Niet alle stoelen en banken zijn natuurlijk geschikt voor iedereen. Biedt jouw stoel of bank genoeg ondersteuning, en zijn de maten afgestemd op jouw lichaamsbouw? Is de zitdiepte te diep dan zak je onderuit. Is er geen goede (arm)ondersteuning dat zak je scheef en/of onderuit. Een stoel of bank met een goede rugleuning ontlast je rug en nek. En armleuningen kunnen ook helpen om stevig en recht te zitten. Net als een (extra) kussen natuurlijk. Denk bij het zitten aan de volgende zaken:
- Zitdiepte: er past een vuist tussen knieholten en stoel of bank, terwijl je rug ondersteund wordt door de rugleuning
- Zithoogte: voeten ontspannen, plat op de grond
- Rugsteun: net boven de broek of rok die de onderrug recht houdt
- Armsteun: schouders hangen recht, ellebogen liggen los op een liefst brede en zachte armleuning
- Neksteun: rust hoofd rechtop tegenaan
Welke stoel of bank je ook gebruikt: blijf er niet te lang op zitten, als dat niet noodzakelijk is. Bewegen is heel belangrijk om fit te blijven, je bloedsomloop goed te houden en om doorligplekken te voorkomen bijvoorbeeld. Er zijn allerlei handige apps om je beweging te meten. Zo kom je erachter of je niet te lang zit en wel voldoende beweegt op een dag.
Hoe ga en blijf je makkelijk zitten, ook als je een blessure of handicap hebt? Het is belangrijk eerst met de achterkant van je benen dicht tegen de stoel, bank of waar je op gaat zitten te gaan staan. Dan buig je door je knieën en land je eerst met je zitvlak, om vervolgens je bovenlichaam naar achteren te bewegen. Hierover is deze instructievideo gemaakt.