- Hulpmiddelen als krukken, rollators, wandelstokken en rolstoelen (vaak ook elektrische) mogen mee in de bus als ze niet groter zijn dan 120x70x109 cm
- De meest gebruikte haltes (in totaal 46% van alle bushaltes) zijn volledig toegankelijk met een hulpmiddel
- Bijna alle bussen (92% van de norm 98%) zijn toegankelijk met bijvoorbeeld de rolstoel
- Scootmobielen mogen niet mee in de bus
- Met een OV-begeleiderskaart kan een begeleider gratis mee op pad
Reizen met de bus is niet altijd makkelijk als je een blessure of handicap hebt. Loop je met krukken of gebruik je een hulpmiddel, zoals een rollator of rolstoel? Dan is het handig of zelfs noodzakelijk dat de ingang van de bus dezelfde hoogte heeft als de stoep bij de bushalte hoogte gelijk is aan de halte. Dat is bij lang niet alle bushaltes het geval, helaas. 46% van de bushaltes is volledig toegankelijk, dat wil zeggen: de halte is ook als je niet kan lopen goed bereikbaar en op dezelfde hoogte gebouwd als de ingang van de bus. Wil je weten of de halte die jij nodig hebt volledig toegankelijk is? De meeste busmaatschappijen geven hier een overzicht van op de website, bekijk daar meer informatie.
Er zijn geen afspraken tussen de overheid en busmaatschappijen of en wanneer alle bushaltes in Nederland toegankelijk moeten zijn. Wel is afgesproken dat vanaf 1 januari 2016 alle andere bushaltes ‘geleidelijk worden aangepast’.
Lees meer over toegankelijkheid van de bussen op de site van de overheid.
In alle bussen is plaats voor een hulpmiddel als een rollator of rolstoel, en vaak mag een elektrische rolstoel ook mee. De gangen in een bus zijn daar ook breed genoeg voor gemaakt. Een hulpmiddel mag mee in de bus, als die niet groter is dan 120x70x109 cm en niet zwaarder dan 250 kilo, inclusief jouw gewicht. Een scootmobiel mag niet mee in de bus, in verband met de grootte en zwaarte.
Wat als ik niet met de bus kan reizen?
Je kan misschien gebruik maken van de regiotaxi. Als je een handicap hebt en recht hebt op Wmo volgens jouw gemeente, dan heb je recht op een vergoeding voor de regiotaxi. Zo zijn de kosten voor de regiotaxi voor jou ongeveer gelijk aan reguliere vervoerskosten. Als je WMO krijgt en een langere afstand wil afleggen, heb je misschien recht op vervoer met de Valys; vervoer speciaal voor mensen met een bewegingsbeperking.
Ik ben ontevreden over het reizen met de bus, wat kan ik doen?
Kan jij niet met de bus reizen en zie je wel mogelijkheden? Laat het horen en dien een klacht in bij de vervoerder of je gemeente. Belangrijk, want alleen dan weet de vervoerder dat het niet goed gaat en er iets moet gebeuren. Krijgt je klacht geen gehoor? Voor juridisch advies kan je terecht bij Ieder(in). Vind je dat er sprake is van discriminatie? Dan kan je dat melden bij het discriminatiebureau bij jou in de buurt, die je vindt via deze site.