Uitjes

Als je in een rolstoel zit is toegankelijkheid lang niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er in Nederland heel veel leuke toegankelijke uitjes. Op deze sites vind je een selectie van de leukste, interessantste en meest verrassende dagjes uit in Nederland.

Ook zou je kunnen kijken op Wheelmap, een internationale site met informatie over toegankelijkheid van winkels, restaurants en veel andere openbare ruimtes. Ook mooi, dat je heel makkelijk informatie toe kunt voegen. Zo maak je het instrument met elkaar sterker.

Korting

In pretparken of dierentuinen kunnen nog kortingen of andere tarieven gelden voor mensen met een beperking. Ook mag je vaak kosteloos een  ‘begeleider’ meenemen naar dat soort attracties. Handig als je niet alleen op pad kunt. Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je het niet even in de gaten zou houden. Ook zijn er vaak bepaalde rolstoelroutes. En bij sommige pretparken zou je de mazzel kunnen hebben dat je voorrang krijgt.

Trein?

Wil je met de trein reizen? Dan kun je een begeleiderskaart aanvragen. Je mag daarmee een gratis begeleider meenemen. Echter de aanvraag duurt lang. En de beoordeling door Argonaut is best streng. meer weten ga naar: Reizen met een beperking

De natuur in zonder drempels

Een frisse neus in alle jaargetijden? Of wandelen in een mooi natuurgebied met de hond? Dat zou toch voor iedereen mogelijk moeten zijn. Helaas kunnen we niet heel Nederland asfalteren. Dan zou er weinig van de natuur overblijven. Hier vind je rolstoelvriendelijke wandelroutes in Nederland. Ze zijn gerangschikt per provincie en Je kunt er ook een e-boek downloaden.

Ontspannen naar het strand

Om te ontspannen kan een bezoekje aan het strand niet ontbreken. Er zijn bijna op ieder strand in Nederland wel speciale (elektrische) . Meestal vallen die onder de fietsenverhuur. De strandrolstoel, ook wel de Jutter genoemd, heeft speciale luchtbanden waardoor deze makkelijk voort te bewegen is in het zand. De elektrische strandrolstoel, de Wombat, beschikt ook over twee sterke elektromotoren waardoor je zelfstandig kunt voortbewegen.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft 39 routes van 2 tot 4 km geschikt gemaakt voor o.a. rolstoel, rollator en scootmobiel. Je kunt op de kaart van Nederland zien waar deze te vinden zijn, je kunt een lijst bekijken van alle geschikte routes in Nederland én je kunt ook zoeken op plaats. Dan zie je de aanwezige routes binnen 25 km van deze plaats. Kijk zelf maar op de site.

Onbeperkt op pad

Naast bekende rolstoelpaden vind je op deze site ook routes die mensen zelf ontwikkeld hebben. Je kunt selecteren op bijvoorbeeld scootmobiel, driewielfiets of rollator, maar ook op slechtzienden of blinden. Je kunt aangeven of je er met openbaar vervoer wilt kunnen komen, of er een gehandicapten parkeerplaats is of horeca, en of er een  rolstoeltoegankelijk toilet is. Ook kun je invullen hoelang de route mag zijn. (en nog veel meer).

 

 

 

Afbeelding