Scootmobiel

Je wil er lekker op uit. Liefst buiten, met de wind in je haar. Maar wat als je niet meer te voet of op de fiets weg kan, omdat je een blessure of handicap hebt? Dan kan een snelle en comfortabele scootmobiel uitkomst bieden: een stabiel elektrisch voertuig met 3, 4 of 5 wielen.

Scootmobiel classic dx van huka in gebruik

Wat zijn de regels en hoe werkt een scootmobiel?

Je mag op een scootmobiel rijden vanaf je 16e, maar voor jongere kinderen kan ontheffing worden aangevraagd. Je hebt geen rijbewijs, helm of gordel nodig, maar wel een verzekering en verzekeringsplaatje, een voorlicht en twee achterlichten. Afhankelijk van het type, is bediening met de hand of voet mogelijk. Op een scootmobiel zit je alleen en je kan er buiten en binnen mee rijden. Je mag veel openbare gebouwen en grote winkels in, maar niet allemaal. Binnen en op de stoep gedraag je je als een voetganger en rijd je maximaal 6 km per uur. Op het fietspad of de weg, kan je maximaal 25 km per uur rijden. Na ongeveer 100 km moet de scootmobiel weer opgeladen worden. Een scootmobiel is er in veel soorten en maten en de nieuwprijs varieert van 800 tot 5.000 euro.

Wil je langere afstanden afleggen of met meerdere personen reizen, dan is een 45 km auto of gehandicaptenvoertuig misschien een betere oplossing voor je. En tegenwoordig heb je steeds meer mooie scootmobielen, ook varianten waarop je nog zelf mee kan fietsen (scootmobielfietsen). Wil je echt iets nieuws? Dan zijn er nog veel andere elektrische vervoermiddelen. En als je niet meer zelfstandig van en naar je scootmobiel kan lopen en instappen, zonder zijsteun rechtop kan zitten of kan sturen en gassen, dan kan je ook voor een elektrische rolstoel kiezen.

 

Een scootmobiel stallen en opladen

Een scootmobiel moet overdekt staan als je ‘m niet gebruikt en niet buiten in de regen en wind. Als je hier geen plek voor hebt, kan je kijken naar de plaatsing van een scootmobielberging of tuinhuis, deze kosten tussen de 2.500 en 3.500 euro. Minder prijzig is een scootmobieltent, deze kost rond de 350 euro. Je parkeert de scootmobiel op een plaat en de tent vouw je erover heen, zodat de tent ook niet wegwaait. Het doek beschermt tegen regen en brand en de tent is af te sluiten met een hangslot. Deze tent kan je ook meenemen. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Is dit niet mogelijk of nog te prijzig? Dan kan je een scootmobielbeschermhoes over je scootmobiel plaatsen, deze zijn tussen de 40 en 160 euro.

Een scootmobiel kan gewoon in het stopcontact worden opgeladen. Buiten moet dat in een spatwaterdicht stopcontact. Deze zijn vaak blauw en kunnen gemonteerd worden als dat nodig is. Je kan ook een oplaadpunt kopen op zonne-energie. Dit is makkelijk buiten te plaatsen en goedkoop in verbruik. Een oplaadpunt is wel vrij prijzig in de aanschaf: op dit moment tussen de 1.000 en 4.000 euro. Onderweg kan je je scootmobiel opladen bij een oplaadpunt voor fietsen en scooters (voor het gebruik van auto-oplaadpunten heb je een laadpas nodig). Een goed overzicht van de openbare oplaadpunten staat op Oplaadpalen.nl.

Scootmobiel verzekeren

Je kan je scootmobiel verzekeren tegen diefstal en beschadiging (allrisk). Het is verplicht een verzekering af te sluiten voor schade die je bij een ander veroorzaakt (WA), als je met je scootmobiel op de openbare weg rijdt. De hoogte van het eigen risico kan je vaak zelf bepalen. Maar waar verzeker je je elektrische rolstoel of scootmobiel (WA of allrisk)? Een verzekeraar vinden is lastig, liet een scouter ons laatst weten. We zochten het uit en vonden deze partijen waarmee je contact op kan nemen.

Hebben je ervaring met het vinden van de beste verzekering? We horen het graag, om dit overzicht aan te vullen met jouw tips.

Onderhoud en pechhulp

Naast de verzekering kan je ook een contract afsluiten voor het onderhoud. Je kan ook onderhoud laten plegen wanneer het nodig is. Een aanrader is om dit in ieder geval ieder jaar voor de winter even te laten doen. Bedenk ook of je scootmobiel pechhulp onderweg wil hebben. Je kan ook gewoon de regiotaxi bellen bij pech en vragen of je opgehaald kan worden. Wil je meer zekerheid, dan kan je pechhulp inschakelen via bijvoorbeelden deze organisaties.

Veiligheid, comfort en bagage

Er zijn ontzettend veel accessoires, om veilig met een scootmobiel op zoveel mogelijk plaatsen te komen en dingen mee te nemen. Als je met een scootmobiel niet over de drempel heen kan rijden, kan je een drempelhulp of oprijplaat neerleggen. Je hebt vaste en mobiele drempelhulpen. Een mobiele drempelhulp kan je meenemen om een winkel of restaurant binnen te komen. Kan je niet meer goed omkijken? Dan zijn er extra achteruitkijkspiegels te koop. Omdat je stil zit, krijg je snel koude benen of voeten. Er zijn speciale voetenzakken. Je kan ook een gewone deken gebruiken als je zorgt dat deze niet loshangt. Als je gezicht koud wordt of je ogen gaan tranen, kan je een windscherm kopen. Voor het vervoer van een wandelstok, zuurstoffles, rollator of gewoon de boodschappen zijn er talloze oplossingen, bijvoorbeeld:

  • Stokhouder
  • Zuurstoffleshouder
  • Rollatorhouder
  • Boodschappenmand of -tas
  • Telefoonhouder (handig als je via je smartphone navigeert)

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Wat is jouw ervaring met reizen met de scootmobiel? Heb jij zelf een oplossing gevonden die je graag deelt met anderen? We vullen de informatie over scootmobielen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Scootmobiel

Of je nu een scootmobiel wil huren, leasen, er één via het Wmo-loket van je gemeente krijgt of zelf een tweedehands of nieuw scootmobiel koopt: het is belangrijk de scootmobiel te kiezen die het beste voor jou is. Een professional kan de keuze begeleiden, maar je kan ook zelf een en ander uitzoeken. Er zijn veel sites met keuzehulpen, maar als deze sites van een verkoper zijn of verkopers worden...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor scootmobiel