Lichaamshouding

Lighouding

Lichaamshouding: Ik wil beter zitten en liggen

Comfortabel en goed liggen

Er zijn veel soorten bedden te koop. Naast de bekende standaard eenpersoons, tweepersoons, boxspring, lage bedden, en bedden die vast zitten aan kasten, zijn er ook seniorenbedden en hoog-laag (verpleeg)bedden. Elk bed heeft voor- en nadelen als het gaat om goed liggen. En let ook goed op wat je nodig hebt om in en uit bed te komen. We scoutten diverse oplossingen voor je, neem er de tijd voor.

Draaien in bed

Als je zelf niet (meer) makkelijk kunt draaien en/of verplaatsen in bed. Of als het komen van lig naar zit op de rand van het bed om op te staan (steeds meer) moeite kost. Of als je bij draaien, verplaatsen of transfers uit bed ondersteuning krijgt van iemand. En je zoekt een manier waardoor het voor jou of jullie beiden makkelijker en prettiger wordt. Dan zou de Keuzehulp draaien en verplaatsen in bed jou kunnen helpen aan slimme oplossingen.

Vragen

Vraag 1: Wil je je verplaatsen in bed en kan je dat bijna helemaal zelf?

Vraag 2: Wil je je verplaatsen in bed en kan je dat deels zelf?

Vraag 3: Wil je je verplaatsen in bed en kan je zelf bijna niet meehelpen?

Vraag 4: Wil je je draaien in bed om op de rand van je bed te kunnen zitten? (van lig naar zit)

Vraag 5: Zoek je een hulpmiddel bij het verplaatsen in bed en ben je vrij zwaar? (meer dan 150kg)

Draaien in bed met antislipmateriaal

Hulpmiddelen met antislip voor het draaien in bed.

Draaien in bed - Bed met wisselligsysteem & draaibed

Bedden met wisselligsysteem en draaibedden kunnen je helpen met draaien.

Draaien in bed met bedbeugel of pakpaal

Een bedbeugel en pakpaal kunnen je helpen met draaien.

Draaien naar de rand van het bed

Hulpmiddelen voor het draaien naar de rand van het bed.

Draaien in bed - Glad hoeslaken met een 4 richtingen steeklaken of treklaken

Een glad hoeslaken met een 4 richtingen steeklaken of treklaken maken het draaien voor jou en voor je helpers eenvoudiger.

Draaien in bed - Glad hoeslaken met treklaken

Een glad hoeslaken met treklaken maken dat je gemakkelijker zelf kunt draaien in bed. Voor je helpers wordt draaien in bed zo ook minder zwaar.

Draaien in bed - Glijdeken groot formaat

Glijdekens groot formaat.

Draaien in bed - Glijdeken klein formaat

Glijdekens klein formaat.

Draaien in bed - Kussen voor draaien in zijligging

Kussen voor draaien in zijligging.

Draaien in bed - Hulpmiddel bij het verplaatsen in bed als je meer dan 150kg weegt.

Hulpmiddel bij het verplaatsen in bed als je meer dan 150 kg weegt. 

Draaien in bed met een glijrol of glijzeil

Een glijrol of  glijzeil maakt het helpen met draaien minder zwaar. 

Draaien in bed met een papegaai, bedbeugel of pakpaal

Met een (bed)papegaai, bedbeugel of pakpaal kun je soms gemakkelijker draaien.

Draaien in bed - Positioneringskussens

Positioneringskussens kunnen ervoor zorgen dat je in de juiste houding blijft liggen.

Draaien in bed - Speciaal glad onderlaken of hoeslaken

Met een speciaal glad onderlaken of hoeslaken kun je gemakkelijker zelf draaien in bed. 

Draaien in bed - Verlengde arm

Verlengde arm hulpmiddelen.

Draaien in bed - Touwladder

Draaien in bed touwladders.

Draaien in bed - Tillaken, draagband of transferlaken

Tillaken, draagband of transferlaken.

Goed slapen

Goed slapen. Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk. Wat zijn oplossingen en hulpmiddelen als slapen lastig gaat omdat je een blessure of handicap hebt? Bekijk hieronder het overzicht van oplossingen en hulpmiddelen om zo goed mogelijk te liggen en draaien in bed. Ook vind je veel tips als je lastig in slaapt valt of lastig doorslaapt in de Ik wil beter mijn dag- en nachtritme regelen.

 

Kussen

Iedereen slaapt en ligt anders. Wat is voor jou een goede bedbodem, een goed kussen en een goed matras? Wat voor bed heb je, kun je zelf gaan verliggen, hoeveel ondersteuning heb jij nodig? Altijd geldt: je lichaam moet zo goed mogelijk worden ondersteund. Primair zoek je dat in je matras, maar gebruik van een of meer kussens kan daar ook heel mooi aan bijdragen. We scoutten een aantal verschillende opties.

Hoofdkussens

Hoofdkussens worden met allerlei verschillende materialen gevuld. Welk kussen goed bij jou past, hangt af van hoe je slaapt: op je buik, rug, zij of alle drie. Misschien heb jij extra ondersteuning nodig voor je nek. Laat je goed informeren voor je een hoofdkussen aanschaft. Soms mag je een kussen een paar dagen meenemen naar huis om die uit te proberen. Als dat kan: zeker doen!

(Positionerings)kussens

Een extra kussen kan een oplossing voor je zijn als je extra ondersteuning nodig hebt voor bijvoorbeeld je nek, been of één van je armen. Er zijn losse kussens in allerlei maten: de bekende rechthoekige vorm, maar ook vierkant. En er zijn ook grotere kussens die een groot deel van je lichaam kunnen ondersteunen zoals een langwerpig S kussen, hoefijzerkussen, of J kussen. Of een volledig positionerings systeem.

S- kussens

S-kussens zijn comfortabele kussens die het gehele lichaam ondersteunen. Door de vorm en de lengte van het kussen kan het kussen vanaf het hoofd tot aan de voeten het lichaam ondersteunen en pijnlijke drukplekken bij knieën en voeten wegnemen.

Hoefijzerkussen

Een hoefijzerkussen is een kussen dat voor verschillende comfortabele houdingen kan zorgen. De meest bekende is de positie achter het hoofd en onder de armen, dit geeft comfort en geborgenheid. Door een goede en wisselende houding aan te nemen, kan de druk op het lichaam steeds worden veranderd, waarmee decubitus kan worden voorkomen.

J-Kussen

Een J-kussen gebruik je ter ondersteuning van de rug, schouders en het hoofd tijdens 30-90 graden zijligging.

positioneringskussens 

Gebruik positioneringskussens om je te ondersteunen zodat je in een

prettige  houding blijft liggen. Dit kan met een klein kussen tijdens de zorgmomenten als je even op je zij moet liggen omdat iemand anders jou verzorgt op bed, en je hierbij ondersteuning nodig hebt. Maar een positioneringskussen of indien nodig een combinatie van positioneringskussens en ondersteuning kan ook wenselijk zijn voor een goede lig- en lichaamshouding tijdens het rusten en slapen. Lees meer over positioneringskussens in de Keuzehulp Draaien en Verplaatsen in bed .

Oorkussen – decubitus van je oor voorkomen

Als je veel in bed ligt, kan het zijn dat je decubitus (doorligplekken) krijgt. Dit wordt veroorzaakt door te lang te veel druk op één plek. Dit kan ontstaan op alle lichaamsdelen die op het matras liggen, te denken aan stuit, knieën, enkels, elle bogen maar denk ook aan je schouder of oor als je op je zij ligt.

Dekenboog

 Een dekenboog is handig voor je als je been of een ander lichaamsdeel het dekbed niet mag raken. Dit is een metalen constructie die je op je matras plaatst en die je dekbed op de goede plek hooghoudt

Ligoppervlak

Een verstelbare bedbodem kan prettig zijn. Vaak bestaat de bedbodem uit latten, een lattenbodem. Dit zorgt voor een ventilatie onder het matras. Zo kan je bijvoorbeeld je benen of juist je hoofd wat hoger plaatsen dan de rest van je lichaam. Of je houding zo nu en dan veranderen. En kan je je lichaam meer steun geven op de plekken waar jij dat nodig hebt. Verstellen van je hoofdeinde kun je bijvoorbeeld gebruiken als extra ondersteuning tijdens opstaan.

Er zijn verstelbare bedbodems waarbij je alleen het hoofdeinde kan verstellen, maar ook waarbij je op 2, 3, 4 of zelfs 5 plaatsen de hoek kan veranderen. Wees er wel op bedacht dat je naar beneden schuift als je alleen het hoofdeind omhoog zet, wel zo’n 10 cm. Denk daarover na als je een bed koopt, want als je voor alleen die optie kiest, kan het bed tegenvallen. Veel van deze bodems zijn elektrische verstelbaar, maar sommige ook handmatig of allebei.

Als je het Reclameaspect uit dit filmpje wegdenkt bevat het goede info.

Matras

Welk matras goed bij jou en bij je bed past is afhankelijk van onder andere je gewicht, je slaaphouding, of je het snel warm hebt, kwetsbare huid voor wondjes hebt. Over het algemeen is het belangrijk dat het matras goede ondersteuning en drukverdeling aan je lichaam biedt. Als je een verstelbare bedbodem hebt, is het belangrijk dat je een matras hebt, dat daarvoor geschikt is.

Materiaal matras

Een te zacht matras, zoals een matras met een dikke traagschuimlaag is niet goed. Je komt bij dit soort materiaal namelijk in een kuil te liggen, wat nadelig is voor je rug en bewegen lastiger maakt. Een polyethermatras biedt ook weinig ondersteuning.

Matrassen met comfortzones (verschillende hardheden) zijn wel goed voor je lichaam. Deze comfortzones zitten in een pocketverenmatras en een latexmatras. De Consumentenbond onderzocht wat een goed matras is voor mensen met rugklachten. Lees er verder over op de site van de consumentenbond. 

Er bestaan ook matrassen die geschikt zijn voor mensen die vaak pijn of bepaalde aandoeningen hebben, bijvoorbeeld bij:

  • Artrose
  • (Risico op) decubitus
  • Dementie (geborgenheid / verbetering lichaamswaarneming
  • Parkinson (stabiel liggevoel en ondersteuning)

Soms mag je een matras voor een langere tijd testen of kun je het matras binnen een bepaalde periode terug te sturen, als deze niet bevalt. 

Anti decubitus matras

Ook zijn er zijn matrassen van speciaal schuim of met lucht. Zelfs met steeds wisselende luchtdruk per compartiment. Er bestaan ook innovatieve wisselligsystemen, kijk maar eens in de Keuzehulp draaien en verplaatsen in bed.

Belangrijk hierbij is dat je de lichaamsdelen die risico lopen om doorligplekken te krijgen ontziet. Als je zelf onvoldoende kunt bewegen in bed of in je stoel en daardoor langere tijd druk wordt uitgeoefend op de kwetsbare delen (waar je botten uitsteken) is een antidecubitusmatras of kussen van groot belang. Vraag je arts of een verpleegkundige naar meer informatie om doorliggen te voorkomen.

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Draaien en verplaatsen in bed

Wat voor soorten hulpmiddelen zijn er om te draaien en verplaatsen in bed en waar let je op? We scoutten de beste hulpmiddelen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp