden soms veel te lang gebruikt waardoor ze geen effect meer hebben. Als de steunkous heel makkelijk aangaat is de kous waarschijnlijk versleten.

Tip van ergotherapeut Marijke en Josien

“Het lastige met steunkousen is de hiel op de juiste plek krijgen, en het kost veel moeite om dat te corrigeren als je de kous eenmaal aan hebt. Probeer met rubberen handschoenen de kous op zijn plek te krijgen, in combinatie met een hulpmiddel. Strakke schoonmaakhandschoenen werken vaak prima, maar die zijn wel eens moeilijk aan te trekken. Dan kan een gewone werkhandschoen van de bouwmarkt met nopjes een oplossing zijn.  Soms worden handschoenen bij het hulpmiddel geleverd, die zijn vaak wat steviger. En als je zelf niet bij je voet kunt kan een  antislip matje handig zijn om de kous op zijn plaats te krijgen.“

"Blijf ook kritisch volgen of je de steunkous nog steeds nodig hebt en of er geen contra-indicaties zijn om steunkousen te dragen. Overleg met enige regelmaat met je arts hierover."

 

Marijke Verbeek, Josien Boomgaard ergotherapeut

Artikel over de Keuzehulp in het Ergotherapie Magazine

Ongeveer 280.000 Nederlanders dragen steunkousen. Ze doen dat bijvoorbeeld vanwege spataderen, trombose, lymfoedeem of een bypassoperatie. Ook worden steunkousen preventief gedragen bij gevoeligheid voor vochtophoping en oedeem. Het idee achter steunkousen is dat ze tegendruk geven bij vochtophoping in de benen. Dat kan alleen als de druk die de kous geeft wel gelijkmatig, maar niet overal gelijk is. Daarom is de druk die de steunkous geeft hoger bij de enkel en lager bij de knie.......

Zin om het hele artikel te lezen?

Artikel over de Keuzehulp steunkousen aan- en uittrekkers in het Ergotherapie Magazine 

Gerelateerde hulpmiddelen