Is de scootmobiel veilig? Kan ik er zonder omvallen mee op pad? Zit hij lekker? Is hij wendbaar? Hoe ver kan ik ermee en hoe snel? Kan hij makkelijk in de achterbak van de auto? Allemaal zaken om op te letten als je een scootmobiel gaat aanschaffen.
Stabiliteit: niet omvallen in je scootmobiel
Een veilige scootmobiel is een stabiele scootmobiel. Hoe meer wielen, des te stabieler de scootmobiel. Soms kan je kiezen, omdat er van hetzelfde model een uitvoering met 3 wielen en een met 4 wielen is. Probeer ze allebei uit en kijk goed of bij het sturen je benen niet in de weg zitten. Dat heb je wel eens bij een scootmobiel met 4 wielen. Sommige scootmobielen hebben kantelsteunen of antikiepwielen om je veilig over hobbels en drempels te helpen. Maar die zijn niet altijd nodig. Door de constructie van de scootmobiel kunnen ze overbodig zijn. Vraag ernaar als je er een gaat uitkiezen.
Comfort: lekker zitten tijdens het rijden
Een scootmobiel is comfortabel als hij lekker zit. Met meer lichamelijk klachten heb je misschien nog meer comfort of steun nodig. Maar daar is verschil in, dus maak in elk geval een testritje. Kijk of de zitting, het stuur, de armleuningen en voetsteunen verstelbaar zijn. Dan kan de scootmobiel worden aangepast aan jouw maten. Het gaat er immers om dat jij er prettig mee rijdt. Lekker zitten heeft natuurlijk ook te maken met de afmetingen van de stoel. Ben je wat robuuster, dan is een scootmobiel met een grotere zitting aan te raden. Let in dat geval ook op het maximale draagvermogen van de scootmobiel, die met 5 wielen hebben vaak meer draagvermogen. Wil je ook nog boodschappen meenemen? Belangrijk om te weten hoeveel kilo hij in het totaal kan dragen. Verder maakt vering een scootmobiel comfortabeler en ook luchtbanden helpen. Je kan je luchtbanden laten behandelen met anti-lek middel of direct voor massieve, lekvrije banden kiezen. Wel voel je het meer als je over een oneffen wegdek rijdt. Ben je erg bang ooit ergens met een lekke band of andere pech onderweg te stranden, dan kun je ook altijd nog scootmobiel pechhulp van de ANWB inroepen, moet je wel lid van zijn.
Plaatsnemen: makkelijk op- en afstappen
Bekijk ook hoe makkelijk je op- en af kan stappen. Bij de ene scootmobiel doe je de armleuningen omhoog om te gaan zitten. Bij de andere draai je de stoel een kwartslag, zodat je er makkelijk op kan plaatsnemen. Bepaal wat voor jou het prettigst is. Niet alle scootmobielen hebben overigens armleuningen. Let ook daar op, mocht je ondersteuning voor je armen willen hebben.
Wendbaarheid binnen en buiten: bochten nemen ook in de winkel
Bij wendbaarheid moet je denken aan de draaicirkel van de scootmobiel. Hoe korter de draaicirkel, des te wendbaarder de scootmobiel. Een kleine draaicirkel is ook belangrijk als je de scootmobiel in kleine ruimtes wilt gebruiken. Een scootmobiel met 3 wielen is meestal wendbaarder dan met 4 of 5 wielen. Meestal zal je de scootmobiel vooral buitenshuis gebruiken, maar veel zijn geschikt voor binnen en buiten. Misschien wil je er wel de buurtsuper mee in. Kijk dan goed of je tussen de schappen door kan manoeuvreren bij het boodschappen doen. Daarvoor mag de draaicirkel niet al te groot zijn. Ook de afmetingen van de scootmobiel zijn in dat geval belangrijk. En bekijk welke accessoires je kan krijgen, zoals een boodschappenmandje.
Gebruik: snelheid instellen en rijden maar
Aan het stuur van de scootmobiel zit het bedieningspaneel. Om te rijden steek je eerst de sleutel in het contact. Die draai je vervolgens een kwartslag om. Daarna stel je de gewenste rijsnelheid in. Dat gebeurt met de snelheidsregulator. Soms heeft een scootmobiel een speciale snelheidsknop voor binnenshuis. Dan ga je langzamer. Rechts en links aan het stuur zitten hendels om vooruit of achteruit te gaan. Bij de ene scootmobiel moet je de hendel met je duim indrukken, bij de andere trek de hendel met je hand naar je toe. Zoek goed uit wat voor jou het beste is. Zodra je de hendel loslaat, remt de scootmobiel af.
Bereik: lekker lang op pad
Wil je lekker lang kunnen rijden met de scootmobiel? Dan kan je er het beste eentje nemen met een groot bereik. Het bereik varieert van 12 tot wel 70 kilometer met één opgeladen accu, goed om van tevoren te bedenken hoe ver jij gaat. Extra accu’s aanschaffen en meenemen voor onderweg, kan natuurlijk ook. Soms wordt dat ook aangeraden. Wil je extra accu’s? Zoek in elk geval uit hoe zwaar die zijn. Kijk ook of je de accu’s onderweg makkelijk kunt omwisselen. Bij sommige scootmobielen kan je kiezen voor een accu met een groter vermogen. Dan krijg je een accu waarmee je een grotere afstand kan afleggen. Die weegt wel meer. Standaard heeft een scootmobiel veelal een SLA-accu, maar je kan vaak ook een Lithium accu krijgen. Een Lithium accu weegt minder, laadt sneller op en heeft een groter bereik. Je kan er dus langere ritten mee maken. Een Lithium accu is ook duurder. Om de accu weer helemaal op te laden heb je zo’n 10 tot 14 uur nodig.
Tip: let erop dat de scootmobiel oplaadt in de tijd dat hij thuis stilstaat!
Afstand: over weer, wegdek en rijstijl
Hoe ver je komt met je scootmobiel heeft ook te maken met de weersgesteldheden en met je eigen rijstijl. Verder is het wegdek waarover je rijdt van invloed. Slecht weer, schokkerig rijden en een onregelmatig wegdek verkorten de afstand die je met de scootmobiel kan afleggen. Ook je eigen gewicht is van invloed op de actieradius. Dat is een term die ook wel wordt gebruikt om aan te geven hoe ver je met de scootmobiel kan komen.
Snelheid: sukkeldrafje of fiets bijhouden
Met welke snelheid wil je rijden? Dat is ook een belangrijk punt. Scootmobielen op wandeltempo gaan zo’n 7 km/u en fietssnelheid is rond de 17 km/u. De snelste scootmobielen gaan 24 km/u. Dat is vergelijkbaar met een snorfiets. Kijk in elk geval wat de maximum snelheid is waarmee je wil en kan rijden. Maar zoek ook uit of en hoe je de snelheid kan instellen om langzamer of juist vlotter te rijden.
Vervoersgemak: meenemen in auto, trein of vliegtuig
Wil je de scootmobiel regelmatig in de auto vervoeren of meenemen op reis? Houd dan in elk geval het totale gewicht van de scootmobiel goed in de gaten. Informeer ook hoé je hem het beste kan vervoeren.
Demonteren: makkelijk uit elkaar halen
Sommige scootmobielen kan je uit elkaar halen. Let dan wel goed op hoeveel de verschillende onderdelen wegen. Zeker als je alleen op pad gaat, moet je alles zelf kunnen tillen. Ook het gemak waarmee de scootmobiel uit elkaar gaat en weer in elkaar, is een belangrijk punt om bij stil te staan.
Opvouwbaar: snel inklappen
Andere scootmobielen zijn opvouwbaar. Soms moet je eerst bepaalde onderdelen eraf halen, zoals de zitting, het stuur en de accu. Houd ook daar rekening mee bij het kiezen van een scootmobiel.
Let op: een scootmobiel waarmee je een grotere afstand af kan leggen, is meestal ook zwaarder. Ook dat maakt uit mocht je hem mee willen nemen.
Grootte: zonder problemen door de deur
De afmetingen van scootmobielen ontlopen elkaar niet zo veel. In de keuzehulp maken we onderscheid tussen vaste scootmobielen, volledig opvouwbare scootmobielen en buiten scootmobielen. De vaste en opvouwbare zijn meestal rond 100 cm lang en 50 cm breed. Buiten scootmobielen zijn anderhalf keer zo groot. Die zijn meestal ongeveer 160 cm lang en 75 cm breed. De hoogte is meestal variabel. Die stel je zelf in al naargelang jouw behoefte.
Prijs: vergoed, zelf kopen en verzekeren
Prijzen voor een tweedehands of nieuw scootmobiel variëren van 500 tot 10.000 euro. Krijg je een vergoeding? Goed om uit te zoeken of dit echt goedkoper is dan er een zelf kopen. Houd bij de vergelijking rekening met de nieuwprijs, je eigen bijdrage, hoe lang je deze betaalt en de kosten voor onderhoud, pechhulp en verzekering. Als je met je scootmobiel de weg opgaat moet je een WA-verzekering hebben en het plaatje op je scootmobiel vastmaken. Je kan je scootmobiel met accessoires verzekeren tegen schade of diefstal.
Rijbewijs en rijvaardigheid
Een rijbewijs is niet nodig, wel moet je je aan de maximum snelheid houden (6 km/u op een voetpad, 30 km/u op een fietspad). Je kan een rijvaardigheidstraining en verkeerscursus volgen, bijvoorbeeld bij Veilig Verkeer Nederland.